2.1. Φορολογούμενοι για τους οποίους δεν προσδιορίζεται το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα των άρθρων 28Α έως 28Δ

Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 28Α του Κ.Φ.Ε., οι διατάξεις των άρθρων 28Α έως και 28Δ, αναφορικά με τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος, δεν εφαρμόζονται :

α) Στα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, (αγρότες κανονικού και ειδικού καθεστώτος).

β) Σε όσους αμείβονται σύμφωνα με την περίπτωση στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. (μπλοκάκια), εφόσον συμβάλλονται με έως και τρία (3) φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Επισήμανση : Για τους σκοπούς τους Κ.Φ.Ε. εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 6 του άρθρου 28Α του Κ.Φ.Ε., το τεκμήριο αυτό δεν εφαρμόζεται σε όσους αμείβονται σύμφωνα με την περίπτωση στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 (μπλοκάκια), εφόσον συμβάλλονται με έως και τρία (3) φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Ερμηνεύοντας γραμματικά τη διάταξη βλέπουμε ότι η πρόθεση του νομοθέτη ήταν να εξαιρεθούν από τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος τα «μπλοκάκια» μόνο εφόσον συμβάλλονται με έως και τρία (3) φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι καθολικής εξαίρεσης, η διάταξη θα είχε διατυπωθεί «β) σε όσους αμείβονται σύμφωνα με την περ. στ) της παρ. 2 του άρθρου 12 και σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που συμβάλλονται με έως και δύο (2) ασφαλιστικές επιχειρήσεις και δηλώνουν ως επαγγελματική έδρα την κατοικία τους». Η Διοίκηση όμως με την εγκύκλιο Ε.2027/2024 «διευκρίνισε» ότι, επειδή το σύνολο του καθαρού εισοδήματος που αποκτάται από την παροχή υπηρεσιών υπό τις προϋποθέσεις της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε., φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και όχι ως καθαρό εισόδημα (κέρδος) από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το οποίο εφαρμόζεται το τεκμήριο του άρθρου 28Α, οι διατάξεις του άρθρου 28Α, δεν εφαρμόζονται για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε., ακόμα και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι αυτοί, συμβάλλονται με περισσότερα από τρία (3) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, (σ.σ. νομοθέτηση δια της εγκυκλίου).

γ) Σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που συμβάλλονται με έως και δύο (2) ασφαλιστικές επιχειρήσεις και δηλώνουν ως επαγγελματική έδρα την κατοικία τους.

δ) Σε πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

ε) Σε καφενεία που βρίσκονται σε οικισμούς της χώρας με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων.

2.2. Προσαύξηση 5% λόγω υπέρβασης του μέσου όρου του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας

α) Για την εφαρμογή της προσαύξησης με ποσοστό 5% λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κ.Α.Δ. δεύτερου βαθμού του προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε., εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος εκάστου έτους. Για τον προσδιορισμό του μέσου όρου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό κύκλο εργασιών και ειδικά ως προς τους υπόχρεους με Κ.Α.Δ. «εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά (47.19.10.01)», «εκμετάλλευση περιπτέρου (47.19.10.02)» και «λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα (47.26)», για τον προσδιορισμό του ετήσιου κύκλου εργασιών και τον προσδιορισμό του μέσου όρου του ετήσιου κύκλου εργασιών του Κ.Α.Δ. δεν λαμβάνονται υπόψη οι πωλήσεις των καπνοβιομηχανικών προϊόντων της περίπτωσης α’ της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ν.2859/2000).

Γιώργος Α. Κορομηλάς

Φορολογικός σύμβουλος – Συγγραφέας φορολογικών βιβλίων Διευθυντής Φορολογικού τμήματος Tax Advisors I.K.E. Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts