Θα δυσκολευτεί η Ινδία να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό της την επόμενη δεκαετία, ακόμη και αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό 7%, εκτιμά η Citigroup Inc., υποδηλώνοντας ότι το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου θα χρειαστεί περισσότερα συντονισμένα βήματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων .

Η Citi προβλέπει ότι η Ινδία θα χρειαστεί να δημιουργήσει περίπου 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως την επόμενη δεκαετία για να απορροφήσει τον αριθμό των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Με βάση ρυθμό ανάπτυξης 7%, η Ινδία μπορεί να δημιουργήσει μόνο 8-9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως, έγραψαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας Samiran Chakraborty και Baqar Zaidi.

Ινδία: Το «ταπεινό κρεμμύδι» κρατά όμηρο την οικονομία

Η διάρθρωση της απασχόλησης στην Ινδία

Η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην χώρα είναι μια άλλη πρόκληση, εξηγούν οι οικονομολόγοι. Η ανάλυση των επίσημων στοιχείων έδειξε ότι περίπου το 46% του εργατικού δυναμικού εξακολουθεί να απασχολείται στη γεωργία, παρόλο που ο τομέας συνεισφέρει λιγότερο από 20% στο ΑΕΠ. Η μεταποίηση αντιπροσώπευε το 11,4% των συνολικών θέσεων εργασίας το 2023, ποσοστό χαμηλότερο από το 2018, δείχνουν τα στοιχεία, σημάδι ότι ο κλάδος δεν έχει ανακάμψει από την πανδημία.

Επίσης, λιγότεροι άνθρωποι απασχολούνται στον επίσημο τομέα τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία – το μερίδιο ήταν 25,7% το 2023, το χαμηλότερο επίπεδο σε τουλάχιστον 18 χρόνια, ανέφερε η Citi. Μόνο το 21% του εργατικού δυναμικού — ή περίπου 122 εκατομμύρια άνθρωποι — στην Ινδία έχει θέσεις εργασίας που πληρώνουν μισθό ή ημερομίσθιο, σε σύγκριση με το 24% πριν από την πανδημία. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 582 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ινδία είναι αυτοαπασχολούμενοι, δείχνουν τα στοιχεία.

Η ανεργία των νέων στην Ινδία

Η ανεργία της Ινδίας, ειδικά μεταξύ των νέων, ήταν βασική ανησυχία των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές και αναφέρθηκε ως λόγος για την πτώση της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 3,2% αλλά υποτιμά την κλίμακα του προβλήματος, με τους περισσότερους οικονομολόγους να βασίζονται αντ’ αυτού σε στοιχεία από το Centre for Monitoring Indian Economy, μια ιδιωτική εταιρεία ερευνών, η οποία έθεσε το ποσοστό ανεργίας στο 9,2% τον Μάιο, το υψηλότερο σε οκτώ μήνες . Για τις ηλικίες 20-24, το ποσοστό είναι πάνω από 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία του CMIE.

Οι οικονομολόγοι της Citi προτείνουν μια σειρά μέτρων για την τόνωση των θέσεων εργασίας στην Ινδία, όπως η ενίσχυση του εξαγωγικού δυναμικού των μεταποιητικών τομέων, η επέκταση των κινήτρων για την προσέλκυση ξένων εταιρειών και η κάλυψη περίπου 1 εκατομμυρίου κυβερνητικών θέσεων. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να ενοποιήσει πολλαπλά προγράμματα δημιουργίας απασχόλησης για καλύτερο αντίκτυπο, είπαν οι οικονομολόγοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή