Με τους πρόσθετους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ηλεκτρικά οχήματα (EV) κινεζικής κατασκευής να τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή, ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις τιμές τους ή να λάβουν άλλα μέτρα ως απάντηση.

Ηλεκτρικά οχήματα: Δύσβατος δρόμος για τους κατασκευαστές EV στις ΗΠΑ

Μέχρι στιγμής, μόνο η Tesla έχει ανακοινώσει σχέδια για αύξηση των τιμών, ενώ οι κινεζικές μάρκες MG και NIO ενδέχεται να αυξήσουν το κόστος των αυτοκινήτων τους στην Ευρώπη αργότερα φέτος .

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι και άλλοι κατασκευαστές που παράγουν στην Κίνα θα μετακυλίσουν μέρος του επιπλέον κόστους στους καταναλωτές.

Οι προθέσεις των εταιρειών που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ακολουθούν οι απαντήσεις των βιομηχανιών που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους προσωρινούς δασμούς, οι οποίοι πρόκειται να γίνουν οριστικοί τον Νοέμβριο, όπως τις κωδικοποιεί το Reuters:

BYD

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει τη χαμηλότερη αύξηση των δασμών κατά 17,4% πέραν του τρέχοντος δασμού 10%, δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα αυξήσει τις τιμές στα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στην ΕΕ, ανέφεραν πηγές κοντά στην εταιρεία στο Reuters. Οι πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ληφθεί απόφαση πριν τεθούν σε ισχύ οι προσωρινοί δασμοί.

CHERY AUTO

Η εν λόγω κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι η σχεδιαζόμενη παραγωγή της σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ισπανία, μέσω μιας κοινής επιχείρησης με την ισπανική EV Motors, θα πρέπει να συμβάλει στην αντιστάθμιση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο με έδρα τη Βαρκελώνη αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Charlie Zhang, αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Η έκταση της μονάδας δεν είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο Zhang, λέγοντας ότι η εταιρεία αναζητά μια πιθανή δεύτερη τοποθεσία.

MG

Ένας εκπρόσωπος της MG, που ελέγχεται από την κινεζική SAIC Motor, δήλωσε στο Reuters στη Γαλλία ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είχε αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε απόθεμα “για να διαθέσει μέχρι τον Νοέμβριο, χωρίς αύξηση των τιμών”, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο μοντέλο MG4.

Ο country manager της MG για την Ιταλία, Andrea Bartolomeo, είπε προς το παρόν ότι το brand δεν σχεδιάζει αλλαγές τιμών στη γκάμα αυτοκινήτων της στη χώρα.

Η ΕΕ έχει επιβάλει δασμό 37,6% στα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται από τη SAIC.

NIO

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προσαρμόσει την τιμή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα των προκαταρκτικών δασμών. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να καταλήξει σε λύση στο όλο πρόβλημα με την ΕΕ προτού καταστούν οριστικά τα μέτρα τον Νοέμβριο.

Η NIO αντιμετωπίζει δασμούς 20,8% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της.

Polestar

Μετά τη δημοσίευση λειτουργικής ζημίας πρώτου τριμήνου, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, που ανήκει στην κινεζική Geely, δήλωσε ότι θα πρέπει να λάβει «μέτρα» για να αντισταθμίσει τους δασμούς και την πίεση στις τιμές των αυτοκινήτων.

Τέτοια βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μειώσεις κόστους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της, αλλά όχι περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας, πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

SAIC MOTOR

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία θα ζητήσει ακρόαση από το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς που αντιμετωπίζει, ανέφερε την Παρασκευή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέβλεψε ορισμένες από τις πληροφορίες και τα αντεπιχειρήματα που υπέβαλε η SAIC κατά τη διάρκεια της έρευνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική αυτοκινητοβιομηχανία.

TESLA

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή του Model 3 της για να αντισταθμίσει το υψηλότερο κόστος στα ευρωπαϊκά σύνορα ως αποτέλεσμα των δασμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης
Green |

Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

Τεράστιο εργαλείο, που μας επιτρέπει να γίνουν τα νησιά μας υπόδειγμα πράσινης μετάβασης χαρακτήρισε το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκη