Για πρώτη φορά, αυτοκίνητα Tesla τοποθετήθηκαν σε λίστα αγορών της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το κρατικό μέσο ενημέρωσης Paper.cn, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

Η Tesla είναι η μόνη ξένη μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων η οποία φιγουράρει στον κατάλογο αγορών που δημοσιεύει η κυβέρνηση της επαρχίας Τσιανγκσού στην ανατολική Κίνα. Οι άλλες μάρκες που αναφέρονται περιλαμβάνουν τη Volvo, η οποία ανήκει στην κινεζική Geely, και την κρατική SAIC Motors.

Wall Street: Βρίσκει στηρίγματα για την άνοδο – Συνεχίζει το ράλι η Tesla

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι δημόσιοι οργανισμοί στη συγκεκριμένη επαρχία μπορούν να επιλέξουν να προμηθευτούν Tesla ως αυτοκίνητα υπηρεσίας, δυνατότητα που υπογραμμίζει τη φιλική σχέση που έχει αναπτύξει η εταιρεία του Ίλον Μασκ με την Κίνα.

Η εξέλιξη έχει γίνει viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους χρήστες να αμφισβητούν εάν τα ξένα αυτοκίνητα πρέπει να χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση.

Tα… εγχώρια Tesla

Η κυβέρνηση του Τσιανγκσού προσπάθησε να αμβλύνει αυτές τις ανησυχίες επισημαίνοντας ότι τα διάφορα μοντέλα της Tesla είναι «ένα εγχώριο αυτοκίνητο, όχι εισαγόμενο», σύμφωνα με έκθεση της κρατικής εταιρείας National Business Daily την Πέμπτη, επικαλούμενη κυβερνητικό υπάλληλο.

Η Tesla, η οποία διαθέτει ένα γιγα-εργοστάσιο στη Σαγκάη, κατασκεύασε περίπου 947.000 οχήματα στην Κίνα το 2023 και τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν τοπικά.
Στον κατάλογο αγορών της κυβέρνησης του Τσιανγκσού, το Model Y της Tesla που κατασκευάστηκε στη Σαγκάη πωλούνται έναντι 249.900 γουάν (34.377 δολάρια).

Η Κίνα έχει γίνει μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά για την Tesla, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων EV παγκοσμίως. Πέρυσι, η Tesla αντλούσε σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της από την Κίνα.

Αλλά η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες κινεζικές ανταγωνίστριες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η BYD ξεπέρασε την Tesla το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ως η κορυφαία σε πωλήσεις εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων στον πλανήτη. Η Tesla ανέκτησε τη θέση της το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά οι δύο εταιρείες δίνουν σκληρή μάχη για την πρωτιά.

Τα αυτοκίνητα Tesla είχαν προηγουμένως απαγορευτεί από τη χρήση τους σε ορισμένα κυβερνητικά και στρατιωτικά συγκροτήματα στην Κίνα λόγω κατασκοπείας και ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων.

Αυτοί οι περιορισμοί άρθηκαν τον Απρίλιο, όταν μια κορυφαία ένωση αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι τα αυτοκίνητα της Tesla είχαν περάσει τις απαιτήσεις ασφάλειας δεδομένων της Κίνας. Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια ημέρα που ο Μασκ επισκέφθηκε το Πεκίνο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ο οποίος επαίνεσε την Tesla ως «επιτυχημένο μοντέλο» για τη συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης
Green |

Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

Τεράστιο εργαλείο, που μας επιτρέπει να γίνουν τα νησιά μας υπόδειγμα πράσινης μετάβασης χαρακτήρισε το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκη