Το δολάριο γνώρισε τις πρώτες εβδομαδιαίες του απώλειες εδώ και ένα μήνα, κάτι που όμως αναμένεται να είναι παροδικό, αναφέρουν αναλυτές forex στο Bloomberg. Με τους πολιτικούς κινδύνους να επιστρέφουν, αναμένουν πως οι απώλειες του δολαρίου θα αναστραφούν.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index επέκτεινε την πτώση του την Παρασκευή και απομακρύνθηκε περαιτέρω από το υψηλότερο επίπεδο της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω της αδυναμίας των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων. Η πτώση ήρθε αφότου πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία υποβοήθησαν τα κέρδη της στερλίνας και του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η κυριαρχία του δολαρίου

Ακόμη και το γεν ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου στις συναλλαγές της Παρασκευής, αν και το ιαπωνικό νόμισμα παραμένει υποτιμημένο. Την ίδια ώρα οι αγορές παρακολουθούν τις κινήσεις του σε περίπτωση που οι ιαπωνικές αρχές αποφασίσουν να παρέμβουν και να στηρίξουν το νόμισμα.

Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχώρησε έως και 0,3% την Παρασκευή πριν περιορίσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουνίου που έδειξαν λιγότερες προσλήψεις και αύξηση των μισθών, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από φέτος.

Τα στοιχεία «ανοίγουν την πιθανότητα μιας πιο dovish προσέγγισης στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο την Τρίτη και την Τετάρτη», δήλωσε ο Ντάνιελ Τόμπον, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Citigroup Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το δολάριο επλήγη από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του δείκτη υπηρεσιών ISM σε χαμηλό τετραετίας.

Για τον Tobon και άλλους αναλυτές, ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότεροι παράγοντες για να εκτροχιαστούν οι προσδοκίες για την πορεία του δολαρίου για το υπόλοιπο του έτους. Αν και υπάρχουν περιθώρια εξασθένησης του δολαρίου την επόμενη εβδομάδα, ο πολιτικός κίνδυνος των ΗΠΑ και η πορεία του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να στηρίζουν το αμερικανικό νόμισμα, λένε οι στρατηγικοί αναλυτές νομισμάτων της Citigroup, της Credit Agricole και της Brown Brothers Harriman.

Οι εκλογικοί κίνδυνοι στις ΗΠΑ που είναι τελικά θετικοί για το δολάριο «θα μπορούσαν να έρθουν περισσότερο στο προσκήνιο» τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Tobon, ο οποίος αναμένει «περαιτέρω τακτική αδυναμία του δολαρίου την επόμενη εβδομάδα». δολάριο

Οι βελτιωμένες πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας, που γέννησε ένα κύμα ανησυχιών για την καταλληλότητα του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχουν πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για συναλλαγές που επωφελούνται από ένα πληθωριστικό μείγμα χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής και μεγαλύτερου προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού δολαρίου και των υψηλότερων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Δολάριο και Ευρώπη

Η στερλίνα σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα, καθώς οι traders αγόρασαν βρετανικά περιουσιακά στοιχεία στον απόηχο της σαρωτικής νίκης του Εργατικού Κόμματος, προσδοκώντας μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το ευρώ συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των κερδισμένων καθώς οι γαλλικές δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα υπολείπεται κατά πολύ της απόλυτης πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Το δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι του ευρώ φέτος, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά τον Ιούνιο. Αντίθετα, η Fed έχει υιοθετήσει μια όλο και πιο προσεκτική στάση εν μέσω ενός πιο κολλώδους πληθωρισμού.

«Η αμερικανική οικονομία, αν και επιβραδύνεται, εξακολουθεί να πηγαίνει αρκετά καλά και έτσι η Fed θα παραμείνει προσεκτική», δήλωσε ο Γουίν Τιν, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής των αγορών της Brown Brothers Harriman.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές