Είναι γνωστή η αγάπη των Ινδών για τον χρυσό. Θεωρείται παραδοσιακά ως ένα απόθεμα αξίας για οικογένειες και έχει δεσμούς με τη Λάκσμι, την Ινδουιστική θεότητα του πλούτου και της ευημερίας. Τώρα, όμως, η αξία του χρυσού έχει σπάσει τα κοντέρ και πλέον οι πωλήσεις στα κοσμηματοπωλεία του Μπανγκαλόρ έχουν πέσει κατά 50%.
Ωστόσο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο θεωρείται ευρέως ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, έχουν αυξηθεί κατά 24% σε όρους ρουπίας τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, καθώς και από τεράστια στοιχήματα από κερδοσκόπους στην Κίνα, η οποία έχει επισκιάσει την Ινδία ως τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χρυσού στον κόσμο.
Χρυσός: Οδεύει για τρίτο τρίμηνο κερδών
Παρά την τεράστια πολιτιστική του σημασία στα ινδουιστικά φεστιβάλ και γάμους, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα στην Ινδία μειώθηκε πέρυσι κατά 6%, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, σε σύγκριση με την αύξηση 10% στην Κίνα.
Οι όγκοι πωλήσεων αναμένεται να «μείνουν στάσιμοι» το έτος έως τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με την Crisil, μια ινδική εταιρεία ανάλυσης που ανήκει στην S&P Global.
Η Titan, ένας βραχίονας κοσμημάτων και μόδας του ινδικού ομίλου Tata Sons, τον Μάιο σημείωσε κέρδη 7,9 δισ. Rs (95 εκατ. δολάρια) για το τέταρτο τρίμηνο, κατώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Μείωση στις αγορές χρυσού για γαμήλια γλέντια
Παρά το «πάθος της Ινδίας για τον χρυσό», η κλιμάκωση του κόστους θα έχει αντίκτυπο στις οικογένειες πριν από τους γάμους, δήλωσε στους Financial Times ο Σουρέντρα Μέτα, γενικός γραμματέας της ένωσης κοσμηματοπωλών και χρυσοχόων India Bullion and Jewelers Association.
«Έχουν δύο επιλογές: είτε να αγοράσουν μικρότερες ποσότητες είτε να αγοράσουν χαμηλότερα καράτια [καθαρότητα]», είπε. «Δεν βλέπω να διορθώνονται οι τιμές στο εγγύς μέλλον».
Ενώ οι Ινδοί είναι γνωστό ότι συγκεντρώνουν χρυσό για γάμους χρόνια νωρίτερα, με κάποιους να συσσωρεύονται από γενιά σε γενιά, οι αγορές της τελευταίας στιγμής είναι συχνά αναπόφευκτες.
Υπάρχουν πολλά «απροσδόκητα πράγματα» και ανακυκλώνονται παλαιά κοσμήματα για νέα αντικείμενα ως απάντηση στα «τρελά νούμερα» του χρυσού, πρόσθεσε ο ιδρυτής του χρυσοχοείου WedMeGood, Μεγκάρ Σαγκάρ Σαχάνι.
Η αύξηση του κόστους σε ολόκληρο το πακέτο ενός γάμου, από την πανδημία Covid και μετά, σημαίνει ότι «όσα χρήματα και αν ξοδέψετε, δεν κάνετε όσα κάνατε παλαιότερα, και οι τιμές του χρυσού δεν βοηθούν», δήλωσε στους FT ο Βιθίκα Αγκαρβάλ, συνιδρυτής της αριστοκρατικής Divya Vithika Wedding Planners στην Μπενγκαλαρού.
Οι πλούσιοι δεν πτοούνται
Αλλά ο Αγκαρβάλ είπε ότι αυτό δεν εμπόδισε τους πλούσιους από το να κάνουν μεγάλες αγορές.
«Όταν πρόκειται για πελάτες υψηλού επιπέδου, δεν έχει μεγάλη διαφορά», είπε. «Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι…όπου ο παράγοντας επίδειξη είναι τεράστιος».
Η πιο μεγαλειώδης επίδειξη πρόκειται να είναι ο γάμος τον Ιούλιο του Ανάντ Αμπάνι – του νεότερου γιου του προέδρου της Reliance Industries και του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, Μουκές Αμπάνι.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις πριν από τον γάμο, με πολυτελή ρούχα, μια παράσταση από τη Rihanna και παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πραγματοποιήθηκαν γύρω από το διυλιστήριο Jamnagar της Reliance τον Μάρτιο και έγιναν πρωτοσέλιδα παγκοσμίως.
Στο εμβληματικό κατάστημα στο Μπενγκαλαρού του Ομίλου Jewellers C Krishniah Chetty, με ιστορία άνω των 150 ετών στην εξυπηρέτηση ευκατάστατων πελατών, συμπεριλαμβανομένου του Μαχαραγιά του Mysore, ο συνεργάτης πωλήσεων Ανίλ Καρουμπαγιά χλεύασε επίσης την ιδέα ότι οι εύποροι πελάτες του έκαναν περικοπές.
Τόνισε ότι η Μπανγκαλόρ, η Silicon Valley της Ινδίας, φιλοξενούσε έναν αριθμό δισεκατομμυριούχων και εκατομμυριούχων. Κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στις πιο πολύτιμες συλλογές του καταστήματος, ο Καρουμπαγιά κράτησε τους Financial Times μακριά από κάποια «άτομα υψηλής αξίας» που διαπραγματεύονταν μια αγορά.
«Δεν νομίζω ότι η ανώτερη και η μεσαία τάξη που έρχονται εδώ έχουν επηρεαστεί», είπε ο Καρουμπάγια. «Δεν τους πτοεί η τιμή».
Πρόσθεσε ότι πολλοί από τους κατοίκους της πόλης είναι πιο πλούσιοι από ό,τι φαίνονται. «Οι άνθρωποι έχουν πολλά λεφτά. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται με απλά σανδάλια και φεύγουν με έναν λογαριασμό [$12.000]», είπε.
Latest News
Χαμηλότερα από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Δεκέμβριο
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης
Όλι Ρεν: Στα μέσα του 2025 θα φτάσουμε στα ουδέτερα επιτόκια
Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης λάβει υπόψη της τις πολιτικές του Τραμπ
Ο «τζόγος» του Τραμπ με τους δασμούς - Τα νέα σχέδια στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ μελετά τη σταδιακή αύξηση στους δασμούς μήνα με τον μήνα
Ο Τραμπ και το Brexit «τσακίζουν» το διεθνές εμπόριο της Βρετανίας
Η Βρετανία βρίσκεται πλέον υπό διπλή μέγγενη, καθώς ο Τραμπ προβλέπεται πως θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο διεθνές εμπόριο
Υποχώρηση δίχως τέλος - Η Macy’s περιορίζει τις προοπτικές πωλήσεων καθώς οι γιορτές δεν απέδωσαν
Μετά τις λογιστικές απάτες, η Macy’s βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονικά αποτελέσματα μετά την εορταστική αγοραστική περίοδο
Η διαφοροποίηση επενδύσεων είναι το κλειδί σε ένα ασταθές περιβάλλον - Ο χρησμός του Ικμπάλ Καν της UBS
Η γεωπολιτική και παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι ρευστή, άρα μια διαφοροποίηση επενδύσεων είναι λογική, σύμφωνα με τον Ίκμπαλ Καν
Θέσεις- φαντάσματα και «μωβ σκιούροι»: Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας
Μία στις πέντε θέσεις στην αγορά εργασίας που διαφημίζονται είναι ψεύτικες ή δεν έχουν καλυφθεί, σύμφωνα με μια νέα έρενα
Pepsi και Pringles πλημμυρίζουν τη Συρία - Τα δολάρια δεν είναι πια «μαϊντανοί»
Το τέλος των περιορισμών που είχε επιβάλει ο Άσαντ στα δολάρια αλλάζει το σκηνικό στο Συρία και οδηγεί σε έκρηξη στα ξένα αγαθά