Μία ακόμη συνεδρίαση χαμηλού ρίσκου ολοκλήρωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς «συγχρονίστηκε» πλήρως με το κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών και κράτησε επιφυλακτική στάση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίες και στο τέλος έκαναν τη διαφορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 1.450,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.434,57 μονάδων (-0,41%) και 1.450,92 μονάδων (+0,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 114,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,2 εκατ. τεμάχια αξίας 34,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 3.540,22 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.294,44 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 1.282,48 μονάδες.

Παραμένει η επιφυλακτικότητα

Μπορεί να κατάφερε να απορροφήσει σημαντικό μέρος των πιέσεων η αγορά και να κινηθεί προς τον πρώτο στόχο των 1.450 μονάδων, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι οι αγοραστές έχουν επανέλθει στο ταμπλό αποφασιστικά. Οι κινήσεις ήταν επιφυλακτικές, καθώς τα νέα που έδωσαν οι γαλλικές εκλογές της Κυριακής ήταν ένα αναμενόμενα διαιρεμένο κοινοβούλιο, αλλά υπό την «ηγεσία» της Αριστεράς, και όχι της Ακροδεξιάς. Έτσι, όλες οι αγορές της Ευρώπης, μαζί και η ελληνική, τήρησαν μια μετριοπαθή στάση αναμονής για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στη χώρα, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να επιδίδονται σε μικρές προσαρμογές των θέσεων τους.

Στο μεταξύ το ΧΑ προέρχεται από μια δυνατή ανοδική εβδομάδα, με αγοραστικά ημερήσια σήματα σε όλους του κλαδικούς δείκτες, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance. Κατά τον ίδιο, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να φαίνεται ότι έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο upside μαζί με την μεσαία κεφαλαιοποίηση που έχει μείνει αισθητά πίσω το τελευταίο διάστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος των μερισμάτων που μπορεί να έχει στοιχίσει μέχρι τώρα ακόμα και 25 μονάδες στον ΓΔ φαίνεται να μην προβληματίζει, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης. Οι αναβαθμίσεις και οι αλλαγές στόχων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό συνεχίζονται, ενώ φαίνεται ότι κλείνει και το τελευταίο τραπεζικό αγκάθι που λέγεται τράπεζα Αττικής.

Βέβαια, σταδιακά η αγορά θα πρέπει να βρει τρόπους να καλυτερεύσει η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ώστε να δώσει και το μήνυμα ότι διαθέτει τις δυνάμεις να αναμετρηθεί με τις κοντινές αντιστάσεις της με αποτελεσματικότητα. Στον γενικό δείκτη οι 1.457 και 1.464 μονάδες είναι οι κοντινές αντιστάσεις με τις 1.500 μονάδες να αποτελούν την κύρια αντίσταση. Οι 1.430 μονάδες είναι πλέον η κύρια κοντινή στήριξη.

Σε επίπεδο FTSE 25 οι 3.531 μονάδες ήταν η επόμενη κοντινή αντίσταση με τις 3.582 μονάδες να αποτελούν το μεγάλο στόχο. Οι 3.491 είναι κοντινή στήριξη. Ο τραπεζικός αντίστοιχα διαπέρασε σήμερα την αντίσταση των 1.275 μονάδες, με τις 1.310 μονάδες να είναι το επόμενο επίπεδο. Οι 1.242 μονάδες είναι κοντινή σημαντική στήριξη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Τιτάν σημείωσε άλμα 3,81%, με τις ΟΤΕ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank, Coca Cola, Autohellas και ΔΕΗ να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΔΑΑ.

Στον αντίποδα, η αποκοπή μερίσματος έφερε την Τέρνα Ενεργειακή στο -1,79%, με την Cenergy να την ακολουθεί με το δικό της -1,61%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική, Σαράντης, ΕΛΧΑ, Eurobank, Aegean και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών