Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η χώρα ψήφισε για αλλαγή και ότι είναι η ώρα για το κόμμα του ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες, μιλώντας μετά τη σαρωτική νίκη στις βρετανικές εκλογές, συγκεντρώνοντας 410 έδρες (από τις συνολικά 650 του Κοινοβουλίου).

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», δήλωσε ο Στάρμερ.

«Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ», τόνισε.

Οι δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, έδειχναν ότι το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με καθαρή πλειοψηφία, τοποθετώντας τον Στάρμερ σε τροχιά ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ, θέτοντας τέρμα σε μία περίοδο 14 ετών συντηρητικών κυβερνήσεων στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το exit poll του BBC —το βράδυ της Πέμπτης (4/7)— η κατανομή των εδρών είχε ως εξής: 410 έδρες για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 61 έδρες, το Μεταρρυθμιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ 13 έδρες, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) 10 έδρες και οι Πράσινοι 2 έδρες.

Βρετανικές εκλογές: Εκλογή βουλευτή για το Reform UK

Το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτή, με τον Λι Άντερσον να διατηρεί την έδρα που κέρδισε το 2019 όταν όμως ήταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Άντερσον εγκατέλειψε τους Τόρις και εντάχθηκε στο Reform UK νωρίτερα φέτος.

Το Reform UK προβλέπόταν να εξασφαλίσει 13 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ωστόσο η αναθεωρημένη πρόβλεψη του BBC δίνει πλέον 4 έδρες στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα κερδίσει την έδρα στο Κλάκτον του Έσσεξ και να εκλεγεί έτσι βουλευτής έπειτα από επτά αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν.

Ο Nigel Farage μετά την εκλογή του κόμματός του Reform UK

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

«Πιστέψτε με, φίλοι, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα» του κινήματος «που θα σας καταπλήξει όλους», ισχυρίστηκε.

Συγχαίρει ο Σούνακ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

To αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία κερδίζει 326 έδρες στις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε σήμερα το ITV, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο που διαθέτει 650 έδρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μπαρντελά για γαλλικές εκλογές: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»
Επικαιρότητα |

Μπαρντελά: «Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς»

Αφού είπε ότι ο Μακρόν οδεύει προς έναν συνασπισμό με την άκρα αριστερά, ο Μπαρντέλα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Εθνικός Συναγερμός είναι πλέον η μόνη εναλλακτική λύση για την εξουσία στη Γαλλία

Γαλλικές εκλογές: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο ταραχών
Επικαιρότητα |

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γαλλία υπό τον φόβο ταραχών – Επί ποδός 30.000 αστυνομικοί

Η ανησυχία είναι έντονη, καθώς σε κανάλια ακροδεξιών προωθούνται λίστες με συγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών και ακροαριστερών και δίνονται οδηγίες για επιθέσεις.