Στη διατήρηση των κεκτημένων της εβδομάδας αναλώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από μια συνεδρίαση και πάλι χαμηλών συναλλαγών, δεν πήρε μεγαλύτερα ρίσκα, αναμένοντας προφανώς τις πολιτικές εξελίξεις από τη Γαλλία.

ΚΕΠΕ: Μειώθηκε ο δείκτης φόβου τον Ιούνιο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 1.440,52 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.436,45 μονάδων (+0,04%) και 1.442,11 μονάδων (+0,44%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,3 εκατ. τεμάχια αξίας 2,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 3.517,04 μονάδες, ενώ στο -0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.278,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% στις 1.277,31 μονάδες.3

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επανήλθε στις θετικές εβδομάδες του, καθώς ο ΓΔ σημείωσε άνοδο 2,58%, ο FTSE 25 κέρδισε 3,39%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 5,26%.

Η Γαλλία φτιάχνει τάση και ψυχολογία

Οι αγορές δείχνουν να βγαίνουν από ένα δύσκολο κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων (Ευρωεκλογές, Γαλλικές και Βρετανικές εκλογές) όπου οι αβεβαιότητες μπήκαν δυνατά στο προσκήνιο υπενθυμίζοντας τον επιδραστικό ρόλο των πολιτικών εξελίξεων στην οικονομία, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η έλλειψη βραχυπρόθεσμου εγχώριου αφηγήματος αύξησε το βαθμό συσχέτισης με τις ξένες αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών ευθυγραμμίστηκε με την τάση του εξωτερικού.

Στην πορεία αυτή ήταν εμφανής η μείωση του ενδιαφέροντος καθώς οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησαν αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μάλιστα, στην συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Ιουλίου σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος του 2024 με 56,5 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά ο Ιούλιος γεμίζει με νέα προς το τέλος του μήνα καθώς αναμένεται το ενδιαφέρον να ανακάμψει με τις πρώτες δημοσιεύσεις από τα αποτελέσματα εξαμήνου και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρήσης. Επομένως αν την Κυριακή οι προσδοκίες ευθυγραμμιστούν με τα αποτελέσματα η αγορά θα επιστρέψει στα θεμελιώδη και θα αναθεωρήσει εκ νέου το ασφάλιστρο κινδύνου κατά περίπτωση καθώς η πίεση στις κεφαλαιοποιήσεις δεν ήταν ομοιόμορφη, δίνοντας ενδεχομένως προβάδισμα ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο.

Η τεχνική εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε τις 1.400 μονάδες στην φάση της διόρθωσης και φαίνεται να κατοχυρώνει μια περιοχή κομβικής σημασίας για την συνέχεια. Οι 1.430 μονάδες αποτελούν το σημείο καμπής της αγοράς και της αντιστροφής της τάσης σε ανοδική. Ήδη ο MACD έχει επιστρέψει σε ανοδική φορά ενώ από την συνεδρίαση της Πέμπτης έδωσε σήμα αγορών και ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Τα δεδομένα θα γίνουν πολύ πιο αισιόδοξα με την κατάκτηση των 1.448 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 50 ημερών. Το εν λόγω επίπεδο είναι και η επόμενη αντίσταση τιμών και η διαφυγή του Γενικού Δείκτη θα σημάνει και την λήξη της συσσώρευσης που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου. Το δυνητικό περιθώριο της Αγοράς είναι τα υψηλά του Μάιου (1.505 μονάδες) με τεχνικό εμπόδιο σε αυτή την διαδρομή τις εκ νέου αποκοπές μερισμάτων που έρχονται λειτουργώντας ανασταλτικά στην δυναμική της Αγοράς.

Οι αγοραστές έχουν πάρει τον έλεγχο της αγοράς ωστόσο η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθιστά εύθραυστη την προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς και ερμηνεύεται κυρίως ως ένδειξη επιφύλαξης ενόψει εκλογικού αποτελέσματος στην Γαλλία. Επομένως η άνοδος διαγραμματικά έχει την ερχόμενη εβδομάδα ένα οριακό προβάδισμα που θα κριθεί από τα γεγονότα της Κυριακής, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Σαράντης σημείωσε άλμα 5,45%, κλέβοντας την παράσταση από το +2,48% της Βιοχάλκο. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Μυτιληναίο, Cenergy και AUTOHELLAS, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Alpha Bank, Motor Oil, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, την άνοδο της αγοράς συγκράτησαν οι Aegean, Λάμδα και ΔΕΗ, καθώς σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Jumbo, Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΔΑΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσε η ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
JP Morgan: Αναβαθμίζει τη σύσταση του ΟΤΕ – Στα 17,30 ευρώ η τιμή στόχος
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Αναβαθμίζει τη σύσταση του ΟΤΕ η JP Morgan, στα 17,30 ευρώ η τιμή στόχος

Παρόλα αυτά, η JP Morgan πιστεύει ότι οι ανησυχίες των επενδυτών είναι υπερβολικές και οι μετοχές διαπραγματεύονται σε ελκυστική αποτίμηση - ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με απόδοση EFCF 9,4%