Με την προσοχή στραμμένη στην αντίδραση των διεθνών αγορών στο χθεσινό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ξεκινά η χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Η Γαλλία έγινε μάρτυρας μιας μεγάλης εκλογικής έκπληξης, αφού το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέκτησε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον 2ο γύρο των εκλογών και έχει και τη σχετική πλειοψηφία.

Οι ψηφοφόροι έδωσαν μια παντελώς απρόσμενη πρωτιά στην αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενώ η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν –που οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα κέρδιζε στον δεύτερο γύρο- κατέληξε στην τρίτη θέση.

Γαλλία: Το αβέβαιο μέλλον που ξημερώνει για την οικονομία

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές. Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Οι αγορές

Οι αγορές υποδέχτηκαν τη μεγάλη εκλογική ανατροπή στη Γαλλία με αμηχανία, η οποία ήταν εμφανής και στις πρώτες διακυμάνσεις του ευρώ και των προθεσμιακών συμβολαίων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών και ομολόγων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πιο κρίσιμο βαρόμετρο των ευρωπαϊκών αγορών τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μήνες, θα είναι το σπρεντ των 10ετών γαλλικών και γερμανικών ομολόγων.

Όσον αφορά το ευρώ, η πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση του exit poll ήταν μια πτώση έως και κατά 0,4% έναντι δολαρίου, ενώ σήμερα το πρωί καταγράφει απώλειες 0,9%.

Σε ανάλογο εύρος κυμάνθηκαν και οι απώλειες των futures του CAC 40, του DAX και του Euro Stoxx 50 στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, καθώς δεν ξεπερνούσαν το 0,2%.

Η σημερινή ημέρα, ιδιαίτερα στο γαλλικό χρηματιστήριο, προβλέπεται δύσκολη.

Αναλυτές του  Bloomberg βλέπουν ότι τουλάχιστον οι γαλλικές μετοχές θα βρεθούν υπό πίεση και όπως αναφέρουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής επέκτασης της αριστεράς είναι άκρως αντίθετο στη λογική της αγοράς και θα μπορούσε να ωθήσει το γαλλικό σπρεντ πίσω στις 80-85 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή