
Τα λεφτά πάνε στα… λεφτά ή αλλιώς το πετρέλαιο στο… πετρέλαιο και η Σαουδική Αραβία, η χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο σημαντικότερος εξαγωγέας πετρελαίου, ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων πολλών και μεγάλων κοιτασμάτων!
Πετρέλαιο: Μέση Ανατολή και Σαουδική Αραβία δίνουν ώθηση στις τιμές
Η ανακάλυψη έγινε από την Aramco, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, το ανακοίνωσε σε δήλωση που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Με αυτόν τον τρόπο, η Σαουδική Αραβία αυξάνει ελαφρώς τα αποδεδειγμένα αποθέματά της. Αυτά τα αποθέματα είναι σήμερα πάνω από 260.000 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, τέσσερα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν βρεθεί σε μια από τις μεγαλύτερες ερήμους άμμου στον κόσμο, την Rub al-Jali.
Ο υπουργός εξήγησε ότι τα νέα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν από τη σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, τη σημαντικότερη στον κόσμο, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του αραβικού βασιλείου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. Επιπλέον, οι ανακαλύψεις έγιναν λίγες ώρες αφότου η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διάφορες επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου. Οι επενδύσεις αυτές στοχεύουν στην επέκταση του κύριου δικτύου φυσικού αερίου της και στην ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Al Jafurah.
Δύο μη συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία
«Η εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μπόρεσε να ανακαλύψει δύο μη συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου (σχιστολιθικό πετρέλαιο), ένα ελαφρού πετρελαίου, δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου και δύο πηγές φυσικού αερίου από την ίδια πηγή», τόνισε το SPA.
Επισήμανε ότι, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έχουν ανακαλυφθεί δύο μη συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου. το πρώτο στο «Ladam-2», με χωρητικότητα 5.100 βαρέλια ημερησίως και 4,9 εκατομμύρια κυβικά βαρέλια την ημέρα φυσικού αερίου, και το δεύτερο στο πηγάδι «Al Faruk-4», το οποίο θα παράγει 4.557 βαρέλια πετρελαίου και 3,79 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου την ημέρα. Μια άλλη ανακάλυψη έγινε στο πηγάδι «Mazaliy-62», με παραγωγή 1.780 βαρελιών ελαφρού πετρελαίου την ημέρα και μόνο… 0,7 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου την ημέρα.
Αυτές οι ανακαλύψεις πετρελαίου έγιναν ακριβώς την στιγμή που το βασίλειο ανακοίνωσε ότι παγώνει τις επενδύσεις του για να παράγει περισσότερο πετρέλαιο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ζήτησης και των παγκόσμιων προσδοκιών για αυτή την πρώτη ύλη, η οποία θα αντικατασταθεί σιγά σιγά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις προηγμένες χώρες.
Αλλαγή σχεδίων;
Αυτά τα σχέδια μπορούν να αλλάξουν «εν μία νυκτί». Όπως σημειώνεται στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του, «παρόλο που η Σαουδική Αραβία έχει αφήσει στην άκρη το σχέδιό της να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα αργού πετρελαίου από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 13 εκατομμύρια, η ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου Jafurah θα συνεχιστεί», εξηγεί το πρακτορείο.
Αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο των περικοπών από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), η Σαουδική Αραβία θα παράγει περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, όταν η χωρητικότητά της είναι στα 12 εκατομμύρια όπως αναφέρεται παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι το Ριάντ έχει τη δυνατότητα να παράγει άλλα 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σχεδόν σε μια μέρα. Αυτή η απόφαση θα βύθιζε τις τιμές του πετρελαίου. Κατ’ αρχήν, εκτός από «στρατηγικούς» λόγους (σβήνοντας τον ανταγωνισμό από τον χάρτη), το Ριάντ θα διατηρήσει τις περικοπές για λίγο ακόμη. Εάν αναιρεθούν αυτές οι περικοπές, θα γίνει μέσω συντονισμένης στρατηγικής με τον ΟΠΕΚ για να επιστρέψει το αργό πετρέλαιο σιγά σιγά στην αγορά.
Νέο σημείο εξόρυξης φυσικού αερίου
Το πρακτορείο σημείωσε ότι στην περιοχή Rub al-Khali, στα νότια της χώρας και σε μία από τις μεγαλύτερες ερήμους άμμου στον κόσμο, ανακαλύφθηκαν δύο νέες πηγές φυσικού αερίου στο ίδιο πηγάδι «Al Yahaq-1». Το ένα παράγει 5,3 εκατομμύρια κυβικά εκατομμύρια φυσικού αερίου την ημέρα και το άλλο 1,1 εκατομμύρια κυβικά.
Η έρημος Rub al-Khali είναι μια από τις μεγαλύτερες ερήμους άμμου στον κόσμο, που αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης αραβικής ερήμου. Διοικητικά, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νότιου τρίτου της Αραβικής Χερσονήσου, μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Υεμένης. Το μέγεθός του είναι περίπου 650.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σημειώθηκε ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο σημείο εξόρυξης φυσικού αερίου από το πηγάδι «Al Katuf-1», με δυνατότητα παραγωγής 7,6 εκατομμυρίων κυβικών εκατομμυρίων φυσικού αερίου την ημέρα. και ένα άλλο 4,9 εκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου την ημέρα στο πηγάδι «Asikra-6», και τα δύο βρίσκονται επίσης στο Rub al Jali.
Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί εδώ και χρόνια να διαφοροποιήσει την οικονομία της, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και αναζητά νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας, κυρίως όλων εκείνων που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και το υδρογόνο.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού