Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπαθούν να αξιολογήσουν την επίπτωση που θα έχουν τα τελικά αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών στη δημοσιονομική κατεύθυνση της χώρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,10% στις 8.197 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,20% στις 18.513 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,08% στις 7.669 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η εταιρεία κατασκευής αναψυκτικών Britvic συμφώνησε σε προσφορά εξαγοράς 3,3 δισ. στερλινών από την Carlsberg, ήτοι 1.290 πένες ανά μετοχή της Britvic. Η προσφορά ήταν βελτιωμένη, καθώς η Carlsberg προσέφερε αρχικά 1.200 πένες ανά μετοχή, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Η μετοχή της Carlsberg κερδίζει 3%.

Το ενδιαφέρον

Σαφώς οι εξελίξεις στη Γαλλία μονοπωλούν το ενδαφέρον των αγορών, καθώς προς έκπληξη αρκετών το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ανατρέποντας την αναμενόμενη άνοδο για την ακροδεξιά. Ωστόσο, ο συνασπισμός απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, με τις αγορές να προσαρμόζονται στο πιθανότερο σενάριο ενός διαιρεμένου κοινοβουλίου.

«Η Γαλλία έχει ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο όπως αναμενόταν από την περασμένη εβδομάδα. Απλώς αναμενόταν να είναι πιο δεξιό και στο τέλος είναι αριστερό», είπε ο François Digard, επικεφαλής της έρευνας γαλλικών μετοχών στην Kepler Cheuvreux, στο CNBC. «Πιστεύουμε ότι η αντίδραση θα είναι αρνητική, τόσο στους δείκτες όσο και στο spread [απόδοση ομολόγου]», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές της Deutsche Bank πρόσθεσαν ότι οι αγορές θα είναι καχύποπτες για τα «δημοσιονομικά επιθετικά» σχέδια δαπανών και φορολογίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

«Χθες το βράδυ η ακροαριστερά μιλούσε ήδη για φόρους περιουσίας και αυξήσεις στους φόρους στις εταιρείες που δεν θα είναι φιλικές προς την αγορά. Ωστόσο, η προσπάθεια να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση που να έχει κάθε είδους σταθερότητα φαίνεται πολύ υψηλός πήχης σήμερα το πρωί. Η πολιτική παράλυση για τους επόμενους 12 μήνες φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα», ανέφεραν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές