Επιπλέον πόρους 85 εκατ. ευρώ εξασφαλίζουν οι βιομηχανίες από το μέτρο της «αντιστάθμισης» ρύπων για το 2023.

Την αναθεώρηση των ποσών που δικαιούται για το συγκεκριμένο έτος προβλέπει νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η οποία υπεγράφη προ ημερών και αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ρεκόρ εκπομπών άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας το 2022

Οι βιομηχανίες

Οι ενεργοβόροι καταναλωτές ενέργειας θεωρούσαν χαμηλά τα διαθέσιμα ποσά (11% των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- CO2) τα οποία είχαν εγκριθεί με απόφαση του πρώην υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς δεν επαρκούσαν για την αποζημίωση των επιλέξιμων βιομηχανιών.
Με τη νέα απόφαση, η οποία ήταν να δημοσιευθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά είχε ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι του ΥΠΕΝ, θα έχουν λαμβάνειν το 16,8% των εσόδων από τις δημοπρασίες του περασμένου έτους.

Στα 250 εκατ. η αποζημίωση

Ειδικότερα, από το 1,5 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρωθεί το 2023 στο «ταμείο» των ρύπων, με την αρχική απόφαση Σκρέκα στη βιομηχανία αντιστοιχούσε το 11%, ήτοι περίπου 165 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον με τη νέα απόφαση προστίθενται άλλο ένα 5,8%, ανεβάζοντας το κονδύλι που δικαιούται για το προηγούμενο έτος κατά περίπου 85 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το συνολικό ποσό για τις επιλέξιμες βιομηχανίες θα φτάσει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ για το 2023.

Το μέτρο της αντιστάθμισης

Μέσω του μηχανισμού της αντιστάθμισης καλύπτεται η επιβάρυνση των ενεργοβόρων καταναλωτών από την αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών, ώστε να αποτραπεί η διαρροή άνθρακα (carbon leakage) δηλαδή η μεταφορά της παραγωγής σε χώρες με πιο «χαλαρό» θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.

Τα έσοδα για το 2024

Για το 2024 η βιομηχανία έχει ήδη εξασφαλίσει 17% από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων, με υπουργική απόφαση που είχε δημοσιευθεί στις αρχές του έτους. Για εφέτος εκτιμάται ότι στο «πορτοφόλι» των ρύπων θα συγκεντρωθούν περί το 1,2 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι τιμές των δικαιωμάτων από τον Ιανουάριο έως και σήμερα κινούνται, κατά μέσο όρο, περίπου στα 65 ευρώ ανά τόνο CO2, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από ότι το 2023 που διαπραγματεύονταν κοντά στα 80 ευρώ ανά τόνο. Oπότε η βιομηχανία εκτιμάται ότι θα λάβει για το 2024 περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Η ΕΒΙΚΕΝ

Ωστόσο, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) διεκδικούσε το 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων καθώς για την αντιστάθμιση του 2024 θα απαιτηθούν άλλα 300 εκατ. ευρώ. Άρα προκύπτει μια «τρύπα» 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η βιομηχανία διαμαρτύρεται καθώς στα ποσά που έχει λαμβάνειν δεν περιλαμβάνεται η πρόσθετη αποζημίωσης περίπου 25% που υπολογίζεται με τη χρήση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (GVA), ποσό που λαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές επιλέξιμες βιομηχανίες, όπως της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση, οι περίπου 30 ενεργοβόροι καταναλωτές της Ελλάδας (διυλιστήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανία χαρτιού) υπολογίζεται ότι θα λάβουν συνολικά για το 2023 και το 2024 περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις