Στην ανάπτυξη ενός εμβολίου της κατα της γρίπης των πτηνών προχωρά η Moderna μετα τη χρηματοδότηση ύψους 176 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε απο την αμερικανική κυβέρνηση.

Οπως ανέφερε η εταιρεία , τα κεφάλαια από την Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και δοκιμών σε τελευταίο στάδιο ενός εμβολίου με βάση το mRNA πριν από την πανδημία κατά της γρίπης των πτηνών H5N1.

Moderna: Κέρδισε τη δίκη για την πατέντα του εμβολίου της Covid-19 – Πώς έχασαν Pfizer και BioNTech

Η Moderna λαμβάνει τη χρηματοδότηση μέσω της κοινοπραξίας οχημάτων ταχείας αντίδρασης (RRPV) για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων πανδημίας γρίπης που βασίζονται σε RNA. Το RRPV είναι μια Κοινοπραξία που χρηματοδοτείται από την Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA), μέρος της Διοίκησης Στρατηγικής Ετοιμότητας και Αντίδρασης (ASPR) στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS).

Μελλοντικές απειλές

H ενίσχυση της BARDA θα υποστηρίξει την ανάπτυξη σε τελευταίο στάδιο για ένα εμβόλιο βασισμένο σε mRNA που θα επιτρέψει την αδειοδότηση ενός προπανδημικού εμβολίου κατά του ιού της γρίπης H5. Αυτός ο υποτύπος του ιού της γρίπης προκαλεί μια εξαιρετικά μολυσματική, σοβαρή ασθένεια στα πτηνά που ονομάζεται γρίπη των πτηνών και ενέχει κίνδυνο διάχυσης στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες επιλογές για την προετοιμασία και την επιτάχυνση της αντίδρασης σε μελλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία.

«Η τεχνολογία εμβολίων mRNA προσφέρει πλεονεκτήματα στην αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα ανάπτυξης και την κλιμάκωση και αξιοπιστία της παραγωγής στην αντιμετώπιση εστιών μολυσματικών ασθενειών, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο Στέφαν Μπάσνσελ (Stéphane Bancel), διευθύνων σύμβουλος της Moderna. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την BARDA για να επιταχύνουμε τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες για εμβόλια πανδημίας γρίπης που βασίζονται σε mRNA και να υποστηρίξουμε την παγκόσμια κοινότητα σε ετοιμότητα έναντι πιθανών εστιών».

Κίνδυνοι

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης πρόσθετες επιλογές για την προετοιμασία και την επιτάχυνση μιας απάντησης σε μελλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία, ανέφερε η εταιρεία.
Τον Μάρτιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν το πρώτο ξέσπασμα του ιού H5N1 σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, που έκτοτε έχει μολύνει περισσότερα από 130 κοπάδια σε 12 πολιτείες.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η έκθεση στον ιό σε πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να μεταλλαχθεί ο ιός και να αποκτήσει την ικανότητα να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, προκαλώντας μια πανδημία.

Πέρυσι, η Moderna ξεκίνησε μια μελέτη ασφάλειας και ανοσογονικότητας του εμβολίου της για τη γρίπη των πτηνών που ονομάζεται mRNA-1018 σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε τόσο τον υποτύπο H5 της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορεί επί του παρόντος στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, όσο και τον υποτύπο H7 της γρίπης των πτηνών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται φέτος και θα χρησιμοποιηθούν για τη χαρτογράφηση των τελικών σταδίων ανάπτυξης, είπε η εταιρεία.
Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί mRNA, ή αγγελιοφόρο RNA, την τεχνολογία στο εμβόλιο COVID-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή