Η κλιματική κρίση και η βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα απασχόλησε το 2ο συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης – Wines of Crete στο Ηράκλειο.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και κορυφαίοι επαγγελματίες της οινικής αγοράς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ανάμεσα στα όσα σημαντικά ειπώθηκαν ξεχωρίζουμε την παρουσίαση του Δρ Ignacio Ricarte Sanchez, γενικού γραμματέα της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης CEEV, ο οποίος αφού έκανε μια πλήρη χαρτογράφηση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι όσον αφορά στη βιωσιμότητα, με τις προκλήσεις, τους κινδύνους αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική, να υιοθετηθούν κατανοητά και εύκολα στην εφαρμογή μοντέλα βιωσιμότητας, προσαρμοσμένα στον αμπελοοινικό τομέα και να επικοινωνηθεί σωστά η θετική συνεισφορά του κλάδου.
Η κα Michelle Bouffard, συγγραφέας/δημοσιογράφος, επιφανής προσωπικότητα της οινικής αγορά του Καναδά και ιδρύτρια των συνεδρίων TASTE CLIMATE CHANGE, αφού ανέλυσε τους κινδύνους μίλησε για τις βέλτιστες πρακτικές δίνοντας έμφαση στην αναγεννητική αμπελουργία και γενικότερα στη σωστή διαχείριση του αμπελώνα με έμφαση στο νερό αλλά και σε κομβικά θέματα μεταποίησης και συσκευασίας.
Η κα Emma Fourdan, team leader για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, της ανερχόμενης Carbon Space με έδρα την Ιρλανδία, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στη γνώση του αποτυπώματος CO2 και παρουσίασε καινοτόμες λύσεις της CarbonSpace για την άμεση μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα στον αμπελοοινικό τομέα.
Τέλος, ο κος Riccardo Ricci Curbastro, πρόεδρος της EQUALITAS, μιας από τις πιο καταξιωμένες διεθνώς εταιρίες για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού του κρασιού, αναφέρθηκε στο Πρότυπο Equalitas για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού του κρασιού.
Μνημόνιο συνεργασίας
Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Equalitas με κοινό στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του Ελληνικού αμπελοοινικού κλάδου για να επιδιώξουν μια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη.
Στο τέλος του πρώτου μέρους ο Οινοποιός, Διευθύνων Σύμβουλος της Κυρ Γιάννη και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, κος Στέλλιος Μπουτάρης παρουσίασε την εμπειρία της Κυρ Γιάννη στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρία μέτρησε το ανθρακικό αποτύπωμα στα δύο Κτήματα της σε Νάουσα και Αμύνταιο, λαμβάνοντας το πιστοποιητικό ISO 14064 και πλέον αποτελεί την πρώτη Ελληνική εταιρεία που γίνεται δεκτή στην οικογένεια της οργάνωσης International Wineries for Climate Action.
Βιώσιμη αμπελουργία
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου διοργανώθηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.
Στην πρώτη, που είχε τίτλο Βιώσιμη Αμπελουργία προσαρμοσμένη στον τόπο, τις κλιματικές συνθήκες και τους ανθρώπους, συμμετείχαν οι Ιωάννης Βογιατζής, Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Στέφανος Κουνδουράς και Δημήτρης Τάσκος.
Στη δεύτερη που αφορούσε ειδικότερα την Κρήτη και είχε τίτλο: Βιώσιμη αμπελουργία στην Κρήτη, διαπιστώσεις, προβληματισμοί και προτάσεις συμμετείχαν οι Ζαχαρίας Διαμαντάκης, Οινολόγος Οινοποιός, Νίκος Μαγκής, Γεωπόνος ΠΚΠΦΠΦΕ Ηρακλείου και οι Γεωπόνοι αμπελουργίας Δημήτρης Τσουπέης και Νίκος Σωμαράκης.
Από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις που έγιναν και τις ανταλλαγές απόψεων που ακολούθησαν, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας των τοπικών φορέων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση άμεσων ενεργειών και μεσοπρόθεσμων στόχων. Επίσης έγινε φανερό ότι η αυτενέργεια του κλάδου σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να ενταθεί οργανωμένα.
Ο ΣΕΟ σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις μέλη του, θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση συγκεκριμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική κρίση στους αμπελώνες και τις επιχειρήσεις μας.
Ακολούθησε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΟ στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκε το συνημμένο ψήφισμα για την Θέσπιση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Βιωσιμότητα του Ελληνικού Αμπελώνα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης από τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου.
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές