Χωρίς εργασία παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού, παρότι οι περισσότεροι εξ αυτών επιθυμούν να εργαστούν και βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία.

Εργασία: Τέσσερις στις δέκα εταιρείες δημοσιεύουν ψεύτικες αγγελίες

Πρόκειται – κυρίως – για νέους – κάτω των 25 ετών – και γυναίκες που καταγράφουν – ιδιαιτέρως – υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν οτι παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εργασία

Την επανένταξη όλων αυτών των κατηγοριών του αδρανούς εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στην πρόθεση αυτή αναφέρθηκε ο κ. Αλ. Πατέλης, προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την «Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση».

Ο κ. Πατέλης επισήμανε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα ώστε ένα μεγάλο μέρος από το αδρανές εργατικό δυναμικό να επανέλθει στην αγορά. Προσδιόρισε μάλιστα τις κατηγορίες αυτές ως εξής:

1.     Συνταξιούχοι με σχετικά ενεργή ηλικία και καλή υγεία.

Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια πολίτες που συνταξιοδοτήθηκαν είναι κάτω των 74 ετών. Πρέπει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή του καθεστώτος για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την άρση των περικοπών της σύνταξης περίπου 170.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει την εργασίας τους.

2.     Νέοι και ειδικότερα φοιτητές για τους οποίους πρέπει να ανοίξουν οργανωμένα θέσεις εργασίας.

3.     Γυναίκες, η συμμετοχή των οποίων στην απασχόληση είναι χαμηλότερη από αυτή των ανδρών.

4.     Άτομα με αναπηρία για τα οποία πρέπει να δοθούν κίνητρα συμμετοχής στην αγορά εργασίας.

5.     Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό στους οποίους πρέπει να δοθούν κίνητρα να επιστρέψουν.

Το αδρανές εργατικό δυναμικό

Ως αδρανές εργατικό δυναμικό της χώρας χαρακτηρίζεται ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού που υποαπασχολείται ή παραμένει άνεργο, ή ακόμη αποφεύγει να αναζητήσει εργασία.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μέτρα που θα δώσουν κίνητρα στις ομάδες αυτές να ενταχθούν – εκ νέου – στην αγορά εργασίας και να δραστηριοποιηθούν σε τομείς, όπου υπάρχει ανάγκη εργατικού δυναμικού.

Ήδη έχει ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα που θα καταστήσουν ελκυστική την νόμιμη απασχόληση των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα σχεδιάζει μια σειρά μέτρων που θα απευθύνονται σε νέους και γυναίκες και θα έχουν ως βάση τον συνδυασμό – ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωής.

Έρευνες

Πάντως πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες σε ηλικία εργασίας, «θέλει να εργαστεί», χωρίς ωστόσο να ψάχνει εργασία. Με άλλα λόγια επιθυμεί – με κάποιον τρόπο – να εργαστεί, όμως είτε είναι άνεργος, είτε υποαπασχολούμενος, είτε δεν είναι άμεσα διαθέσιμος προς εργασία.

Συνολικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2021, ελαφρώς περισσότερα από ένα στα επτά άτομα εξέφραζαν «ανικανοποίητη ζήτηση» για απασχόληση. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία είναι οι τρεις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό, με τη χώρα μας να κατατάσσεται τρίτη, με ποσοστό 22,2%. Το αντίστοιχο ποσοστό της Ιταλίας είναι 22,8%, με την Ισπανία να καταλαμβάνει την αρνητική πρωτιά με 24,1%, έναντι 14% στο σύνολο της Ε.Ε. (αντιστοιχεί σε 31,2 εκατομμύρια άτομα).

Οι γυναίκες και οι νέοι

Ιδιαιτέρως υψηλή παραμένει η ανεργία των γυναικών στη χώρα μας παρά τη μείωση που κατέγραψε του τελευταίου διαστήματος. Τα μεγάλα θύματα της ανεργίας, οι γυναίκες, καταγράφουν ποσοστά είναι της τάξης του 13,8%, ενώ η ανεργία των ανδρών μειώθηκε στο 8,1%.

Αισθητά μειωμένη υπολογίστηκε η ανεργία των νέων. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει  έντονο με το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 15-24 ετών να ανέρχεται στο 23,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax