Κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις η εταιρεία Αθανάσιος Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ», γνωστή ως Alfa Pastry, πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 15,3%, ενώ βελτίωσε την κερδοφορία κατά 30%.

Τρόφιμα: «Ψήνονται» 11+1 νέα deals

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της εταιρείας που δραστηριοποιείται στις κατεψυγμένες ζύμες έφτασαν στα 63,817 εκατ. ευρώ από 55,38 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν σε 7,576 εκατ. ευρώ έναντι 5,823 εκατ. ευρώ το 2022.

Μειώσεις τιμών από την Alfa Pastry

Ιδιαίτερης σημασίας για τη διοίκηση της Alfa Pastry είναι και το γεγονός ότι πέρυσι προχώρησε σε μειώσεις τιμών.
Όπως αναφέρει ο Διονύσης Κουκουτάρης, Πρόεδρος και Διευθύνων της εταιρείας στο μήνυμά του που συμπεριλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2023 «έχοντας αφουγκραστεί τη σημερινή ανάγκη του καταναλωτή, για μάρκες συνοδοιπόρους, με ενσυναίσθηση, που να κατανοούν την καθημερινότητα του, πήραμε την πρωτοβουλία όχι μόνο να μπούμε στο πρόγραμμα μείωσης τιμών της κυβέρνησης αλλά και να καθιερώσουμε μόνιμη μείωση τιμών κατά 15%, πέρα φυσικά από οποιαδήποτε άλλη προωθητική ενέργεια που σχεδιάσουμε μέσα σε αυτό το διάστημα».

Επενδύσεις 8,6 εκατ. ευρώ

Το 2023 η Alfa Pastry πραγματοποίησε επενδύσεις της τάξης των 8,6 εκ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να διατίθεται σε κτιριακές προσθήκες (6,5 εκατ. ευρώ) και μηχανολογικό εξοπλισμό (1 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη διοίκηση, ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Panini Αρτοποιήματα ΑΕ με 36,49% διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο το επιχειρηματικό της αποτύπωμα.

«Στο μέλλον σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε το επενδυτικό μας πλάνο με σκοπό να αναπτυχθούμε περαιτέρω όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, ήδη από το 2023 η εξαγωγική μας δραστηριότητα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με τη συμβολή της επέκτασης μας σε νέες αγορές όπως το Ισραήλ, η Λιθουανία, η Σλοβακία και το Μπαχρέιν και θέτοντας ως στρατηγικό επόμενο βήμα για τη χρονιά που θα ακολουθήσει την ενίσχυση των υπαρχόντων συνεργασιών μας στο δίκτυο των 35 χωρών στις οποίες εξάγουμε τα προϊόντα μας», επισημαίνει ο κος Κουκουτάρης.

Έμφαση στο HoReCa

Εκτός από την ενίσχυση της δυναμικής της εξαγωγικής δραστηριότητας και την παρουσία της στο λιανεμπόριο η εταιρεία δίνει έμφαση στο κανάλι του HoReCa.

«Αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και στο οποίο επενδύσαμε δυναμικά και στρατηγικά δίνοντας έμφαση στο να μετατρέψουμε το ρόλο της Εταιρίας ως προμηθευτή σε ρόλο στρατηγικού συνεργάτη για τους πελάτες μας στην εστίαση, γεγονός που προμηνύει ένα ελπιδοφόρο 2024» όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Alfa Pastry.

Ομολογιακά δάνεια

Εφέτος, στην αρχή του χρόνου, η εταιρεία εξέδωσε για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης κοινό ομολογιακό δάνειο 6 εκατ. ευρώ με διάθεση ιδιωτικής τοποθέτησης (ομολογιούχος και διαχειριστής πληρωμών είναι η τράπεζα EFG) και με την εγγύηση της ΕΤΕπ και το οποίο θα εξοφληθεί, σε 20 ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις.

Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 2 εκατ. ευρώ, για τη μερική κάλυψη χρηματοδότης των δαπανών επενδυτικού σχεδίου «Επέκταση μονάδας παραγωγής ζυμών αρτοποιίας και παρόμοιων ειδών, με την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών». Η αποπληρωμή του δανείου θα ολοκληρωθεί, όπως και το προηγούμενο, τον Δεκέμβριο του 2027.

Οι στόχοι

Για το 2024, η Alfa Pastry έχει προσδιορίσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ανάπτυξης με στόχο να διατηρήσει την ηγετική της θέση και να πετύχει περαιτέρω ανάπτυξη:
-Αδιάλειπτη υποστήριξη και αναβάθμιση του παρόντος χαρτοφυλακίου.

-Ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας και δράσης στο κανάλι HO.RE.CA.

-Υλοποίηση νέων επενδυτικών πλάνων με σκοπό την είσοδο σε νέες κατηγορίες και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

-Επέκταση των εξαγωγών και ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση σε νέες κατηγορίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις