Σε συνομιλίες για να ενταχθεί στην ομάδα του Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται το γαλλικό Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν, καθώς τα ακροδεξιά κόμματα αγωνίζονται για να μετατρέψουν τις ψήφους τους σε εξουσία.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, το RN, το οποίο προβλέπεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αναμένεται να αποφασίσει τη Δευτέρα, εάν θα συμμαχήσει με την Patriots for Europe.

Ο Όρμπαν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιδιώκει να σχηματίσει την ομάδα Patriots μαζί με τα κόμματα από την Αυστρία και την Τσεχία, προσθέτοντας ότι αναζητεί κι άλλους για να ενταχθούν. Σύμφωνα με τους κανόνες του κοινοβουλίου της ΕΕ, μπορούν να σχηματιστούν ομάδες με τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από επτά χώρες. Εάν το RN προσχωρήσει με τους 30 ευρωβουλευτές του, θα γίνει η μεγαλύτερη παράταξη στην ομάδα.

Οι Patriots είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους δεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) και να γίνουν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Το Vox, το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα που μετρά έξι ευρωβουλευτές, παραιτήθηκε από το ECR για τους Patriots την Παρασκευή.

Το ECR, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα Brothers of Italy της ιταλίδας Τζιόρτζια Μελόνι, υποβίβασε την ομάδα Renew που δημιουργήθηκε γύρω από τους κεντρώους του Εμανουέλ Μακρόν στην τέταρτη θέση τον περασμένο μήνα, με  78 μέλη. Το Renew έχει 76 μέλη.

Η Λεπέν κοιτάζει προς τους Patriots

«Οτιδήποτε προωθεί τα συμφέροντα των Patriots στο κοινοβούλιο της ΕΕ είναι καλό για εμάς. Ο Όρμπαν είναι ένας καλός πολιτικός που έχει τις ικανότητες να λειτουργεί σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ένας αξιωματούχος του RN στους FT.

Ο Zoltán Kóvacs, εκπρόσωπος του Όρμπαν, είπε στους δημοσιογράφους «να παραμείνουν σε εγρήγορση τις επόμενες ημέρες». Μάλιστα ο ίδιος ο Όρμπαν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ομάδα Patriots θα αναπτυχθεί «γρηγορότερα από όσο νομίζει κανείς τώρα» μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Η ηγέτης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Άλις Βάιντελ, της οποίας οι ευρωβουλευτές εκδιώχθηκαν από την απερχόμενη ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία στην οποία κυριαρχεί το RN, είπε στους FT την περασμένη εβδομάδα ότι επιδιώκει επίσης να σχηματίσει μια ομάδα — πιθανώς βασισμένη στα υπολείμματα της ID.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν το AfD θα καταφέρει να εξασφαλίσει ευρωβουλευτές από αρκετές χώρες, δεδομένου ότι οι πρώην εταίροι του από την Αυστρία και την Πορτογαλία έχουν ήδη αναχωρήσει για τους Patriots.

Η Ρωσία είναι η κύρια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Patriots και του AfD από τη μια πλευρά και του ECR από την άλλη. Η Μελόνι είναι ισχυρός υπερασπιστής της Ουκρανίας, ενώ ο Ορμπάν, η Λεπέν και ο Βάιντελ έχουν παραδοσιακά πιο φιλομοσκοβικές απόψεις.

Ο Ούγγρος ηγέτης συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την Παρασκευή, προκαλώντας κατακραυγή μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που είπαν ότι δεν τους εκπροσωπεί, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα συγχαρητήριο μήνυμα για το RN, με μια φωτογραφία της Λεπέν να γιορτάζει τη νίκη της στον πρώτο γύρο.

«Ο λαός της Γαλλίας επιδιώκει μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά του συμφέροντα και μια ρήξη από την επιταγή της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών», ανέφερε η ανάρτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μπαρντελά για γαλλικές εκλογές: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»
Επικαιρότητα |

Μπαρντελά: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»

Αφού είπε ότι ο Μακρόν οδεύει προς έναν συνασπισμό με την άκρα αριστερά, ο Μπαρντέλα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Εθνικός Συναγερμός είναι πλέον η μόνη εναλλακτική λύση για την εξουσία στη Γαλλία