Αν μου ζητούσαν να εμπλουτίσω το χαρτογραφικό υπόμνημα που αφορά την Ελλάδα, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εικόνα της, θα αξιοποιούσα δύο σύμβολα, τον πυλώνα και τον κόμβο. Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κόμβος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγγυάται την πολιτική ομαλότητα και εργάζεται συστηματικά για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, στραμμένη στις εξαγωγές, φιλική προς τους επενδυτές και το περιβάλλον.

Μπουρλά στο Economist: Βασικός υποστηρικτής της καινοτομίας στην ΕΕ η Ελλάδα

Η κυβερνητική πολιτική φέρνει αποτελέσματα. Το επιβεβαιώνουν σχετικές έρευνες. Το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ήταν ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, ενώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 κρατών.

Ευοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εκτιμά ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,6% το 2025. Παράλληλα, η εαρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζει τον πληθωρισμό στο 2,8% το 2024 (από 4,2% το 2023) και στο 2,1% το 2025.

Η ανάπτυξη συνδέεται με τη στρατηγική επιλογή μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Επενδύουμε στην τεχνολογία και την καινοτομία, ενισχύουμε τις συνέργειες επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, αξιοποιούμε τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, προσελκύουμε επενδύσεις και συμμετέχουμε δυναμικά σε διεθνείς αλυσίδες αξίας με ανταγωνιστικά προϊόντα, δημιουργώντας βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία.

Στην υλοποίηση του μετασχηματισμού συνεισφέρει αποτελεσματικά το δικό μου χαρτοφυλάκιο. Η Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια προωθεί τα εθνικά συμφέροντα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με τα παραγωγικά υπουργεία ενδυναμώνουμε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλουμε στην αύξηση των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, κυρίως στους τομείς αιχμής της ψηφιακής μετάβασης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας, εκσυγχρονίζουμε τις δομές της δημόσιας διοίκησης και απλουστεύουμε τις διαδικασίες για τη διευκόλυνση των επενδυτών.

Για να επιτύχουμε τους στόχους μας καταρτίζουμε ετησίως έναν στρατηγικό οδικό χάρτη, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ). Το φετινό Σχέδιο Εξωστρέφειας διακρίνεται τόσο για το πλήθος και το εύρος δραστηριοποίησης, 632 προγραμματιζόμενες δράσεις, όσο και για τη στρατηγική στόχευση σε αγορές και χώρες. Με οχήματα την Enterprise Greece και την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων (Export Credit Greece), συμμετέχουμε σε εκθέσεις ανά τον κόσμο και πραγματοποιούμε επιχειρηματικές αποστολές. Το 2024 ξεκινήσαμε δυναμικά με τρεις επιχειρηματικές αποστολές σε Τουρκία, Σερβία, Ινδία. Μέσα στο έτος προγραμματίζονται ακόμη αποστολές σε Γερμανία, Δυτικά Βαλκάνια, Βαλτικές χώρες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο καθώς και σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Η προώθηση της επιχειρηματικότητας απαιτεί μονοπάτια και διασυνδέσεις. Με γνώμονα τις προτεραιότητες της ΕΕ, υποστηρίζουμε σθεναρά τις επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά μήκος των εμπορικών δρόμων. Η ανάπτυξη οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, οι οποίοι έχουν ως αφετηρία ή κατάληξη στρατηγικά λιμάνια, αφενός ενισχύει την πολυτροπικότητα των εμπορευματικών μεταφορών, αφετέρου καθιστά την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική.

Για τους ίδιους λόγους συμμετέχουμε σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες διασυνδεσιμότητας, όπως ο οικονομικός διάδρομος που θα συνδέει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ινδία (IMEC) μέσω ναυτιλιακών λιμένων και σιδηροδρομικών δικτύων. Λιμάνια, όπως της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλες της Ινδίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), που έχει τις ρίζες της στο πνεύμα του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, έχει αναβαθμίσει τις εμπορικές σχέσεις μας με την Κίνα. Το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της στρατηγικής του θέσης, αποτελεί ένα από τα βασικά ερείσματα της Κίνας στην Ευρώπη.

Ο σκοπός της διασύνδεσης εξυπηρετείται επίσης από τη συμμετοχή μας στην «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου» (EUSAIR) και την «Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου» (ΠΑΙ). Πρόκειται για συνεργασίες που εστιάζουν στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, καθώς από την 1η Ιουνίου η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία των EUSAIR και ΠΑΙ, είναι στο χέρι μας να προωθήσουμε πρωτοβουλίες για τη γαλάζια οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση των υποδομών.

Για να έχουν, ωστόσο, συνέχεια και διάρκεια όλες αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να αφορούν και να εμπλέκουν δημιουργικά τη νέα γενιά. Για τον σκοπό αυτόν, ενισχύουμε τη διασύνδεση νεολαίας, επιχειρηματικής κοινότητας, ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθειά μας στέκονται οι τεχνολογίες αιχμής και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Είναι γνωστό ότι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν επιλέξει να ιδρύσουν στη χώρα μας περιφερειακά ψηφιακά κέντρα ανοίγοντας πολυάριθμες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, CISCO, Pfizer, Accenture, Telecom IT και Chubb έχουν δημιουργήσει ένα τεχνολογικό hub στη Θεσσαλονίκη. Τεχνολογικά clusters αναπτύσσονται, πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, όλα διασυνδεδεμένα με τις τοπικές πανεπιστημιακές κοινότητες.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται εξαιρετική πρόοδος στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Το 2023 καταγράφηκαν 4.800 start-ups. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι οποίες συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος και της αγοράς εργασίας.

Το προσεχές διάστημα θα υλοποιηθούν και άλλες συνέργειες εστιασμένες στη νεολαία. Στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας νέοι από την Ελλάδα και την Τουρκία, πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ψηφιακό Hackathon. Παράλληλα, με όχημα την προεδρία του Δικτύου Πανεπιστημίων Αδριατικής Ιονίου (UniAdrion) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα ενισχυθούν οι μορφωτικές ανταλλαγές, η έρευνα και οι καινοτόμες επιχειρήσεις.

Το επόμενο βήμα που θα δώσει φτερά στη νεανική επιχειρηματικότητα είναι η δημιουργία ενός φορέα δικτύωσης και εξωστρέφειας, ο οποίος θα φέρει σε επαφή ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με παγκόσμια κέντρα οικονομίας και καινοτομίας.

*Ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης είναι υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια

ΠΗΓΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts