Η Κίνα ανακοίνωσε το επόμενο βήμα στην αντιντάμπινγκ έρευνά της για τις εισαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι, την Παρασκευή, κλιμακώνοντας την ένταση την ίδια μέρα που τέθηκαν σε ισχύ οι προσωρινοί δασμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής.

Εν όψει της επιβεβαίωσης των δασμών που ανέρχονται σε ποσοστό έως και 37,6% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά διατήρησε την προοπτική αντιποίνων ζωντανή με αναφορά σε άλλη έρευνα για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ.

Κίνα: Επιτίθεται στα ευρωπαϊκά μπράντι

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει ακρόαση στις 18 Ιουλίου για να συζητήσει τους ισχυρισμούς ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί μπράντι πωλούν στην Κίνα σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.

Οι εταιρείες που εκπροσωπούν μεγάλες μάρκες όπως Martell, η οποία ανήκει στην Pernod Ricard, Remy Martin που ανήκει στην Remy Cointreau και Hennessey, που ανήκει στην LVMH, θα παρευρεθούν στη συνάντηση στο Πεκίνο για την πρώτη τους ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αυτοπροσώπως, δήλωσε πηγή του κλάδου. Κίνα

Η ακρόαση ζητήθηκε από τους οίκους κονιάκ Martell, Societe Jas Hennessy & Co., Remy Martin και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Η Κίνα επιδιώκει διαπραγμάτευση

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προτρέψει την ΕΕ να ακυρώσει τους δασμούς για τα ηλεκτρικά της οχήματα και εξέφρασε την προθυμία της να διαπραγματευτεί μαζί της. Εχοντας ήδη να αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ, ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε άλλον πόλεμο δασμών, αλλά θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της.

Υπάρχει ένα παράθυρο τεσσάρων μηνών κατά το οποίο οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα είναι προσωρινοί και αναμένεται να συνεχιστούν εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ακρόαση για το ευρωπαϊκό μπράντι θα διεξαχθεί δύο ημέρες πριν από την προθεσμία που έθεσαν οι Βρυξέλλες στους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων για να σχολιάσουν τους προσωρινούς δασμούς που επέβαλε η ΕΕ.

«Δείξτε ειλικρίνεια»

Αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι προσωρινοί δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή, οι Global Times, καθημερινή ταμπλόιντ εφημερίδα της Κίνας που ελέγχετια από το ΚΚ Κίνας, δημοσίευσαν ένα άρθρο που καλούσε τις Βρυξέλλες να εξετάσουν την αντίθεση των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στα περιοριστικά μέτρα, καθώς και ένα ξεχωριστό άρθρο που καλούσε τις Βρυξέλλες να «δείξουν ειλικρίνεια» στις συνομιλίες για να βρουν διευθέτηση με διαπραγμάτευση.

Η εφημερίδα επέστησε επίσης την προσοχή στην αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, που ανοίγει νέο εργοστάσιο παραγωγής στη Σαγκάη, διευρύνοντας την έκκλησή της για διαμαρτυρία ενάντια στους δασμούς.

Η Κίνα κατηγόρησε την Επιτροπή ότι χρησιμοποιεί την έρευνα αντιντάμπινγκ για να κατασκοπεύει τις αλυσίδες εφοδιασμού κινεζικών εταιρειών, η αποτελεσματικότητα της οποίας, όπως υποστηρίζει το Πεκίνο, της δίνει το πάνω χέρι στη φθηνή παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων λόγων.

Στην έκθεσή τους για την εννεάμηνη έρευνά της για τα ηλεκτρικά οχήματα, οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για την απροθυμία της κινεζικής κυβέρνησης και της κρατικής αυτοκινητοβιομηχανίας SAIC να συνεργαστούν στο πλαίσιο της έρευνας.

Την Παρασκευή, το Reuters ανέφερε αποκλειστικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να ερευνά τη βιομηχανία ημιαγωγών στην Ευρώπη για τις απόψεις της σχετικά με την εκτεταμένη παραγωγή της Κίνας τσιπ υπολογιστών παλαιότερης γενιάς.

Η SAIC Motors εν τω μεταξύ δήλωσε ότι θα ζητήσει επίσημα ακρόαση από την Επιτροπή σχετικά με τους προσωρινούς δασμούς στα προϊόντα της, προσθέτοντας ότι η έρευνα των Βρυξελλών αφορούσε εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή