Κατά 27% αυξήθηκαν οι όγκοι συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) το δεύτερο τρίμηνο του έτους, και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, λαμβάνοντας ώθηση από την απότομη αύξηση στα συμβόλαια νικελίου του LME που οδήγησε την κούρσα στα βασικά του μέταλλα.

Η εκρηκτική αύξηση σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή ανάκαμψη για την αγορά μετάλλων του Λονδίνου, το οποίο είχε βρεθεί αντιμέτωπο με μία χρόνια πτώση σε όγκους ακόμη και πριν από την κρίση νικελίου του Μαρτίου 2022 που κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στον τόπο διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τότε, η απόφαση του LME να αναστείλει την αγορά νικελίου και να ακυρώσει συναλλαγές ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξόργισε τους επενδυτές, απομακρύνοντας πολλούς από την αγορά και προκάλεσε μηνύσεις και ρυθμιστικό έλεγχο.

Το χρηματιστήριο ανακοίνωσε μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον απόηχο της κρίσης για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στα μέταλλα και στα εμπορεύματα ευρύτερα. Ο χαλκός εκτινάχθηκε σε ρεκόρ τον Μάιο μετά από ένα κύμα κερδοσκοπικών στοιχημάτων χρήματος για μελλοντικές ελλείψεις, αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει έκτοτε αφού η εστίαση στράφηκε ξανά στην αδύναμη κινεζική ζήτηση.

Το συμβόλαιο νικελίου του LME έχει αυξηθεί δραματικά φέτος, με τους ημερήσιους όγκους να μοιάζουν τελικά με τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 76% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ το ανοιχτό ενδιαφέρον για την αγορά νικελίου υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με το LME.

Η 8η Μαρτίου 2022 στο LME

Η απόφαση του LME, το οποίο ανήκει στο Hong Kong Exchanges and Clearing, να αναστείλει τη δραστηριότητά του και να ακυρώσει τις συναλλαγές νικελίου στις 8 Μαρτίου, βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών

Oι συναλλαγές επαναλήφθηκαν, μία εβδομάδα μετά. Δυστυχώς, οι προσπάθειες του LME να περιορίσει τη ζημία που προκλήθηκε από την αύξηση των τιμών νικελίου αύξησαν τη δυσαρέσκεια των παραγόντων της αγοράς.

Βάσει των δεδομένων, αυτοί που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα είναι κυρίως οι διαχειριστές hedge fund και άλλοι χρηματοοικονομικοί επενδυτές. Όσοι στοιχημάτισαν ότι οι τιμές του νικελίου έπρεπε να αυξηθούν περισσότερο, μετά την εκτόξευσή τους σε υψηλά όλων των εποχών, στα 50.000 δολάρια ανά τόνο, στις 7 Μαρτίου, περίμεναν ένα απροσδόκητο κέρδος, όταν η τιμή έφτασε τα 100.000 δολάρια ανά τόνο. Στη συνέχεια, όμως, το LME ανέστειλε τις συναλλαγές και ακύρωσε όσες εκτιμάται ότι πλησίαζαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αιτιολογώντας τότε την απόφασή του, το LME είχε αναφέρει ότι αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί ένα margin call περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα έστελνε την αγορά σε μια «σπείρα θανάτου» και θα συνιστούσε απειλή για το ίδιο το χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές