Η τελευταία έκδοση ομολόγων στη Γαλλία πριν από το δεύτερο γύρο των εκλογών ενίσχυσε τις ενδείξεις ότι οι επενδυτές αφήνουν με σταθερά βήματα πίσω την αβεβαιότητα μετά τον πρώτο γύρο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε 10,5 δισ. ευρώ από την προσφορά 40ετών ομολόγων, το μέγιστο ποσό που είχε τεθεί ως στόχος. Οι προσφορές για τα ομόλογα ήταν 2,58 φορές μεγαλύτερες από το συνολικό ποσό που πωλήθηκε και υψηλότερες από τη ζήτηση που παρατηρήθηκε στις δύο πιο πρόσφατες πωλήσεις παρόμοιων ομολόγων.

Ανάσα στις αγορές: Όταν το μη χείρον για τη Γαλλία, είναι το βέλτιστον…

Οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις κινήσεις της αγοράς «για να αγοράσουν φθηνά σε αυτή τη έκδοση», δήλωσε η στρατηγική αναλύτρια της Mizuho International, Εβελίν Γκόμεζ-Λιετσί, αναφερόμενη στο ξεπούλημα που οδήγησε τα spreads των γαλλικών ομολόγων σε πολυετή υψηλά τον περασμένο μήνα. «Ειδικά με τους δύο κινδύνους, τις απόλυτες πλειοψηφίες της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, που τώρα φαίνεται να έχουν φύγει από το τραπέζι».

Η έκδοση ομολόγων είναι η δεύτερη από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία, η οποία προκάλεσε μεγάλη πτώση στις γαλλικές αγορές. Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα αναδεικνυόταν νικητής με απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, γεγονός που θα του επέτρεπε να προωθήσει επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα. Έκτοτε, τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές έχουν ανακτήσει μέρος των απωλειών τους, καθώς η προοπτική αυτή εξασθενεί. Γαλλία

Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Toluna-Harris Interactive έδειξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα πάρουν από 190 και 220 έδρες, σημαντικά λιγότερες από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Η αισιοδοξία έχει μειώσει τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων στις 67 μονάδες βάσης από το μέγιστο των 86 μονάδων βάσης της περασμένης εβδομάδας. Ο δείκτης CAC 40 έχει ανακτήσει περίπου το ήμισυ της πτώσης του, με τους στρατηγικούς αναλυτές της Morgan Stanley να συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράζουν γαλλικές μετοχές.

Τα γαλλικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή στους αγοραστές φέτος, με μια προσφορά πράσινων ομολόγων 25ετούς διάρκειας μέσω τραπεζών να λαμβάνει ρεκόρ ενδιαφέροντος τον Ιανουάριο, ενώ μια πώληση χρέους 30ετούς διάρκειας νωρίτερα τον Ιούνιο υπερκαλύφθηκε κατά 2,86 φορές, κοντά σε υψηλό τετραετίας. Μια δημοπρασία χρέους μεσαίας διάρκειας τον περασμένο μήνα αντιμετωπίστηκε με αξιοπρεπή ζήτηση.

Παρόλα αυτά, οι δημοσιονομικές προκλήσεις στη Γαλλία είναι πιθανό να διατηρήσουν τα γαλλικά ομόλογα υπό πίεση. Οι επενδυτές πολλοί από τους οποίους είχαν θέσεις short για τα γαλλικά ομόλογα ακόμη και πριν από την προκήρυξη των εκλογών, λένε ότι η ανατιμολόγηση είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό με το δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% της Γαλλίας να παραβιάζει το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές