Ο πληθωρισμός αμβλύνεται και η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει στην κατάσταση «στενότητας αλλά όχι υπερθέρμανσης» που παρατηρήθηκε πριν η πανδημία COVID-19 ρίξει την αμερικανική οικονομία σε σύγχυση, ανέφερε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε έκθεσή της προς το Κογκρέσο, η οποία τεκμηριώνει τη σταθερή ανάδυση πιο φυσιολογικών συνθηκών μετά την υγειονομική κρίση.

«Ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά πέρυσι και έχει δείξει μέτρια περαιτέρω πρόοδο μέχρι στιγμής φέτος», ανέφερε η Fed στην τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της προς το Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι στον βασικό τομέα των στεγαστικών υπηρεσιών είναι πιθανό απλώς θέμα χρόνου ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών ν επανέλθει στο σημείο που βρισκόταν πριν από την υγειονομική κρίση.

Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Η αγορά εργασίας, εν τω μεταξύ, «συνέχισε να επανισορροπεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», σημειώνει η έκθεση. «Η ζήτηση εργασίας μειώθηκε, καθώς οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε πολλούς τομείς της οικονομίας και η προσφορά εργασίας συνέχισε να αυξάνεται, υποστηριζόμενη από τον ισχυρό ρυθμό της μετανάστευσης».

«Η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργασίας φαίνεται παρόμοια με εκείνη της περιόδου αμέσως πριν από την πανδημία, όταν η αγορά εργασίας ήταν σχετικά στενή αλλά όχι υπερθερμανθείσα. Η αύξηση των ονομαστικών μισθών συνέχισε να επιβραδύνεται»ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση έρχεται πριν από τη διήμερη κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη και την Τετάρτη οποία είναι πιθανό να επικεντρωθεί στα σχέδια της Fed για νομισματική πολιτική που οδεύει σε μια ευαίσθητη εκλογική περίοδο.

Η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σταθερά από 3,5% τον περασμένο Ιούλιο σε 4,1% τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός παραμένει γύρω στο 2,6%  σύμφωνα με τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ο δείκτης που προτιμά η Fed για να μετρά τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται «αυξημένος»  από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά οδεύει προς ένα σημείο όπου αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον.

Νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη και εάν οι πιέσεις στις τιμές συνεχίσουν να μειώνονται, μπορεί να ωθήσουν τους αξιωματούχους της Fed να ανοίξουν τουλάχιστον την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο . Αν συμβεί αυτό θα βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία και δεν θα είναι μια απόφαση στο πλαίσιοτ της προεκλογικής περιόδου, όπως έχει πει ο Παουελ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι

Η ανεξαρτησία της Federal Reserve

Σε ένα πιθανό νεύμα για τις πολιτικές ισορροπίες, με το σενάριο ο Τράμπ να διώξει τον Πάουελ πριν ολοκληρωθεί η θητεία του το 2026,  στην έκθεση συμπεριλήφθηκε ως ένα από τα “Ειδικά Θέματα” ” ένα σύντομο δοκίμιο με τίτλο «Ανεξαρτησία, διαφάνεια και λογοδοσία της νομισματικής πολιτικής.»

Το μήνυμα: Η Fed είναι υπόλογη πρώτα και κύρια στο Κογκρέσο, το οποίο έδωσε στην κεντρική τράπεζα «λειτουργική ανεξαρτησία» στον καθορισμό των επιτοκίων ακριβώς έτσι ώστε αυτές οι αποφάσεις να «απομονώνονται από βραχυπρόθεσμες πολιτικές επιρροές».

«Είναι ευρέως κατανοητό ότι οι ενέργειες νομισματικής πολιτικής που παρέχουν μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα τιμών μακροπρόθεσμα ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα που συνεπάγονται βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος, ενώ ενέργειες που αυξάνουν την παραγωγή και την απασχόληση σε μη βιώσιμα επίπεδα δεν έχουν μακροπρόθεσμα πραγματικά οφέλη και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού», έγραψε η Fed, σημειώνοντας ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι ένας καθιερωμένος «διεθνής κανόνας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή