Σε αναζήτηση επενδυτών βρίσκεται η Γερμανία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στην πολυσυζητημένη στρατηγική της για την εγγύηση των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, έως τις αρχές του 2025 αναμένεται να δημοπρατηθούν πέντε γιγαβάτ νέας δυναμικότητας εργοστασίων, που αργότερα θα πρέπει να μετατραπεί σε υδρογόνο.

Το σχέδιο είχε περικοπεί και καθυστερήσει αρκετές φορές, με τη χωρητικότητα να καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος του τι χρειάζεται για να καταργήσει το έθνος σταδιακά τον άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το υπουργείο είπε ότι άλλα πέντε γιγαβάτ θα δημοπρατηθούν ως μέρος ενός νέου μηχανισμού δυναμικότητας, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος έως το 2028. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να ανανεώσει τις επιδοτήσεις της πράσινης ενέργειας — να αλλάξει τη στήριξη στο επενδυτικό κόστος αντί να εγγυηθεί μια ελάχιστη τιμή για κάθε κιλοβατώρα που δημιουργήθηκε — και θέλει να το δοκιμάσει πρώτα σε μικρή κλίμακα.

Σήμα κινδύνου για το φυσικό αέριο – Τι θα φέρει νέα κρίση στην ΕΕ

Φυσικό αέριο vs ΑΠΕ

Η Γερμανία επεκτείνει ραγδαία τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της, αλλά αποχώρησε από την πυρηνική ενέργεια πέρυσι. Η κυβέρνηση θέλει να επιδοτήσει την επέκταση των εγκαταστάσεων που λειτουργούν με φυσικό αέριο για να υποστηρίξει το δίκτυο όταν οι αιολικές και ηλιακές παροχές υποχωρούν.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακή μετατροπή των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου ώστε να λειτουργούν με ακόμη καθαρότερο υδρογόνο, αλλά το υψηλό κόστος θα απαιτούσε δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στο σχέδιο το πρώτο πράσινο φως, αλλά η τελική απόφαση για την κρατική βοήθεια εκκρεμεί ακόμη.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει διαγωνισμούς για δύο γιγαβάτ χωρητικότητας από υπάρχουσες μονάδες φυσικού αερίου που θα προετοιμαστούν για μετατροπή υδρογόνου, καθώς και 500 μεγαβάτ για συστήματα μακροπρόθεσμης αποθήκευσης και εγκαταστάσεις καθαρού υδρογόνου, καλύπτοντας συνολικά χωρητικότητα 13 γιγαβάτ συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης.

Μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την κατασκευή τέτοιων μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των RWE AG, Uniper SE, EnBW Energie Baden-Württemberg και Lausitz Energie Kraftwerke AG.

Επενδυτική Ασφάλεια

Οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου αποτελούν «βασική προϋπόθεση για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα», δήλωσε η Kerstin Andreae, πρόεδρος του ενεργειακού συνδέσμου BDEW, προτρέποντας το υπουργείο να προετοιμάσει γρήγορα τις δημοπρασίες. «Οι εταιρείες χρειάζονται επενδυτική ασφάλεια για αυτό», είπε.

«Τελικά πρέπει να υπάρχει επιχειρηματική υπόθεση για επενδυτικές αποφάσεις», δήλωσε στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος της LEAG, Thorsten Kramer. Ένα θέμα είναι ότι «μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει στρόβιλος πλήρως ικανός για υδρογόνο σε ολόκληρη την αγορά στο μέγεθος των 300-600 μεγαβάτ που χρειαζόμαστε».

Καθώς δεν είναι επίσης σαφές από πού θα προέρχεται το υδρογόνο για τα εργοστάσια, η ώθηση της κυβέρνησης «δεν πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση ορυκτών αερίων», δήλωσε ο Sascha Müller-Kraenner, πρόεδρος της Environmental Action Germany.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια