Reuters Breakingviews

Το παγκόσμιο κεφάλαιο πρόκειται να προσφέρει ένα πρώιμο τεστ για τη νέα κυβέρνηση της Βρετανίας. Η συντριπτική νίκη του Κιρ Στάρμερ στις γενικές εκλογές της Πέμπτης σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές θα μάθουν σύντομα εάν οι ισχυρισμοί του Εργατικού Κόμματός του ότι είναι «ανοιχτό για τις επιχειρήσεις» ισχύουν. Μια σειρά από πιθανά σημεία ανάφλεξης μπορεί να παρέχει κάποιους πρώιμους δείκτες.

Οι επενδυτές έχουν λόγους να αισθάνονται αισιόδοξοι για την εκλογική επιτυχία των αριστερών Εργατικών. Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι η Ρέιτσελ Ριβς, η πιθανή νέα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, δεν θα είναι πιο εχθρική προς τους ξένους επενδυτές από την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών. Ο χαμηλός δείκτης αποταμίευσης της χώρας σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις εάν θέλει να εκπληρώσει τον στόχο του Στάρμερ να τονώσει την ανάπτυξη.

Εξάλλου, το Εργατικό Κόμμα έχει όλες τις δυνάμεις που χρειάζονται για να αποκρούσει τους ανεπιθύμητους αγοραστές. Ο νόμος για την Εθνική Ασφάλεια και τις Επενδύσεις, που ψηφίστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το 2021, προβλέπει 17 τομείς στους οποίους η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει εάν δεν της αρέσει μια συγχώνευση ή ακόμη και μια επένδυση μειοψηφίας.

Ωστόσο, ο Στάρμερ μπορεί να περιμένει κάποιους πονοκεφάλους. Πάρτε για παράδειγμα την Thames Water, τη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου με ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της οποίας η εταιρεία χαρτοφυλακίου πρόσφατα αθέτησε το χρέος της. Δεδομένων των τεταμένων δημοσίων οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, η κυβέρνηση μπορεί να καλωσορίσει έναν ξένο επενδυτή έτοιμο να αντλήσει δισεκατομμύρια λίρες. Αλλά ενώ ο σκιώδης υπουργός Επιχειρήσεων των Εργατικών Τζόναθαν Ρέινολντς έχει πει, ότι δεν τάσσεται υπέρ της εθνικοποίησης της εταιρείας, οι αριστεροί νομοθέτες μπορεί να αρνηθούν.

Εν τω μεταξύ, ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Carlos Slim μπορεί να θέλει να αυξήσει το μερίδιο που απέκτησε πρόσφατα στη βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σήμερα ανέρχεται στο 5%. Ο Daniel Kretinsky προχωρά με την συμφωνημένη προσφορά των 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις Διεθνείς Υπηρεσίες Διανομής (IDSI.L), που κατέχει την εθνική ταχυδρομική υπηρεσία Royal Mail. Οι δεσμεύσεις του Τσέχου μεγιστάνα για προστασία των όρων και των προϋποθέσεων για τους εργαζομένους, τις οποίες ο Ρέινολντς καλωσόρισε επιφυλακτικά τον Μάιο, δεν είναι τόσο ισχυρές όσο θα μπορούσαν να είναι.

Ένα από τα άγνωστα είναι ποιους πιθανούς συμμάχους θα αγκαλιάσουν οι Εργατικοί. Ο Ντέιβιντ Λάμι, πιθανός υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, έχει δεσμευτεί, να αντιμετωπίσει «τον κόσμο όπως είναι», υποδηλώνοντας την ετοιμότητα για περαιτέρω επενδύσεις από κράτη του Κόλπου όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Ακόμα κι έτσι, εξαγορές υψηλού προφίλ από, για παράδειγμα, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική ανησυχία.

Ο Στάρμερ θα μπορούσε να προσελκύσει Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια BYD να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τους στόχους του Εργατικού Κόμματος για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Ωστόσο, αυτό θα κινδύνευε να ενοχλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες το 2021 ανέρχονταν συνολικά στα δύο τρίτα των εισερχόμενων ΑΞΕ της Βρετανίας.

Τον Ιούλιο του 2016, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η νέα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποστήριξε την εξαγορά 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων του βρετανικού σχεδιαστή τσιπ Arm από την ιαπωνική SoftBank. Πολλοί Βρετανοί πολιτικοί αργότερα μετάνιωσαν για αυτήν την απόφαση. Ο Στάρμερ μπορεί να περιμένει παρόμοιες δοκιμασίες. Το να είναι πραγματικά ανοιχτό στις επιχειρήσεις θα απαιτήσει από τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας να ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners