Ακόμα μια ένδειξη ότι η γερμανική οικονομία παραπαίει έδωσε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας η οποία έκανε απροσδόκητη βουτιά της τάξης του 2,5% τον Μάιο.

Ενώ ο Απρίλιος αναθεωρήθηκε ελαφρώς σε θετικό πρόσημο, το αποτέλεσμα του Μαΐου ήταν πιο αρνητικό και από τις 28 εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Γερμανία: Η χορτοφαγία κάνει κακό στην οικονομία

Η παραγωγή στους κλάδους αυτοκινήτων, μηχανημάτων και ηλεκτρικού εξοπλισμού σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία συνδυαζόμενη με τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μια μέρα νωρίτερα και δείχνουν μια απροσδόκητη πτώση τον Μάιο, επισημαίνει το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, και το κλίμα μεταξύ των γερμανών επενδυτών ήταν επίσης κατώτερο των προσδοκιών, όπως και ένας δείκτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα.

«Μαζί με την τελευταία αποδυνάμωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα της μεταποίησης, οι επίμονες μειώσεις των παραγγελιών υποδηλώνουν μάλλον υποτονική δυναμική τους επόμενους μήνες», προέβλεψε το υπουργείο Οικονομίας. «Η παραγωγή θα σταθεροποιηθεί μόνο όταν το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμψει περαιτέρω και η ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά αναβιώσει».

Η βιομηχανία ήταν το αδύναμο σημείο στην οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας. Τα υψηλά επιτόκια και η αδύναμη ξένη ζήτηση ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τις εταιρείες που προσανατολίζονται στις εξαγωγές, με τον Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος του Ινστιτούτου Ifo να υποτιμούν εσφαλμένα τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας «συνεχίζεται», ανέφερε η Bundesbank στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, προβλέποντας επέκταση 0,3% φέτος, κυρίως λόγω των υπηρεσιών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Την Παρασκευή επίσης η κυβέρνηση σφράγισε έναν καθυστερημένο προϋπολογισμό για το 2025, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Με τον πληθωρισμό να μειώνεται και την αύξηση των μισθών να παραμένει ισχυρή, το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να σημειώσει σταθερότερη ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή