Στα «χαρτιά» κινδυνεύει να μείνει το σχέδιο για συλλογή και ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς η έλλειψη συγκεκριμένων νομοθετικών μέτρων -παρά τις όποιες κυβερνητικές δεσμεύσεις – καθιστά αδύνατο να προχωρήσει το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών.

Ήδη, η Ελλάδα κινδυνεύει με κόκκινη κάρτα και την επιβολή προστίμων, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στις έξι χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν υλοποιήσει ακόμη το σύστημα ανακύκλωσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Γιώργος Ποντίκας στον ΟΤ: Συρρίκνωση της εργαλειοθήκης του παραγωγού θα φέρει η μείωση φυτοπροστατευτικών

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν, στις καθυστερήσεις εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, αλλά και στα βήματα, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΚΥΚΛΟΣ ΑΕ, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 4 ετών από την πρωτοβουλία ίδρυσής της, με κεντρικό σύνθημα «Ανακύκλωση τώρα».

Ο φορέας ανακύκλωσης

Στην στόχευση της εταιρείας ΚΥΚΛΟΣ, στην οποία συμμετέχουν 13 εταιρείες – μέτοχοι που εισάγουν, παράγουν και διαθέτουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα  στην ελληνική αγορά και έχει την στήριξη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού συνδέσμου Crop Life Europe, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ Βάσως Ευθυμιάδης, επισημαίνοντας ότι τέσσερα χρόνια πριν, όταν ιδρύθηκε η ΚΥΚΛΟΣ, «προχωρήσαμε στην πρωτοβουλία ίδρυσης της εταιρίας για την οργάνωση, την λειτουργία και την πλήρη χρηματοδότηση ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ελλάδα».

Άλλωστε, η ανεξέλεγκτη απόρριψη συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων παράλληλα με κακές πρακτικές διαχείρισης, όπως η παράνομη καύση, συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιταχύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και κάνοντας όλο και πιο συχνή την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, με άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και την ανθρώπινη υγεία.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύοντας στην μείωση των απορριμμάτων και την βιωσιμότητα, προχώρησε πρόσφατα στην έγκριση νέων μέτρων, που αφορούν την διαχείριση συσκευασιών και των αποβλήτων που παράγονται, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία με έμφαση στα απόβλητα πλαστικών συσκευασιών.

Αντιμέτωποι με καθυστερήσεις η ΚΥΚΛΟΣ

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία από τον Μάιο του 2022 έχει καταθέσει σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία ενός Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ) και ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις ότι εκδοθεί η ΚΥΑ, που θα καθορίζει το εφαρμοστικό πλαίσιο, αυτή ακόμα εκκρεμεί.

«Τέσσερα χρόνια λειτουργίας της ΚΥΚΛΟΣ, χωρίς όμως να έχουμε στην ουσία κάτι χειροπιαστό και περιμένοντας να ξεκινήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμιάδης, διευκρινίζοντας ότι η ΚΥΚΛΟΣ με την έναρξη λειτουργίας της, θα αποτελέσει ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών (ΣΣΕΔ), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της Διευρυμένης Ευθύνης των Παραγωγών και των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας.

Οι 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν υλοποιήσει παρόμοια συστήματα ανακύκλωσης και θεωρείται επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την άμεση λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης και διαχείρισης των κενών συσκευασιών. «Είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη αλλαγή, τροποποίηση, προσθήκη σημείων στην πρόταση που έχουμε καταθέσει», διευκρίνισε ο κ. Ευθυμιάδης, επισημαίνοντας ότι ευελπιστούν ότι το 2025 να αποτελέσει την πρώτη χρονιά λειτουργίας του συστήματος και να καταφέρουν να συλλέξουν το 50% του πλαστικού, δηλαδή περί τους 400 τόνους.

Η ετήσια δαπάνη της βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχέδιο, αγγίζει τα 500 εκατ. με  600 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ανάγκη άμεσης εφαρμογής

Η μη λήψη των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία του ΣΣΕΔ, με άμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, από τη συνέχεια κακών πρακτικών διαχείρισης του συγκεκριμένου ρεύματος αποβλήτων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σύστημα λειτουργικό το οποίο θα αποδώσει όχι με ευχολόγια αλλά με πράξεις και για να το πετύχουμε αυτό είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΥΚΛΟΣ Μανώλης Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό, τότε το σύστημα δεν θα είναι πετυχημένο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ Γιώργος Ποντίκας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να μπει alarm και να δράσουμε άμεσα, καθώς δεν είναι δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα να είναι η τελευταία στο θέμα της ανακύκλωσης. Για μένα το σύνθημα είναι ανακύκλωση στα φυτοπροστατευτικά τώρα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε και άλλο πίσω».

Κοινή συνισταμένη των εκπροσώπων εταιριών του κλάδου, μελών της ΚΥΚΛΟΣ, αποτέλεσε η αναγκαιότητα λήψης άμεσων νομοθετικών μέτρων που θα καθορίσουν τις υποχρεώσεις για ένα πανελλαδικό δίκτυο σημείων συλλογής, στοχεύοντας στην λειτουργία ενός αποτελεσματικού φορέα ανακύκλωσης.

Κάλεσαν μάλιστα, την πολιτεία να στηρίξει την πρωτοβουλία και τις ενέργειες που θα δρομολογήσουν την άμεση λειτουργία ενός επίσημου φορέα ανακύκλωσης, με την επιτάχυνση εφαρμογής της νομοθεσίας και τον καθορισμό ρόλων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το προτεινόμενο επιχειρησιακού σχέδιο της ΚΥΚΛΟΣ

Τα κύρια σημεία του προτεινόμενου επιχειρησιακού σχεδίου με πλάνο 5ετίας, που έχει καταθέσει από τον Μάη 2022 η ΚΥΚΛΟΣ, περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία δικτύου σημείων συλλογής σε όλη τη χώρα, με τον σχεδιασμό που προβλέπει σημεία πανελλαδικής κάλυψης και εκτεταμένου δικτύου συλλογής που θα αναπτυχθεί σε φάσεις εντός του προτεινόμενου με πλάνο 5ετίας σχέδιο.
  • Εφαρμογή συστήματος επιστροφής κενών συσκευασίας, θα οριστούν σημεία συλλογής συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπου οι χρήστες θα μπορούν να επιστρέφουν τις κενές συσκευασίες τους.
  • Διαχείριση μη επικίνδυνων αποβλήτων προς ανακύκλωση, η διαχείριση βασίζεται στην ταξινόμηση των συσκευασιών ως μη επικίνδυνα απόβλητα, ως αποτέλεσμα του τριπλού ξεπλύματος στην πηγή από τους αγρότες.
  • Συμβαδίζοντας με την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση, η διαχείριση της συσκευασίας  θα πραγματοποιείται βάσει της νομοθεσίας διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα του συλλεγόμενου υλικού.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO