«Η Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστη, έχει επιστήμονες διαθέσιμους και αν τους δοθεί η ευκαιρία μπορύν να δουλεύουν σε μεγάλα πρότζεκτ. Την ίδια στιγμή, η χώρα είναι βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας στην ΕΕ και έχει αναλάβει σοβαρά τη δέσμευση σε σχέση με αυτό που απαιτεί το οικοσύστημα καινοτομίας. Σαφώς θέλουμε να προβούμε σε επενδύσεις σε χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν τι απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο οικοσύστημα».
Τα παραπάνω επεσήμανε ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Economist «Αnnual Economist Government Roundtable», που διεξάγεται στην Αθήνα.
Σαρδελάς στο Economist: Εύσημα για την «πράσινη» πρόοδο της Ελλάδας – Οι 3 συστάσεις
Ξεκινήσαμε, είπε, με σχέδιο να αναπτύξουμε ένα hub 200 εξειδικευμένων επιστημόνων δεδομένων και τώρα έχουμε πάνω από 1.000 μέσα σε 3 χρόνια. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα, γιατί βρήκαμε ταλαντούχους ανθρώπους που εργάζονται πολύ σκληρά και πολύ έξυπνα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, τόνισε.
Η επιστήμη στα χέρια του ιδιωτικού τομέα
Σε σχέση με το εάν ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μια νέα πανδημία, ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας ο Αλμπερτ Μπουρλά απάντησε ότι η πρόσφατη πανδημία «μας έδειξε ότι μια υγειονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αντιπαράθεση και πολιτική κρίση. Αυτό κινείται σε μεγάλο βαθμό και από τη γεωπολιτική κατάσταση που οδηγεί σε πόλωση μεταξύ των πληθυσμών. Αρα θα έλεγα ότι δεν είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, γιατί τα συστήματα δεν έμαθαν τι συνέβη σε αυτή την πανδημία».
Όπως εξήγησε, αυτό που έσωσε την ανθρωπότητα ήταν η επιστήμη στα χέρια του ιδιωτικού τομέα ο οποίος συνεργάστηκε με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις αρμόδιες αρχές. «Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε αν συμβεί κάτι αντίστοιχο ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να παρέμβει ακόμα περισσότερο για να σώσει τον κόσμο», είπε.
Οι ίδιες οι εταιρείες μεταξύ τους είχαν πολύ καλή συνεργασία, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο ανταγωνισμός για την πρωτιά λειτούργησε προς όφελος της ανθρωπότητας.
Σε μεταίχμιο η έρευνα
Όσον αφορά τη φαρμακευτική έρευνα, ο έμπειρος CEO διακρίνει ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας φαρμακευτικής αναγέννησης . Έκανε λόγο για καινοτομία που δεν είχαμε δει στο παρελθόν, επισημαίνοντας τον ρόλο της ΑΙ.
Ερωτηθείς σχετικά με το πού επικεντρώνεται η έρευνα και πού αναμένονται οι μεγαλύερες εξελίξεις, ο Αλμπερτ Μπουρλά απάντησε πως σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις γύρω από θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, και πολύ δύσκολους καρκίνους όπως του παχέος εντέρου, καθώς επίσης και στα λεμφώματα, στις λευχαιμίες, και αλλού.
Τι νέο έρχεται
Η Pfizer επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων για πολλές αναπνευστικές ασθένειες, αναπτύσσει νέα εμβόλια για παιδιατρική χρήση και έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει εμβόλια για ασθένειες που δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα, σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία δίνει έμφαση στην έρευνα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχοντας πολύ καλή γνώση γύρω από τις μεταβολικές ασθένειες.
Τέλος, για το κατά πόσον οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τη φαρμακοβιομηχανία, είπε ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει κάοια ανοσία απέναντι σε αυτές τις κρίσεις, υπό την ένοια ότι τα φάρμακα κατά κανόνα εξαιρούνται από εμπορικούς πολέμους και από εμπόδια.
Latest News
Allianz: Απορροφά το 50% των αυξήσεων στα ισόβια συμβόλαια υγείας
Η Allianz αναφέρει ότι περιορίζει τη μέση αύξηση για το 2025, μεσοσταθμικά στο 7% και είναι έτοιμη για διάλογο με τους φορείς
«Θετική εξέλιξη ο αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα» - Η ανακοίνωση του ΣΕΒΤ
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της σταθερά πτωτικής πορείας που διαμορφώθηκε σταδιακά μέσα στο 2024, σχολίασε ο ΣΕΒΤ
NN Hellas: Στο 7% η αναπροσαρμογή των ισόβιων προγραμμάτων υγείας
Η NN Hellas αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι θα καλύψει την επιβάρυνση που θα προκύψει από τον περιορισμό της αναπροσαρμογής
Προκαταρκτική παραγωγή χρυσού 520.293 ουγγιές το 2024 ανακοίνωσε η Eldorado Gold
Η συνολική παραγωγή ήταν σύμφωνη με την πρόβλεψη της Εταιρείας για ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο το 2024
Η επόμενη μέρα της Κάμπος Χίου – Τι σχεδιάζει η οικογένεια Σαράντη
Πού στοχεύει η οικογένεια Σαράντη με την εξαγορά της Κάμπος Χίου - Ποιοι είναι οι πρωταθλητές στους χυμούς ψυγείου – Μέχρι και 50% οι ανατιμήσεις
Το big bang της πανδημίας δεν είχε συνέχεια - Στο 3,1% το μερίδιο του e-grocery [Γραφήματα]
Oι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν και η αυξημένη ζήτηση αποτέλεσε τον σχεδόν αποκλειστικό μοχλό ανάπτυξης του κλάδου, εκτιμά η NielsenIQ
Καραμολέγκος για πυρκαγιά: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών - Το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά
Εξαρχής, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα που να επηρεάζει την παραγωγική διαδικασία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Καραμολέγκος»
Μάχη για το «Σπίτι Μου 2» - Πώς οι τράπεζες δελεάζουν τους δανειολήπτες
Στο 1 δισ. ανέρχονται οι συνολικές χορηγήσεις από το τραπεζικό σύστημα για το Σπίτι Μου 2» - Πόσα χρήματα θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πώς «έχασε» το φιλέτο των Χριστουγέννων o Mr Jumbo
Τι λέει για τα κέρδη και τον τζίρο της Jumbo ο Απόστολος Βακάκης – Ο λιγότερο εορταστικός Δεκέμβριος και νέες «καταστροφές»
Με Victoria's Secret, Miss Dior και Sol de Janeiro - Ποια αρώματα προτιμούν οι έφηβοι
Από τα body mists της Victoria's Secret και το αειθαλές Miss Dior μέχρι το viral Sol de Janeiro, οι πωλήσεις αρωμάτων «χτυπούν κόκκινο»