Ένα από τα φορέματα των οκτώ παρανύμφων στον γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ με τον πρίγκιπα Φίλιππο πωλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s, στις 2 Ιουλίου, για 48.420 δολάρια.
Πρόκειται για το ιβουάρ φόρεμα Norman Hartnell που φορούσε η Λαίδη Ελίζαμπεθ Λάμπαρτ στο πριγκιπικό γάμο που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1947, στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Σύμφωνα με το People, η Λάμπαρτ ήταν κόρη του κόμη και της κόμισσας του Κάβαν και παιδική φίλη της Ελισάβετ.
«Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αποκτήσει κανείς ένα επιβλητικό και σπάνιο δείγμα της βασιλικής ιστορίας της μόδας» είχε αναφέρει σε δήλωσή του πριν την πώληση ο ειδικός του οίκου, Benedict Winter.
Μοναδικός σχεδιασμός, υπέροχη κληρονομιά
«Με το λεπτό του σχέδιο, τα όμορφα κεντήματα και την εξαιρετική αίσθηση της κίνησης, αυτό το κομψό φόρεμα ενσαρκώνει την αίγλη των παραγγελιών του σερ Νόρμαν και την ελπίδα που έδωσε ο γάμος της εκλιπούσας βασίλισσας και του δούκα του Εδιμβούργου στη μεταπολεμική Βρετανία».
#AuctionUpdate A Royal Bridesmaid’s dress and headdress realised £37,800. A beautiful piece of craftsmanship and design, this bridesmaid’s dress was made by celebrated royal couturier Sir Norman Hartnell, and was worn by Lady Elizabeth Lambart. pic.twitter.com/1M4aEM5LXA
— Christie’s (@ChristiesInc) July 2, 2024
Η Λάμπαρτ δάνεισε τη δημιουργία στο Μουσείο Μόδας «Bath» από τη δεκαετία του 1980 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ επίσης την φόρεσε το σούπερ μόντελ, Κέιτ Μος (Κate Moss).
«Η συνάντηση με τη Λαίδη Ελίζαμπεθ και το φόρεμά της το οποίο έχει μια τόσο υπέροχη κληρονομιά, ήταν μια μαγική στιγμή για μένα. Ένιωσα σαν να φορούσα ένα κομμάτι της ιστορίας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Μος.
Το φόρεμα πέρασε στην οικογένεια της Λάμπαρτ μετά το θάνατό της το 2016, προτού αγοραστεί από ιδιώτη στις αρχές του μήνα για 48.420 δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Τσαρλς Ντίκενς – Σπάνια αντικείμενα
Μια έκθεση με σπάνια αντικείμενα που αξίζει να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο Λονδίνο
Πέθανε ο ηθοποιός των «Star Wars» Άνγκους ΜακΊνες
Ο ηθοποιός Άνγκους ΜακΊνες πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε με μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook η οικογένειά του.
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Να επιστρέψουν τα Ελγίνεια»
Μιλώντας στη βρετανική Telegraph ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητεί να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Οι «δίδυμες» πόλεις Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια
Για πρώτη φορά, ένα διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με αέρα από κεντροευρωπαϊκό μπαρόκ και σοσιαλιστική ουτοπία.
Οι 10 σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντός του 2024
Οι ανακαλύψεις αλλάζουν την Ιστορία, αποκαλύπτουν άγνωστα κεφάλαιά της και θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.