Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με τον βρετανικό FTSE 100 να εμφανίζει σημάδια αδυναμίας, όπως και ο γαλλικός CAC 40 σε αντίθεση με τον γερμανικό DAX ο οποίος αποτύπωσε την ικανοποίηση για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον δείκτη να χάνει σε επίπεδο εβδομάδας 0,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,45% στις 8.203 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 18.461 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,26% στις 7.675 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταμάτησε στη «γραμμή» των 1.440 μονάδων, περιμένοντας τη Γαλλία

θετική εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε επίπεδο εβδομάδας, η επίδοση του γαλλικού CAC 40 ήταν ισχυρή, παρά το γεγονός τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν την τελική σύνθεση της Βουλής στη χώρα μετά το επαναληπτικό γύρο της Κυριακής. Ο CAC 40 όμως είχε στην εβδομάδα κέρδη 2,6%, ο DAX ακολούθησε με +1,3% και ο FTSE 100 έκλεισε μόλις στο +0,49%.

Οι αγορές ανέμεναν, ούτως ή άλλως, τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να κερδίζει μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της χώρας, ανατρέποντας τους Συντηρητικούς μετά από 14 χρόνια. Ο Keir Starmer, ηγέτης των κεντροαριστερών Εργατικών, θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο δείκτης οικιακών ειδών και κατασκευών κατοικιών FTSE 350 στο Λονδίνο ενισχύθηκε περίπου 3,5%, καθώς η αγορά αντέδρασε στην είδηση για τη νίκη του Εργατικού Κόμματος. Στις μεμονωμένες μετοχές του κλάδου, ο Όμιλος Vistry και οι μετοχές της Persimmon σημείωσαν άνοδο 4%, η Taylor Wimpey και η Barratt Developments κέρδισαν άνοδο 3%, ενώ η Bellway ενισχύθηκε κατά 2%.

Από την άλλη, νευρικότητα επικράτησε για τις μετοχές των BNP Paribas και UBS, καθώς φέρονται να εκφράζουν ενδιαφέρον για την αγορά της γερμανικής μονάδας διαχείρισης περιουσίας της HSBC, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Οι μακρο-καταλύτες

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν άνοδο 1,6% τον Ιούνιο στις 288.455 στερλίνες κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Halifax. Σε σχέση με τον Μάιο οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2%, ενώ σε επίπεδο τριμήνου υποχώρησαν κατά 0,5%.

Επίσης, ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,1% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ετήσια βάση, οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 0,3% και 0,6%, αντίστοιχα.

Μεταξύ των μελών, οι πιο αξιοσημείωτες ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στη Δανία με 2,3%, στη Λιθουανία με 1,8% και στο Λουξεμβούργο με 1,7%. Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Σλοβακία με 1,0%, στην Ιρλανδία με 0,9% και στη Βουλγαρία και τη Μάλτα με 0,8%.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα μειώθηκε κατά 2,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, οι αναλυτές ανέμεναν να κινηθεί υψηλότερα. Η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 6,7% σε σύγκριση με τον Μάιο πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
JP Morgan: Αναβαθμίζει τη σύσταση του ΟΤΕ – Στα 17,30 ευρώ η τιμή στόχος
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Αναβαθμίζει τη σύσταση του ΟΤΕ η JP Morgan, στα 17,30 ευρώ η τιμή στόχος

Παρόλα αυτά, η JP Morgan πιστεύει ότι οι ανησυχίες των επενδυτών είναι υπερβολικές και οι μετοχές διαπραγματεύονται σε ελκυστική αποτίμηση - ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με απόδοση EFCF 9,4%