Θρίλερ

Σε ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ.

Το έργο ύψους 2 δισ. ευρώ, εφόσον κατασκευαστεί, βγάζει από την ενεργειακή απομόνωση το νησί της Αφροδίτης παρέχοντας ταυτόχρονα ασφάλεια εφοδιασμού στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις.

Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να μην επιτρέψει στον promoter του έργου, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, την ανάκτηση εσόδου από την περίοδο εκκίνησης της κατασκευής του καλωδίου (2025) καθιστά την ηλεκτρική διασύνδεση μη βιώσιμη, όπως σημείωσε χθες και ο CEO του Διαχειριστή Μανούσος Μανουσάκης.

Το θρίλερ για το έργο έχει και συνέχεια και δεν τελειώνει εδώ, ενώ έχει και προηγούμενο με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση να μην επιθυμεί, ούτε λίγο, ούτε πολύ, το καλώδιο Great Sea Interconnector…

Συναγερμός

Χθες το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμανε συναγερμός, έχοντας προηγηθεί όχι μόνο η απόφαση της ΡΑΕΚ που τινάζει στον αέρα το έργο…, όπως σχολιάζουν πηγές, αλλά και δήλωση υπέρ της Ρυθμιστικής Αρχής από τον κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον κ. Μανουσάκη για να εξετάσουν τις εξελίξεις και τυχόν περιθώρια αντίδρασης, όπως μαθαίνω.

Ο Μάνος Μανουσάκης

Ο CEO του ΑΔΜΗΕ με δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι αν η ΡΑΕΚ δεν αναθεωρήσει την απόφαση της, τότε το έργο θα σταματήσει.

Πληροφορίες μου, μου λένε ότι δεν ήταν τυχαία η δήλωση Μανουσάκη, λίγο μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Αρμόδιος αξιωματούχος μου έλεγε πώς «το έργο βρίσκεται σε λεπτή φάση», αρνούμενος να σχολιάσει οτιδήποτε.

Οι επισκέψεις ΑΔΜΗΕ και Μητσοτάκη

Πηγές μου σημειώνουν, πώς η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να βάλει ξανά το έργο στην πρίζα… επιδιώκοντας μία συνεννόηση με την κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρώτος θα επιχειρήσει ο ΑΔΜΗΕ με τον κ. Μανουσάκη να επισκέπτεται στις 11 Ιουλίου τη Λευκωσία και να συναντάται με τις αρμόδιες αρχές αλλά και τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου.

Δεύτερος, λένε οι πληροφορίες, θα επιδιώξει διακριτικά για το μέλλον του καλωδίου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα το κάνει στις 20 Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του στην Κύπρο.

Αχνές ελπίδες

Όλα δείχνουν ότι θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί ζωντανό το έργο, αν και με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον θεωρείται πώς το project οδηγείται προς ναυάγιο…

Ωστόσο, ο Ιούλιος θα είναι καθοριστικός μήνας με παρασκηνιακές ζυμώσεις και διπλωματικές διαβουλεύσεις ώστε οι αχνές ελπίδες να γίνουν πραγματικές και η ηλεκτρική διασύνδεση που έχει ανάγκη η Κύπρος να υλοποιηθεί…

Στο πλευρό της Αθήνας, μαθαίνω, ότι βρίσκονται και οι Βρυξέλλες (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή)…

Πλατιά χαμόγελα

Η κλιματική κρίση δεν καταγράφει μόνο ζημιές. Στην αγορά τουλάχιστον έχει και ωφελούμενους – προς το παρόν φυσικά! Αναφέρομαι στην περίπτωση των εταιρειών του κλάδου των αναψυκτικών. Στο σύνολο της αγοράς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το πρώτο εξάμηνο – που ειρήσθω εν παρόδω θεωρείται το πιο δύσκολο – ήταν εξαιρετικό! Οι επιδόσεις των επιχειρήσεων είναι εντυπωσιακές – τις συναγωνίζονται μόνο οι ζυθοποιίες!

Αναψυκτικά

Κατά τις ίδιες πηγές ο όγκος της κατανάλωσης των αναψυκτικών εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6% – 7%! Κι ο λόγος είναι προφανής. Οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, ακόμη και στους χειμερινούς μήνες. Κι οι συνολικές πωλήσεις υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 10%! Όπως μου έλεγε αρμόδια πηγή παρατηρείται εξαιρετική κινητικότητα στην αγορά. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά υψηλός. Και τα μερίδια τους δεν είναι «κλεισμένα»!

Αλλάζουν μερίδια

Πρόκειται για «δυναμική αγορά» μου ανέφερε χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς. Και συμπλήρωσε, εκτός από την τρία Εψιλον που παραμένει κυρίαρχη, πως ο «Βίκος» της οικογένειας Σεπετά φαίνεται να κερδίζει μερίδιο από την Τρία Εψιλον, την Λουξ και την Pepsico. Φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα το επαναλανσάρισμα της ΕΨΑ – μετά από την εξαγορά της – μερίδιο επίσης κερδίζει και η green cola της Green Beverages Group PLC – ανήκει στις οικογένειες Χήτου και Βενιέρη. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δεδομένα….

Τα καλύτερα έπονται…

Και να σκεφτείτε πως το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου είναι σαφώς το πιο σημαντικό με βάση την δυναμική των πωλήσεων, περιλαμβάνει δύο πολύ δυνατούς μήνες, τον Ιούλιο και το Αύγουστο!

Αιφνίδια κάμψη!

Κι από άλλες πηγές μου ήρθε η πληροφορία – όπως ήδη σας έχω ενημερώσει – πως ο Ιούνιος, αίφνης, ήταν ένας μάλλον δύσκολος μήνας. Δηλαδή έπεσε σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες ο όγκος των πωλήσεων στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων. Τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική πώληση. Εντάξει, μην φανταστείτε καταστροφή, αλλά μάλλον θα έχει αρνητικό πρόσημο η κατανάλωση. Μάλλον η κατάσταση θα ισορροπήσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω του μεγάλου τουριστικού κύματος….

Γεμίζουν δύσκολα

Μου λένε πως τα «απόνερα» από τις περυσινές καταστροφές στη Θεσσαλία, είναι δύσκολο να τις διαχειριστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις του Πηλίου. Ενας κατά τεκμήριο τουριστικός προορισμός. Όπως μου εξηγούσαν οι επιχειρήσεις του βόρειου Πηλίου που «βλέπουν» στο Αιγαίο «με το ζόρι γεμίζουν φέτος» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και το αποδίδουν στην εντύπωση που υπάρχει σε πολύ κόσμο πως δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες. Το οποίο φυσικά δεν ισχύει!

Στο νότιο Πήλιο υποφέρουν…

Όμως σε δεινή θέση βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις στο νότιο Πήλιο (Χόρτο, Αφησος, Μηλίνα κλπ) που «βλέπουν» στον Παγασητικό. Και τούτο διότι φαίνεται πως οι τουρίστες δεν έχουν πειστεί για την καθαρότητα του κόλπου. Το ίδιο ισχύει και για άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του Παγασητικού στο νομό Μαγνησίας. Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα αργήσουν οι διαμαρτυρίες….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories