
Η GoviEx Uranium Inc., μια καναδική εταιρεία που εξορύσσει ουράνιο στον Νίγηρα, είδε τη μετοχή της να βυθίζεται μετά την αναφορά ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες που κυβερνούν τη χώρα της Δυτικής Αφρικής ανακάλεσαν την άδεια της για εξόρυξη στην περιοχή.
Ουράνιο: Σε τρεις χώρες το 50% των αποθεμάτων
Η μετοχή της GoviEx, η οποία δραστηριοποιείται στον Νίγηρα από το 2007, κατέρρευσε υποχωρώντας 35% στο Τορόντο την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη πτώση σε περισσότερα από οκτώ χρόνια. Η πτώση ήρθε αφότου η κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην εταιρεία λέγοντας ότι «δεν έχει πλέον τα δικαιώματα για την εξόρυξη στο ορυχείο Madaouela».
Η ανάκληση της άδειας του GoviEx ακολουθεί την απόφαση της χούντας της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα να καταργήσει το δικαίωμα της γαλλικής πυρηνικής ομάδας Orano SA να αναπτύξει το ορυχείο ουρανίου Imouraren.
Ο Νίγηρας έχει σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία μετά το πραξικόπημα στην αφρικανική χώρα πέρυσι, ανοίγοντας το δρόμο για τη Μόσχα να αναζητήσει πρόσβαση σε εξορυκτικά συμφέροντα στη χώρα. Σημειώνεται ότι η χώρα της Δυτικής Αφρικής αντιπροσώπευε περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων ουρανίου το 2022.
Αυξάνεται η ζήτηση για ουράνιο
Η ζήτηση για το ραδιενεργό μέταλλο αυξάνεται καθώς η Κίνα αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια με ταχείς ρυθμούς, ενώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προετοιμάζονται να κατασκευάσουν νέα ατομικά εργοστάσια ως μέρος των στρατηγικών τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί λόγω προβλημάτων παραγωγής σε χώρες συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν.
«Με την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του ουρανίου, το έργο Madaouela ήταν έτοιμο για ανάπτυξη και η εταιρεία είχε αρχίσει να προοδεύει παρά τις πολιτικές αλλαγές στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα», ανακοίνωσε η GoviEx. Η απόφαση «δεν ακολουθεί τη διαδικασία απόσυρσης που προβλέπεται στον ισχύοντα κώδικα εξόρυξης», ανέφερε.
Μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ο Νίγηρας απέλασε τις γαλλικές δυνάμεις πέρυσι και έληξε μια δεκαετή συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να αποσύρουν τα στρατεύματά τους που σταθμεύουν στη χώρα.
Τον Απρίλιο, 100 Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές έφτασαν στην πρωτεύουσα, Νιαμέι, για να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις της χώρας σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από τη Μόσχα.


Latest News

Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ. για τον χρυσό
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο