Η αυτόματη υποβολή στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων την Τρίτη 2 Ιουλίου από τη φορολογική διοίκηση εκτίναξε στα 4 εκατομμύρια τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που έχουν  ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αλλάζοντας την εικόνα των εκκαθαριστικών.

Ειδικότερα, με τη νέα διαδικασία, που εφαρμόζεται πρώτη φορά φέτος, οριστικοποιήθηκαν και υποβλήθηκαν αυτόματα 422.878 δηλώσεις.

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για διορθώσεις από μισθωτούς και συνταξιούχους

Για πάνω από τους μισούς φορολογούμενους με αυτόματη  φορο-δήλωση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι 1 στους 4  πιάστηκε στην παγίδα των τεκμηρίων. Μέσα στις επόμενες 22 ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 26 Ιουλίου 2024  θα πρέπει να υποβληθούν 2,6 εκατ. δηλώσεις.

Η ακτινογραφία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, δυο στους δέκα έχουν επιστροφή φόρου και για το 49% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

Η ακτινογραφία στις φορολογικές δηλώσεις

Αναλυτικότερα με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ για 3.992.967 φορολογικές δηλώσεις ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

–          Για το 29,65% των φορολογικών δηλώσεων ή για 1.183.914 το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό με το ύψος του πρόσθετου να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.250 ευρώ.

Εκτιμάται ότι το ποσό θα αυξάνεται όσο μπαίνουν στο σύστημα περισσότερες δηλώσεις κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι  λόγω του το νέου τεκμαρτού συστήματος  φορολόγησης θα κληθούν να πληρώσουν αισθητά υψηλότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η μέση επιβάρυνση για πάνω από 430.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα κυμανθεί στα 1.440 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η αποπληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία για την πρώτη δόση να λήγει στις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2025 ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 του μήνα θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή από το φόρο εισοδήματος στη πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με τόκο.

–          Για το 21,59% η για 862.081 φορολογικές δηλώσεις το «ραβασάκι» της εφορίας είναι πιστωτικό, δηλαδή προβλέπει επιστροφή φόρου ύψους 286 ευρώ κατά κεφαλήν.

Υπενθυμίζεται ότι για τους φορολογούμενους με οφειλές π.χ. από τον ΕΝΦΙΑ το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με το χρέος και εφόσον προκύψει υπόλοιπο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

–           Για το 48,76% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων ή 1.946.970 δηλώσεις το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι μηδενικό

Αυτόματες φορο-δηλώσεις

Από τις 422.878 δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτόματα, προκύπτουν τα εξής:

–          132.222 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή φόρου, με μέσο όρο επιστροφής τα 128 ευρώ.

–          Για 237.434 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της δήλωσης ήταν μηδενικό.

–          Επιπλέον φόρο καλούνται να πληρώσουν 109.699 φορολογούμενοι, με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται σε 402 ευρώ.

–          Βάσει τεκμηρίων έχουν φορολογηθεί 93.204 υπόχρεοι και 5.093 σύζυγοι /Μέρη Συμφώνου Συμβίωσης.

Σε περίπτωση που απαιτείται διόρθωση ή συμπλήρωση των ανωτέρω δηλώσεων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, έως τις 26 Ιουλίου (προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.

Ταυτόχρονα, έχουν αποσταλεί 8.036 μηνύματα σε φορολογούμενους που μεταβλήθηκαν τα δεδομένα τους και δεν κατέστη δυνατή η προσυμπλήρωση και η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσής τους.

Στο προσεχές διάστημα θα αποσταλούν μηνύματα για τον ίδιο λόγο, σε επιπλέον 6.930 φορολογουμένους.

Αντίστοιχα δρομολογείται και η  ενημέρωση φορολογούμενων που υπέβαλαν δηλώσεις, αλλά εστάλησαν, μεταγενέστερα της υποβολής, στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τα τελικά εισοδήματά τους.

Οι φορολογούμενοι που έλαβαν ή θα λάβουν τα σχετικά μηνύματα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax