Η Paramount Global συμφώνησε να συγχωνευθεί με τη Skydance Media, σε μια συμφωνία που δίνει τον έλεγχο του φημισμένου στούντιο του Χόλιγουντ στον παραγωγό Ντέιβιντ Έλισον, τερματίζοντας μια από τις πιο δραματικές εξαγορές του κλάδου.

Wall Street: Μικρές διακυμάνσεις – Βουτιά για την Paramount

Ως μέρος της περίπλοκης συμφωνίας που χρειάστηκε μήνες για να ολοκληρωθεί, η πρόεδρος της Paramount, Σάρι Ρεντστόουν, συμφώνησε να πουλήσει την National Amusements Inc. στην οποία η οικογένειά της ελέγχει περίπου το 77% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στην Paramount, έναντι 2,4 δισ. δολαρίων.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια απότομη ανατροπή μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της Ρεντστόουν και του Έλισον, του γιου του συνιδρυτή της Oracle Corp.,Λάρι Ελισον. Η απόφαση της Ρεντστόουν να τερματίσει τις συζητήσεις σόκαρε το διοικητικό συμβούλιο και απογοήτευσε τους υπαλλήλους και τους επενδυτές, οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση.

Επένδυση 8 δισ. στην Paramount

Η οικογένεια Ελισον και η RedBird Capital Partners συμφώνησαν να επενδύσουν περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην επιχείρηση. Αυτό περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την πληρωμή του χρέους της Paramount και 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά μετοχών της Paramount.

Οι νέοι ιδιοκτήτες και τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορούσαν να προσφέρουν μια νέα αρχή στην Paramount, τη μητρική εταιρεία των CBS και MTV. Φορτωμένη με χρέη άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εμβληματική εταιρεία του Χόλιγουντ έχει δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί τη βιομηχανία του streaming, ενώ δέχτηκε επιπλέον πλήγμα καθώς το κοινό της καλωδιακής τηλεόρασης ακύρωσε τις συνδρομές του και εγκατέλειψε παραδοσιακά κανάλια όπως το CBS και το Nickelodeon. Η εταιρεία είχε καθαρή ζημιά 554 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 87 σεντς ανά μετοχή, το πρώτο τρίμηνο. Paramount

«Δεδομένων των αλλαγών στον κλάδο, θέλουμε να ενισχύσουμε την Paramount για το μέλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το περιεχόμενο θα παραμείνει βασιλιάς», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Σάρι Ρεντστόουν. «Ως μακροχρόνιος συνεργάτης παραγωγής της Paramount, η Skydance γνωρίζει καλά την Paramount και έχει ένα σαφές στρατηγικό όραμα και τους πόρους για να την οδηγήσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξής της. Πιστεύουμε στην Paramount και θα πιστεύουμε πάντα».

Ο Έλισον, 41 ετών, θα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Ο Τζεφ Σελ, πρώην στέλεχος της NBCUniversal, θα είναι πρόεδρος. Ο Έλισον, ο οποίος μεγάλωσε γύρω από τους διακεκριμένους της Silicon Valley, όπως ο Στιβ Τζομπς, πιστεύει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ευδοκιμήσει εάν επενδύσει περισσότερα στην τεχνολογία.

Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, ο όμιλος υπό την ηγεσία της Ellison θα κατέχει περίπου το 70% των μετοχών της Paramount. Οι πωλητές έχουν 45 ημέρες για να αναζητήσουν καλύτερες προσφορές. Η Skydance και η Paramount έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν κλήση επενδυτών στις 8:30 π.μ. ανατολική τυπική ώρα.

Η Paramount, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το κινηματογραφικό στούντιο όπου γυρίστηκαν επιτυχίες όπως ο Τιτανικός και ο Νονός, ελέγχεται εδώ και τρεις δεκαετίες από την οικογένεια Ρεντστόουν. Ωστόσο, οι μετοχές έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους από τότε που οι Ρεντστόουν ανασυνδύασαν την CBS Corp. και τη Viacom Inc. το 2019 για να δημιουργήσουν την Paramount Global.

Η Ρεντστόουν, 70 ετών, πίεσε για συγχώνευση της Paramount με τη Skydance για μια συμφωνία με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ένα αποτέλεσμα που πίστευε ότι θα ήταν προς το καλύτερο συμφέρον της οικογένειάς της και της κληρονομιάς της εταιρείας.

Επέμεινε παρά την αντίθεση από τη διοίκηση της εταιρείας και άλλους μετόχους, την παραίτηση τεσσάρων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Απέλυσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Bob Bakish, έναν έντονα σκεπτικιστή για τη συμφωνία, αντικαθιστώντας τον με μια τριάδα ηγετών που έχουν υποσχεθεί ότι θα εξοικονομήσουν 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η Paramount, η οποία αγοράστηκε από τον αείμνηστο πατέρα της Αάρι Ρεντστόουν, Σάμερ, το 1994, είναι προς πώληση από τα τέλη του περασμένου έτους. Η National Amusements έχει συνομιλίες με διάφορους μνηστήρες, μεταξύ των οποίων η Sony Group Corp. και η Apollo Global Management Inc., που πρότειναν μια συμφωνία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά αυτή η προσφορά, η οποία θα περιλάμβανε έναν ξένο ιδιοκτήτη και την ενοποίηση δυνητικά δύο μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ, θεωρήθηκε προβληματική και πιθανόν να αντιμετωπίσει σκληρό ρυθμιστικό έλεγχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus