Είναι γνωστή η αγάπη των Ινδών για τον χρυσό. Θεωρείται παραδοσιακά ως ένα απόθεμα αξίας για οικογένειες και έχει δεσμούς με τη Λάκσμι, την Ινδουιστική θεότητα του πλούτου και της ευημερίας. Τώρα, όμως, η αξία του χρυσού έχει σπάσει τα κοντέρ και πλέον οι πωλήσεις στα κοσμηματοπωλεία του Μπανγκαλόρ έχουν πέσει κατά 50%.

Η θεά Λάκσμι

Ωστόσο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο θεωρείται ευρέως ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, έχουν αυξηθεί κατά 24% σε όρους ρουπίας τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, καθώς και από τεράστια στοιχήματα από κερδοσκόπους στην Κίνα, η οποία έχει επισκιάσει την Ινδία ως τον μεγαλύτερο εισαγωγέα χρυσού στον κόσμο.

Χρυσός: Οδεύει για τρίτο τρίμηνο κερδών

Παρά την τεράστια πολιτιστική του σημασία στα ινδουιστικά φεστιβάλ και γάμους, η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα στην Ινδία μειώθηκε πέρυσι κατά 6%, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, σε σύγκριση με την αύξηση 10% στην Κίνα.

Οι όγκοι πωλήσεων αναμένεται να «μείνουν στάσιμοι» το έτος έως τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με την Crisil, μια ινδική εταιρεία ανάλυσης που ανήκει στην S&P Global.

Η Titan, ένας βραχίονας κοσμημάτων και μόδας του ινδικού ομίλου Tata Sons, τον Μάιο σημείωσε κέρδη 7,9 δισ. Rs (95 εκατ. δολάρια) για το τέταρτο τρίμηνο, κατώτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μείωση στις αγορές χρυσού για γαμήλια γλέντια

Παρά το «πάθος της Ινδίας για τον χρυσό», η κλιμάκωση του κόστους θα έχει αντίκτυπο στις οικογένειες πριν από τους γάμους, δήλωσε στους Financial Times ο Σουρέντρα Μέτα, γενικός γραμματέας της ένωσης κοσμηματοπωλών και χρυσοχόων India Bullion and Jewelers Association.

«Έχουν δύο επιλογές: είτε να αγοράσουν μικρότερες ποσότητες είτε να αγοράσουν χαμηλότερα καράτια [καθαρότητα]», είπε. «Δεν βλέπω να διορθώνονται οι τιμές στο εγγύς μέλλον».

Ενώ οι Ινδοί είναι γνωστό ότι συγκεντρώνουν χρυσό για γάμους χρόνια νωρίτερα, με κάποιους να συσσωρεύονται από γενιά σε γενιά, οι αγορές της τελευταίας στιγμής είναι συχνά αναπόφευκτες.

Υπάρχουν πολλά «απροσδόκητα πράγματα» και ανακυκλώνονται παλαιά κοσμήματα για νέα αντικείμενα ως απάντηση στα «τρελά νούμερα» του χρυσού, πρόσθεσε ο ιδρυτής του χρυσοχοείου WedMeGood, Μεγκάρ Σαγκάρ Σαχάνι.

Η αύξηση του κόστους σε ολόκληρο το πακέτο ενός γάμου, από την πανδημία Covid και μετά, σημαίνει ότι «όσα χρήματα και αν ξοδέψετε, δεν κάνετε όσα κάνατε παλαιότερα, και οι τιμές του χρυσού δεν βοηθούν», δήλωσε στους FT ο Βιθίκα Αγκαρβάλ, συνιδρυτής της αριστοκρατικής Divya Vithika Wedding Planners στην Μπενγκαλαρού.

Οι πλούσιοι δεν πτοούνται

Αλλά ο Αγκαρβάλ είπε ότι αυτό δεν εμπόδισε τους πλούσιους από το να κάνουν μεγάλες αγορές.

«Όταν πρόκειται για πελάτες υψηλού επιπέδου, δεν έχει μεγάλη διαφορά», είπε. «Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι…όπου ο παράγοντας επίδειξη είναι τεράστιος».

Η πιο μεγαλειώδης επίδειξη πρόκειται να είναι ο γάμος τον Ιούλιο του Ανάντ Αμπάνι – του νεότερου γιου του προέδρου της Reliance Industries και του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, Μουκές Αμπάνι.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πριν από τον γάμο, με πολυτελή ρούχα, μια παράσταση από τη Rihanna και παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πραγματοποιήθηκαν γύρω από το διυλιστήριο Jamnagar της Reliance τον Μάρτιο και έγιναν πρωτοσέλιδα παγκοσμίως.

Μουκές Αμπάνι

Στο εμβληματικό κατάστημα στο Μπενγκαλαρού του Ομίλου Jewellers C Krishniah Chetty, με ιστορία άνω των 150 ετών στην εξυπηρέτηση  ευκατάστατων πελατών, συμπεριλαμβανομένου του Μαχαραγιά του Mysore, ο συνεργάτης πωλήσεων Ανίλ Καρουμπαγιά χλεύασε επίσης την ιδέα ότι οι εύποροι πελάτες του έκαναν περικοπές.

Τόνισε ότι η Μπανγκαλόρ, η Silicon Valley της Ινδίας, φιλοξενούσε έναν αριθμό δισεκατομμυριούχων και εκατομμυριούχων. Κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στις πιο πολύτιμες συλλογές του καταστήματος, ο Καρουμπαγιά κράτησε τους Financial Times μακριά από κάποια «άτομα υψηλής αξίας» που διαπραγματεύονταν μια αγορά.

«Δεν νομίζω ότι η ανώτερη και η μεσαία τάξη που έρχονται εδώ έχουν επηρεαστεί», είπε ο Καρουμπάγια. «Δεν τους πτοεί η τιμή».

Πρόσθεσε ότι πολλοί από τους κατοίκους της πόλης είναι πιο πλούσιοι από ό,τι φαίνονται. «Οι άνθρωποι έχουν πολλά λεφτά. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται με απλά σανδάλια και φεύγουν με έναν λογαριασμό [$12.000]», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή