Η GoviEx Uranium Inc., μια καναδική εταιρεία που εξορύσσει ουράνιο στον Νίγηρα, είδε τη μετοχή της να βυθίζεται μετά την αναφορά ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες που κυβερνούν τη χώρα της Δυτικής Αφρικής ανακάλεσαν την άδεια της για εξόρυξη στην περιοχή.
Ουράνιο: Σε τρεις χώρες το 50% των αποθεμάτων
Η μετοχή της GoviEx, η οποία δραστηριοποιείται στον Νίγηρα από το 2007, κατέρρευσε υποχωρώντας 35% στο Τορόντο την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερα από οκτώ χρόνια. Η πτώση ήρθε αφότου η κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην εταιρεία λέγοντας ότι «δεν έχει πλέον τα δικαιώματα για την εξόρυξη στο ορυχείο Madaouela».
Η ανάκληση της άδειας του GoviEx ακολουθεί την απόφαση της χούντας της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα να καταργήσει το δικαίωμα της γαλλικής πυρηνικής ομάδας Orano SA να αναπτύξει το ορυχείο ουρανίου Imouraren.
Ο Νίγηρας έχει σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία μετά το πραξικόπημα στην αφρικανική χώρα πέρυσι, ανοίγοντας το δρόμο για τη Μόσχα να αναζητήσει πρόσβαση σε εξορυκτικά συμφέροντα στη χώρα. Σημειώνεται ότι η χώρα της Δυτικής Αφρικής αντιπροσώπευε περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων ουρανίου το 2022.
Αυξάνεται η ζήτηση για ουράνιο
Η ζήτηση για το ραδιενεργό μέταλλο αυξάνεται καθώς η Κίνα αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια με ταχείς ρυθμούς, ενώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προετοιμάζονται να κατασκευάσουν νέα ατομικά εργοστάσια ως μέρος των στρατηγικών τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί λόγω προβλημάτων παραγωγής σε χώρες συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν.
«Με την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του ουρανίου, το έργο Madaouela ήταν έτοιμο για ανάπτυξη και η εταιρεία είχε αρχίσει να προοδεύει παρά τις πολιτικές αλλαγές στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα», ανακοίνωσε η GoviEx. Η απόφαση «δεν ακολουθεί τη διαδικασία απόσυρσης που προβλέπεται στον ισχύοντα κώδικα εξόρυξης», ανέφερε.
Μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ο Νίγηρας απέλασε τις γαλλικές δυνάμεις πέρυσι και έληξε μια δεκαετή συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να αποσύρουν τα στρατεύματά τους που σταθμεύουν στη χώρα.
Τον Απρίλιο, 100 Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές έφτασαν στην πρωτεύουσα, Νιαμέι, για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις της χώρας σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τη Μόσχα.
Latest News
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
«Λάμπει» ως ασφαλές καταφύγιο ο χρυσός
Η αβεβαιότητα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Τραμπ - Γιατί στρέφονται στο χρυσό οι επενδυτές
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Προς τρίτη εβδομαδιαία άνοδο οι τιμές του πετρελαίου
Ο παγετός σε περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο
Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές με το βλέμμα στη ζήτηση
Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου τον Ιανουάριο θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού - Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]
Ο χρυσός εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε ένα ταραγμένο κόσμο - Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζουν να αγοράζουν οι κεντρικές τράπεζες
Δυο προσφορές για το μερίδιο της Glencore σε ορυχείο χαλκού
H Glencore αποφάσισε να πουλήσει το 49% της εταιρείας εκμετάλλευσης στο γαλλικό νησί της Νέας Καληδονίας
Σε υψηλό τριών μηνών «έστειλαν» τα μειωμένα αποθέματα την τιμή του πετρελαίου
Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε πετρέλαιο συρρικνώθηκαν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου
Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά
Ώθηση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε και η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης από την Κίνα
Μειώθηκαν οι παγκόσμιες εξαγωγές αργού πετρελαίου - Οι νέοι προμηθευτές και νέες διαδρομές
Οι παγκόσμιες ροές σε αργό πετρέλαιο επηρεάστηκαν για δεύτερο χρόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή