
Οι ελληνικές Τράπεζες είναι πιο προετοιμασμένες και ισχυρές από ποτέ για να στηρίξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.
Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει για τέταρτο διαδοχικό έτος σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, με την ανάκαμψη να ωριμάζει και να γίνεται πιο ευρεία και βιώσιμη.
Χατζηδάκης: Καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος
Οι επενδύσεις συνεχίζουν να επιταχύνονται, παρά το περιοριστικό περιβάλλον νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις παραμένουν ισχυρές το 2024, καθώς προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 2021-22, περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ο CEO της Εθνικής επισήμανε ότι υπάρχει βεβαιότητα για τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, αλλά είναι πιο δύσκολη αποστολή η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής, επιτυγχάνοντας παράλληλα μία ισορροπημένη και συμπεριληπτική πορεία οικονομικής ανάπτυξης.
Για τον ρόλο των τραπεζών ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ και είναι προετοιμασμένες να πρωταγωνιστήσουν στον εν εξελίξει οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες:
- Διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα, ισχυρούς δείκτες RoE και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
- Εμφανίζουν σημαντική πιστωτική επέκταση έχοντας υπεραποδώσει του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με τις σωρευτικές καθαρές ροές πιστώσεων να ισοδυναμούν με το 10% του ΑΕΠ τα τελευταία 4 χρόνια.
- Έχουν ήδη εγκρίνει σχεδόν το ένα τρίτο των δανείων του RRF για την Ελλάδα, περίπου 18 δισ. ευρώ.
- Έχουν αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις σύνθετων έργων, οδηγώντας στην αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών, καθώς και στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων.
Ωστόσο, το νέο μοντέλο στο οποίο στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιο φιλόδοξο, τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Οι τράπεζες έχουν πρωτοστατήσει στην προώθηση των ψηφιακών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί ραγδαία και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προς όφελος των συναλλασσόμενων και της οικονομίας.
Έχουν παράλληλα προχωρήσει σε πρωτοφανείς επενδύσεις στον τομέα της Πληροφορικής για να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να ψηφιοποιήσουν τις τραπεζικές τους υπηρεσίες, οδηγώντας στην ψηφιακή μετάβαση των πελατών τους.
Επιπλέον, υποστηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, με δράσεις σχετικά με τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους. Τέλος, έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υιοθέτηση των πρακτικών ESG και στην ενεργειακή μετάβαση, ωθώντας τους πελάτες τους να υλοποιήσουν έργα μείωσης των εκπομπών ρύπων.


Latest News

Edison: Ισχυρές οι προοπτικές της Theon το 2025
Η ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό συνεχίζει να αυξάνεται, ιδίως στην Ευρώπη, που αποτελεί το 82% των εσόδων της Theon, επισημαίνει η Edison

Intralot: Διαψεύδει δημοσιεύματα για διασυνοριακή συγχώνευση
Η απάντηση της Intralot στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Γεώργιος Μυλωνάς (ALUMIL): «Μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αγορά»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL μίλησε στο 10ο Οικονομικό Forum των Δελφών για τις νέες προκλήσεις και τάσεις στον κλάδο του αλουμινίου

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Αύξηση σε τζίρο και EBITDA – Νέα επένδυση στη Ροδόπη
Η ZΜΘ ενισχύει την παρουσία της στο εξωτερικό με είσοδο σε νέες αγορές υλοποιώντας αύξηση εξαγωγών κατά 15% και στρατηγικές συνεργασίες με διανομείς σε 12 χώρες

Πλώρη για το ΧΑ βάζει η Qualco - Στόχος η άντληση 70 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Επένδυση της ALTER EGO VENTURES στην eGaming Couch Heroes
H ALTER EGO VENTURES απέκτησε το 1% της eGaming Couch Heroes, με ιδρυτή και CEO τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στη νέα της σελίδα με φωτοβολταϊκά ισχύος 500 MW
ΤΕΡΝΑ - AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι προτιμητέοι επενδυτές στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας την κατασκευή φωτοβολταϊκών 270 εκατ. ευρώ

Τραπεζική άνοιξη με νέους πόλους στην ελληνική αγορά
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αναδύονται νέα εγχειρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλάζοντας το τοπίο και διευρύνοντας τις επιλογές καταναλωτών και επιχειρήσεων