Η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 4,1%, αυξάνοντας τις πιθανότητες η Fed να καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Οι μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά 206.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας στην έκθεσή του που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν απότομα προς τα κάτω για να δείξουν ότι προστέθηκαν 218.000 θέσεις εργασίας, αντί για 272.000 που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Αύξηση μέσου ωρομίσθιου στις ΗΠΑ

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,3% μετά από άνοδο 0,4% τον Μάιο. Στο 12μηνο έως τον Ιούνιο, οι μισθοί αυξήθηκαν 3,9%. Αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση στους μισθούς από τον Ιούνιο του 2021 και ακολούθησε την άνοδο 4,1% τον Μάιο. Η αύξηση των μισθών σε εύρος 3%-3,5% θεωρείται ότι ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1% από 4,0% τον Μάιο.

Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι η αποπληθωριστική τάση επανήλθε σε τροχιά μετά την άνοδο του πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed στις προοπτικές του πληθωρισμού και να ωθήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της μείωσης των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Η Fed έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο μίας ημέρας στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% από τον περασμένο Ιούλιο. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας στις 11-12 Ιουνίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνώρισαν ότι η οικονομία φαινόταν να επιβραδύνεται και ότι «οι πιέσεις στις τιμές μειώνονταν».

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης από το 2022 για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν αισιόδοξες ότι η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσής της τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή