Όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Κιρ Στάρμερ να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Μάλιστα, με την απόλυτη πλειοψηφία που επέτυχε, θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει άνετα την πολιτική της ατζέντα, κατά την UBS.

Όπως αναφέρει στο σχόλιο της η UBS, η νέα κυβέρνηση έχει υποδείξει σχέδια για μέτρια, στοχευμένες αυξήσεις φόρων για τη χρηματοδότηση δαπανών και επενδύσεων. Ωστόσο, σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι επιπτώσεις στην οικονομία αναμένεται να είναι μικρές.

Βρετανία: Τι περιμένει το Σίτι από τους Εργατικούς – Πώς θα κινηθούν στερλίνα, ομόλογα και μετοχές

Η στερλίνα κινήθηκε οριακά στη σκιά των εκλογών, αντανακλώντας την αναμενόμενη φύση του αποτελέσματος. Για το μέλλον, μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και πτώσης του πληθωρισμού, που θα έδινε στην Bank of England το πράσινο φως για μείωση των επιτοκίων, θα πρέπει να είναι υποστηρικτικά για τα υψηλής ποιότητας πάγια στοιχεία ενεργητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την UBS.

Τι ακολουθεί;

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν διορισμοί υπουργικού συμβουλίου και πιθανότατα θα υπάρξουν αρκετές ομιλίες και εμφανίσεις στα ΜΜΕ που θα περιγράφουν τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Το κοινοβούλιο επιστρέφει στις 9 Ιουλίου, όταν θα ορκιστούν οι βουλευτές, και θα ακολουθήσει η πολιτειακή έναρξη στις 17 Ιουλίου, όταν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν επίσημα.

Η προσοχή, κατά την UBS, θα στραφεί στη συνέχεια στον προϋπολογισμό, η χρονική στιγμή του οποίου είναι αβέβαιη, αλλά είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από τη διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος που πρόκειται να διεξαχθεί από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η επόμενη καγκελάριος, Ρέιτσελ Ριβς, θα θέλει να επιτρέψει στο Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού (OBR) αρκετό καιρό να επανεξεταστούν τυχόν αλλαγές πολιτικής. Αυτό υποδηλώνει ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να μην έρθει πριν από τα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο.

Νέα κυβέρνηση, ίδια οικονομία

Όσον αφορά τον άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, η UBS αναμένει ότι θα είναι ελάχιστος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα χρειαστεί χρόνος για το Εργατικό Κόμμα να σχεδιάσει, να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τυχόν δημοσιονομικές αλλαγές.

Ωστόσο, όταν έρθουν αυτές, πέρα από τις μέτριες προαναγγελθείσες αυξήσεις φόρων, δεν αναμένεται δραματική αλλαγή στη στάση της δημοσιονομικής πολιτικής. Το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων και η άμβλυνση της αγοράς εργασίας θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως στην Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) να ευθυγραμμιστεί με άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στη μείωση των επιτοκίων.

Η UBS αναμένει ότι η πρώτη μείωση θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, με το βασικό επιτόκιο να αναμένεται να είναι 150–175 μ.β. χαμηλότερο από το τρέχον ανώτατο όριο μέχρι το τέλος του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή