Οι ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες Ντιν Μητρόπουλος, πρόεδρος και CEO της Metropoulos and Co, και ο Τζον Κουδούνης, διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, βρέθηκαν στο «Αnnual Economist Government Roundtable» του Economist.

Αναφερόμενος στην προοπτική των επενδύσεων ESG (Environmental, social, and governance) μετά το 2024 σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκαλείται από τη διεξαγωγή των εκλογών στις ΗΠΑ, o κ. Κουδούνης τόνισε ότι το ESG ήρθε για να μείνει οπότε το αποτέλεσμα των εκλογών, όποιο και αν είναι, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Εύσημα για την «πράσινη» πρόοδο της Ελλάδας – Οι 3 συστάσεις

Αναφερόμενος στις τάσεις σε επίπεδο επενδύσεων, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς πίσω από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ τόνισε ότι το 2030, σε επίπεδο ESG, θα έχει ξεπεραστεί σε αξία το ποσό των 40 τρισ. δολαρίων σε assets.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Κουδούνης είπε ότι έχει κάνει τεράστια πρόοδο για τα θέματα βιωσιμότητας ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδύσεις αλλά και γνήσιο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια, υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί για τον σχεδιασμό καταπολέμησης των πυρκαγιών.

Από την πλευρά του ο Ντιν Μητρόπουλος σημείωσε ότι ο κόσμος των επενδύσεων αλλάζει με το ESG να καθίσταται πλέον σημαντικό κομμάτι. «Είναι θέμα κουλτούρας που πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις», είπε ο κ. Μητρόπουλος για να συμπληρώσει ωστόσο ότι αν δεν υπάρχουν και τα κατάλληλα κίνητρα πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στα σοβαρά θέματα που απασχολούν πλέον την ανθρωπότητα (χρήση υδάτων, ανισότητες, ESG, τεχνητή νοημοσύνη) τονίζοντας ότι η πρόοδος δεν είναι εύκολο να μετρηθεί. Όπως είπε η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από το περιβάλλον τον τρομάζει ενώ αναρωτήθηκε τι θα αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά και ότι η χώρα θα καταφέρει να έχει πολλαπλάσια ανάπτυξη του ΑΕΠ σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αναφέρθηκε στο έργο ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ριβιέρας αλλά τόνισε την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος δικαιοσύνης ενώ σημείωσε ότι «ευκαιρίες θα συνεχίσουν υπάρχουν».

Στα πιθανά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στην πρόκληση που αποτελεί το μέγεθος του ελλείματος σε σχέση με το ΑΕΠ. Αναφερόμενος στις προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι ξεχωρίζουν το φορολογικό και η απονομή δικαιοσύνης, παρόλα αυτά είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει αναπτύξει ένα καλό μομέντουμ» καθώς τρέχουν πολλά πρότζεκτ, η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός ωστόσο υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις.

Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του ότι δεν υπάρχει δημιουργικός διάλογος για να επιτευχθούν συμφωνίες γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα. «Υπάρχει ενδιαφέρον και επενδύσεις αλλά δεν βλέπω αντίκτυπο στο να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News