
Θα δυσκολευτεί η Ινδία να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό της την επόμενη δεκαετία, ακόμη και αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό 7%, εκτιμά η Citigroup Inc., υποδηλώνοντας ότι το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου θα χρειαστεί περισσότερα συντονισμένα βήματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων .
Η Citi προβλέπει ότι η Ινδία θα χρειαστεί να δημιουργήσει περίπου 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως την επόμενη δεκαετία για να απορροφήσει τον αριθμό των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Με βάση ρυθμό ανάπτυξης 7%, η Ινδία μπορεί να δημιουργήσει μόνο 8-9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως, έγραψαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας Samiran Chakraborty και Baqar Zaidi.
Ινδία: Το «ταπεινό κρεμμύδι» κρατά όμηρο την οικονομία
Η διάρθρωση της απασχόλησης στην Ινδία
Η ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην χώρα είναι μια άλλη πρόκληση, εξηγούν οι οικονομολόγοι. Η ανάλυση των επίσημων στοιχείων έδειξε ότι περίπου το 46% του εργατικού δυναμικού εξακολουθεί να απασχολείται στη γεωργία, παρόλο που ο τομέας συνεισφέρει λιγότερο από 20% στο ΑΕΠ. Η μεταποίηση αντιπροσώπευε το 11,4% των συνολικών θέσεων εργασίας το 2023, ποσοστό χαμηλότερο από το 2018, δείχνουν τα στοιχεία, σημάδι ότι ο κλάδος δεν έχει ανακάμψει από την πανδημία.
Επίσης, λιγότεροι άνθρωποι απασχολούνται στον επίσημο τομέα τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία – το μερίδιο ήταν 25,7% το 2023, το χαμηλότερο επίπεδο σε τουλάχιστον 18 χρόνια, ανέφερε η Citi. Μόνο το 21% του εργατικού δυναμικού — ή περίπου 122 εκατομμύρια άνθρωποι — στην Ινδία έχει θέσεις εργασίας που πληρώνουν μισθό ή ημερομίσθιο, σε σύγκριση με το 24% πριν από την πανδημία. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 582 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ινδία είναι αυτοαπασχολούμενοι, δείχνουν τα στοιχεία.
Η ανεργία των νέων στην Ινδία
Η ανεργία της Ινδίας, ειδικά μεταξύ των νέων, ήταν βασική ανησυχία των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές και αναφέρθηκε ως λόγος για την πτώση της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 3,2% αλλά υποτιμά την κλίμακα του προβλήματος, με τους περισσότερους οικονομολόγους να βασίζονται αντ’ αυτού σε στοιχεία από το Centre for Monitoring Indian Economy, μια ιδιωτική εταιρεία ερευνών, η οποία έθεσε το ποσοστό ανεργίας στο 9,2% τον Μάιο, το υψηλότερο σε οκτώ μήνες . Για τις ηλικίες 20-24, το ποσοστό είναι πάνω από 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία του CMIE.
Οι οικονομολόγοι της Citi προτείνουν μια σειρά μέτρων για την τόνωση των θέσεων εργασίας στην Ινδία, όπως η ενίσχυση του εξαγωγικού δυναμικού των μεταποιητικών τομέων, η επέκταση των κινήτρων για την προσέλκυση ξένων εταιρειών και η κάλυψη περίπου 1 εκατομμυρίου κυβερνητικών θέσεων. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να ενοποιήσει πολλαπλά προγράμματα δημιουργίας απασχόλησης για καλύτερο αντίκτυπο, είπαν οι οικονομολόγοι.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση