Οι επενδυτές μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα εάν οι κυβερνήσεις κάνουν απότομες αλλαγές στη δημοσιονομική τους πορεία, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα τη Γαλλία, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του Bloomberg, ο Ιρλανδός αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν είναι ασυνήθιστο για πολιτικούς να εκφράζουν μια σειρά στόχων ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γαλλία: Χαμένη η οικονομία όποιος κι αν κερδίσει στις εκλογές

«Έχουμε μάθει ότι όταν λαμβάνονται εγχώριες αποφάσεις, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα», είπε την Παρασκευή στην Αιξ-αν-Προβάνς, πόλη του γαλλικού Νότου. «Η γενική ξεκάθαρη γνώση που έχουμε τα τελευταία χρόνια αφορά τη σημασία της διατήρησης της εμπιστοσύνης της αγοράς και τη σημασία της διατήρησης της εμπιστοσύνης στα μελλοντικά σας σχέδια δαπανών και φορολογίας».

Πρόσθεσε ότι «όλες οι κυβερνήσεις το γνωρίζουν αυτό».

Οι πρόωρες εκλογές της Γαλλίας έχουν εντείνει την ανησυχία για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει εκδώσει επίπληξη για το έλλειμμα του προϋπολογισμού ακόμη και πριν το όποιο σενάριο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.

Ενώ το κόμμα της φαίνεται ότι θα υπολείπεται του αποτελέσματος που έφερε την προηγούμενη Κυριακή, με αποτέλεσμα η πίεση στην αγορά ομολόγων να έχει μετριαστεί κάπως, ένα κοινοβούλιο σε κυβερνητικό αδιέξοδο μπορεί να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τις δαπάνες και το χρέος της Γαλλίας – προκαλώντας περαιτέρω τριβές με τις Βρυξέλλες.

Μια τέτοια αναταραχή έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει κάποια στιγμή για να ηρεμήσει τους επενδυτές, αν και αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη λένε ότι οι εξελίξεις δεν δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια.

Ντόναχιου για στάση ΕΚΤ

«Ξέρω ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα είναι πάντα εντός των πλαισίων της, όπως το έχουν αποδείξει ξεκάθαρα», είπε ο Ντόναχιου.

Ερωτηθείς εάν η Λεπέν μπορεί να συγκριθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, είπε ότι η εμπειρία της τελευταίας είναι «διδακτική» από πολλές απόψεις.

«Η Μελόνι ανέλαβε την εξουσία και πήρε μερικές πολύ, πολύ σημαντικές – και πιστεύω, σωστά – αποφάσεις για λογαριασμό της Ιταλίας, για λογαριασμό της Ευρώπης και έχουμε μια πολύ εποικοδομητική οικονομική σχέση», είπε ο Ντόναχιου.

«Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο μου υπενθυμίζεται η αξία του να αφήσουμε τις εκλογές να τελειώσουν και όταν διοριστεί η κυβέρνηση να ακούσουμε τι θα ανακοινώσει και στη συνέχεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε μια καλή σχέση συνεργασίας», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή