Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, θα ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου στις αρχές Αυγούστου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως ο ένατος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά ΜΜΕ.
«Η τελετή ορκωμοσίας του προέδρου θα πραγματοποιηθεί την 4η ή 5η Αυγούστου», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA που επικαλείται τον Μοτζτάμπα Γοσεφί, μέλος της προεδρίας του κοινοβουλίου. Κατόπιν, ο ιρανός πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του «15 ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει τους υπουργούς για ψήφο εμπιστοσύνης».
Μασούντ Πεζεσκιάν: Τι λέει στις πρώτες αναρτήσεις του ως πρόεδρος του Ιράν
Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν, που οργανώθηκαν έπειτα από τον θάνατο του υπερσυντηρητικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε ένα δυστύχημα με ελικόπτερο τον Μάιο, διεξήχθησαν σε ένα πλαίσιο λαϊκής δυσφορίας μπροστά στην κατάσταση της οικονομίας της πετρελαϊκής χώρας, που πλήττεται από τις διεθνείς κυρώσεις.
Η τελετή ορκωμοσίας αναμένεται να λάβει χώρα μετά την επίσημη έγκριση της εκλογής του Πεζεσκιάν από τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ο Πεζεσκιάν, ένας μεταρρυθμιστής ηλικίας 69 ετών, κέρδισε την Παρασκευή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον υπερσυντηρητικό Σαΐντ Τζαλιλί.
Συγκέντρωσε περίπου το 53,6% των ψήφων έναντι 44,3% για τον Τζαλιλί. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 49,8%.
Σήμερα, οι ιρανικές εφημερίδες κάλεσαν για «ενότητα» υπό τη διακυβέρνηση του νέου εκλεγμένου προέδρου.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν
Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος κρίνεται μετριοπαθής και χαμηλών τόνων, αναμένεται να μειώσει τους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες αλλά και να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.
Συγκεκριμένα, έχει υποσχεθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις για τις διαπραγματεύσεις που έχουν τελματωθεί με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και θα βελτιώσει την προοπτική της ιρανικής κοινωνίας για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.
Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να νικήσει τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προσελκύοντας κυρίως μέλη της αστικής μεσαίας τάξης και τους νέους ψηφοφόρους που έχουν ευρύτατα απογοητευτεί εδώ και χρόνια από την εφαρμογή σκληρών μέτρων καταστολής κάθε δημόσιας απόκλισης από την πιστή τήρηση του ισλαμικού τυπικού.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Αντίστροφη μέτρηση για την τακτοποίηση οφειλών στους δήμους
Αιτήσεις για τις οφειλές στους δήμους μέχρι 31 Ιανουαρίου - Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 95%
ΠΑΣΟΚ: Τροχονόμος συμφερόντων η κυβέρνηση – Όχι άλλες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί πέντε χρόνια αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια», λέει το ΠΑΣΟΚ
Ένας σεΐχης, ένας μεγιστάνας και ένας διπλωμάτης «μαγείρεψαν» τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ
Σύμφωνα με τους New York Times αυτό που «απελευθέρωσε» τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ ήταν η απίθανη συνεργασία δύο προσώπων
Προεδρική εκλογή: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για τις… κεντροαριστερές ψήφους
H «τύχη» των προτάσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Ποια θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους
«Το σκάνε» οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας Τραμπ
Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον που δεν επιθυμούν να είναι στην πόλη την ημέρα πραγματοποίησης της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στη Λάρισα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Υπέρ της υποψηφιότητας Τασούλα για ΠτΔ ο Κικίλιας
Όπως σημείωσε ο υπουργός η επιλογή προσώπου από άλλη παράταξη συνέβαινε λόγω ανάγκης από τα κόμματα, υπό το φόβο πτώσης της κυβέρνησης
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ο συμβιβασμός και το ρίσκο
Η προεδρική εκλογή – Η παραταξιακή στρατηγική – Το τέλος της συναίνεσης
Το σχέδιο Τραμπ για μαζικές απελάσεις την επομένη της ορκωμοσίας του
Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόμενος να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μαζική απέλαση στην ιστορία της χώρας
Η εξέλιξη των προσδόκιμων της ζωής μας, μια σταθερή επιβράδυνση των κερδών μετά το 2000
Η «ταχύτητα» με την οποία κερδίζουμε χρόνια ζωής φυσικά δεν είναι ιδία με αυτή των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, και αυτό δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα