Η Eλλάδα έχει στρατηγική για επενδύσεις, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στο νομικό κομμάτι, στην απονομή δικαιοσύνης και στο φορολογικό. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, κατά την διάρκεια του συνεδρίου του Economist «Αnnual Economist Government Roundtable», που διεξάγεται στην Αθήνα, μιλώντας ως εκπρόσωπος του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο επιτάχυνσης των επενδύσεων στη χώρα.

«Ξεκινήσαμε τις επενδύσεις γιατί η Ελλάδα άλλαζε»

«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι το 2021 γιατί είχαμε δει ότι η Ελλάδα άλλαζε. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είχε αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τις επενδύσεις», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας από τη σκοπιά του ότι «εκτός από τα δημόσια κεφάλαια, το κεφάλαιο που θα βοηθήσει για ουσιαστική ανάπτυξη είναι το ιδιωτικό».

Economist: Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο επίκεντρο – Τι θέλουν οι επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει μια στρατηγική και στέλνει το μήνυμα να έρθουν οι επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα. «Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ανάπτυξη, ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ως πιο σημαντική, όμως, αναδεικνύει την ανάγκη της διαρκούς βελτίωσης. «Εχουμε πάντα τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά πρέπει να έχει θέληση η κυβέρνηση για να τα αξιοποιήσει. Το μήνυμα από τις τελευταίες εκλογές ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ώστε να αλλάξει την ελληνική οικονομία αλλά και την ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, το νομικό σύστημα να μην καθυστερεί, το φορολογικό σύτημα να έχει νόμους χωρίς αναδρομική ισχύ. Επίσης, πρέπει η κυβέρνηση αν συνεχίσει τις διαρθρωτικές μετρρυθμίσεις. Από την πλευρά μας θέλουμε –οι επιχορηγήσεις δεν είναι και τόσο σημαντικές- να έχουμε ένα ξεκάθερο φορολογικό σύστημα», σημείωσε.

Οι επιχορηγήσεις

Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως είναι πάντα ένα κλειδί για να επενδύσεις. Σημαντικά όμως είναι τα κίνητρα. «Καλωσορίζω περισσότερο ένα φορολογικό κίνητρο το οποίο θα είναι π.χ. μια φοροαπαλλαγή μετά από επενδύσεις. Όμως, αν μου δώσουν και ένα φορολογικό κίνητρο για συγχώνευση είναι ακόμα σημαντικότερο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζεται να μεγαλώσουν. Η Ελλάδα έχει στρατηγική για επενδύσεις, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στο νομικό κομμάτι, στην απονομή δικαιοσύνης και στο φορολογικό».

Κλείνοντας, ο επικεφαλής της Ideal Holdings τόνισε: «Η κυβέρνηση είναι στον σωστό δρόμο. Πρέπει να ακολουθήσουν το πρόγραμμα, να ξεχάσουν τις σειρήνες. Μόνο έτσι θα κερδίσουν τις εκλογές ξανά και θα φέρουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Εάν έχουμε ροή χρημάτων η οικονομία θα ανθίσει και αυτό έχει αντίκτυπο στο ευρύ κοινό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Επιχειρήσεις |

Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η ISOMAT, προσθέτει στη μακρά αλυσίδα δράσεων προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη την ευαισθητοποίησή της απέναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη.