Τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, αξίας άνω των 12 δισ. δολαρίων αναμένεται να πουλήσει φέτος στην Κίνα η Nvidia, παρά τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ που έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές της σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές ημιαγωγών στον κόσμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τις οποίες παραθέτουν οι Financial Times, οι όμιλος των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Silicon Valley θα παραδώσει τους επόμενους μήνες περισσότερα από 1 εκατομμύριο από τα νέα του τσιπ H20 , τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από τους περιορισμούς των ΗΠΑ για την πώληση επεξεργαστών AI σε Κινέζους πελάτες.

Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από ό,τι η Huawei αναμένεται να πουλήσει το ανταγωνιστικό προϊόν της στην Κίνα, το Ascend 910B, σύμφωνα με εκτιμήσεις της SemiAnalysis, μιας εταιρείας συμβούλων για τσιπ.

Nvidia: Αντιμέτωπη με πιθανούς ελέγχους για μονοπωλιακές πρακτικές στη Γαλλία

Η Nvidia μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Η Nvidia είναι η τελευταία εταιρεία της Silicon Valley που βρέθηκε μπλεγμένη σε εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να ανακόψει τη ροή των πιο ισχυρών τσιπ του κόσμου στην Κίνα, φοβούμενη ότι το Πεκίνο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με στρατιωτικές εφαρμογές.

Η προκύπτουσα έλλειψη τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έχει πλήξει την ικανότητα των κινεζικών τεχνολογικών ομάδων όπως οι ByteDance, Tencent και Alibaba να ανταγωνιστούν με τις OpenAI, Microsoft, Meta και Google που εδρεύουν στις ΗΠΑ σε μια τεχνολογία που αναδιαμορφώνει τη βιομηχανία.

Κάθε τσιπ H20 κοστίζει από 12.000 έως 13.000 δολάρια, υποδηλώνοντας ότι η Nvidia είναι πιθανό να δημιουργήσει πωλήσεις άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό θα ήταν περισσότερα από τα έσοδα 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Κίνα – συμπεριλαμβανομένης της πώλησης τσιπ γραφικών σε παίκτες PC και άλλων προϊόντων – κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Ιανουάριο του 2024.

Η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει τις προβλέψεις. Η Huawei δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι περιορισμοί

Από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε για πρώτη φορά περιορισμούς στην ικανότητα της Nvidia να πουλάει τα πιο ισχυρά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα το 2022, η αμερικανική εταιρεία προειδοποίησε ότι η επιχείρησή της θα plhge;i καθώς οι πάροχοι υπολογιστικού νέφους και οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης εκεί στρέφονται σε τοπικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η Huawei.

«Η επιχείρησή μας στην Κίνα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα επίπεδα του παρελθόντος», δήλωσε ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ανάλυσης των κερδών της εταιρείας τον Μάιο.

Αν και οι πωλήσεις της Nvidia στην Κίνα ήταν χαμηλότερες εν όψει της κυκλοφορίας του νέου H20 αυτή την άνοιξη, οι αναλυτές τόσο της Morgan Stanley όσο και της SemiAnalysis λένε ότι το τσιπ αποστέλλεται τώρα σε  εγάλες ποσότητες και αποδεικνύεται δημοφιλές στους Κινέζους πελάτες, παρά την υποβαθμισμένη απόδοσή του σε σύγκριση με τα τσιπ που μπορεί να πουλήσει η Nvidia στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία