Τιμές

Επρεπε να έρθει στην Αθήνα προσκεκλημένος ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου – ξέρετε στο συνέδριο του Economist – για να ακούσει μία καλή κουβέντα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Και για να είμαι ακριβής δεν ήταν απλώς μία καλή κουβέντα, του επιδαψίλευσε ύμνους για την παρουσία του στις συνεδριάσεις του άτυπου – πλην όμως εξαιρετικά σημαντικού – ευρωπαϊκού οικονομικού οργάνου! Και τι δεν είπε.

Ο σοφός!

Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι ο … σοφός του Eurogroup. Ναι, ναι έτσι περίπου το είπε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν εκπροσωπεί απλά την χώρα του στο Eurogroup, αλλά συνεισφέρει ουσιαστικά με τη γνώση και την εμπειρία στου στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων ζητημάτων και προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη». Και το κορυφαίο που είπε ο ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup ήταν πως «ο Κωστής συνδέει τα μακροοικονομικά μεγέθη με την καθημερινότητα του πολίτη και την ανάγκη της πολιτικής να απαντά σε απλά ερωτήματα».

Άλλη εποχή

Από την εποχή του αλήστου μνήμης Σόιμπλε και του έλληνα Γιάνη Βαρουφάκη, έχουμε περάσει πλέον στην εποχή του Ντόναχιου και του Κωστή Χατζηδάκη! Ποιος να το περίμενε. Γιατί κι από την άλλη πλευρά πιο εύκολα θα κέρδιζε το λαχείο παρά να περίμενε ο δυστυχής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ακούσει τα καλά λόγια από το εγχώριο πολιτικό σύστημα – εντός και εκτός κυβέρνησης. Να είμαι σαφής!

Καταρρέει…

«Κλαίει» ο κ. Κώστας Σκρέκας για την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας – δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ! – αλλά χαμογελάει πλατιά ο διάδοχος του στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος! Κι ο λόγος είναι απλός. Διότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει «πάρει την κατηφόρα» – γεγονός για το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα ο πρώην – και ο κ. Θεοδωρικάκος έσπευσε να δηλώσει χθες πως οσονούπω θα είναι μηδενικός! Ποιος είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη;

S&P

Η αναβάθμιση των τραπεζών από τον διεθνή οίκο S&P αν μη τι άλλο ήρθε να επιβεβαιώσει τα όσα σημείωναν οι διοικήσεις τους για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου αλλά και για τις προοπτικές της κερδοφορίας τους τα επόμενα χρόνια.

Ο S&P στην έκθεση αξιολόγησης του τονίζει τα παραπάνω, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ικανότητα τους να χτίσουν βιώσιμη κερδοφορία αλλά κυρίως να εξελίξουν την ανθεκτικότητα των μεγεθών τους.

Επενδυτική βαθμίδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους συνομίλησα, πώς η αναβάθμιση της S&P δεν είναι «επενδυτική βαθμίδα» για τις τράπεζες.

Άλλοι οίκοι βέβαια, έχουν ήδη δώσει την «επενδυτική βαθμίδα» σε ορισμένες τράπεζες όπως Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά την S&P, απομένει πια ένα σκαλί… Και αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των διοικήσεων των τραπεζών για να την κατακτήσουν.

Μερίσματα

Προσώρας η μία μετά την άλλη διοίκηση των συστημικών τραπεζών ανακοινώνει τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους για τη διανομή των μερισμάτων. Πλην της Πειραιώς, η οποία πήρε το πράσινο φως των μετόχων της για την ανταμοιβή τους.

Το τρίημερο 23 με 25 Ιουλίου έρχονται με τη σειρά τους να πράξουν το ίδιο η Eurobank, η Alpha Banκ και η Εθνική.

Η διανομή μερίσματος, να θυμίσουμε, ότι έχει πάρει την έγκριση του SSM, και η τυπική έγκριση των μετόχων σηματοδοτεί την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα.

—-

Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης

καύσιμα

Το στίγμα της επενδυτικής στρατηγικής της Ελινόιλ επιχείρησε να δώσει στη γενική συνέλευση των μετόχων ο CEO της εταιρείας, Γιάννης Αληγιζάκης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μύδρους για τις στρεβλώσεις της αγοράς καυσίμων στην Ελλάδα.

Πάντως, παρά τις πλείστες αντιξοότητες, η Ελινόιλ συνεχίζει, με νύχια και με δόντια, να διατηρείται σε αναπτυξιακή ρότα με την εταιρεία να καταρτίζει τα επενδυτικά της πλάνα.

Επενδύσεις και επιθετική πολιτική τιμών

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τα 18 νέα πρατήρια, η εταιρεία εφαρμόζει επιθετική πολιτική τιμολόγησης σε νέες εμπορικές δραστηριότητες σε ρεύμα και φυσικό αέριο (Electricon και Aerion) ενώ έχει στα σκαριά 2 νέους ενεργειακούς σταθμούς LNG – CNG σε Αθήνα (2024) και Ιωάννινα (αρχές 2025).

Πράσινη μετάβαση

Στην χθεσινή γενική συνέλευση, ο κ. Αληγιζάκης επεσήμανε πως η εταιρεία θα ακολουθήσει προσεκτικά βήματα στην πράσινη μετάβαση μέχρι τουλάχιστον να ωριμάσει η αγορά, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια η οποία αντισταθμίζει σε ένα βαθμό τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς.

Στην πρίζα η Electricon

Την ίδια στιγμή, η Electricon έχει μπει δυναμικά στην λιανική αγορά ρεύματος (στην χαμηλή τάση), «γράφοντας» 6.000 πελάτες αν και ο CEO έθεσε τον πήχη στις 10.000.

Και Αφρική στον ορίζοντα

Παράλληλα, η Ελινόιλ εισέρχεται πιο δυναμικά στην αγορά του μαζούτ, επενδύοντας σε αποθηκευτικό χώρο (δεξαμενές) στην Ισπανία. Επί της ουσίας, η εταιρεία στρέφεται στην ανάπτυξη πωλήσεων στη Δυτική Αφρική, στην Μεσόγειο και το Γιβραλτάρ χτίζοντας άμυνες σε πιθανές απώλειες εσόδων από πωλήσεις στην Ευρώπη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories