Αμετάβλητα για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ, καθώς  οι μάχες με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ μπορεί να κλιμακωθούν δημιουργώντας το πλαίσιο να παραμείνει το κόστος δανεισμού  για αρκετούς μήνες στο υπάρχον επίπεδο.

Η νομισματική επιτροπή διατήρησε το επιτόκιο στο 4,5% , σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανέλαβαν σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενη καθοδήγηση, χωρίς να υποδείξουν την πιθανή κατεύθυνση της επόμενης κίνησής τους.

Ισραήλ: Η οικονομία θα ανακάμψει υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης

Παράλληλα με την απόφασή της, η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε νέες οικονομικές προβλέψεις που έδειξαν ότι το τμήμα ερευνών της αναμένει τώρα ταχύτερο πληθωρισμό και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη φέτος σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Απριλίου.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη προοπτική  το βασικό επιτόκιο αναμένεται να βρεθεί στο 4,25% το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κυβερνήτης Amir Yaron είπε ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα έναν μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο και αναμένουν ότι η σύγκρουση θα τερματιστεί μόνο στις αρχές του 2025.

Το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση θα έχει σημασία για την κεντρική τράπεζα, της οποίας η εκτίμηση από την αρχή του πολέμου τον Οκτώβριο ήταν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της σύγκρουσης θα μειωθεί σταδιακά καθώς εξελίσσεται το έτος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη γίνει πολύ πιο επιφυλακτικοί μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στην αρχή του έτους.

Υποχωρεί το σέκελ

Το σέκελ υποχώρησε ελαφρά  μετά την ανακοίνωση και διαπραγματεύτηκε 0,2% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου.

Μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο απειλεί περαιτέρω υποτίμηση του σέκελ, διαταραχές του εφοδιασμού και μεγαλύτερη δημοσιονομική επιβάρυνση, τα οποία θα ενίσχυαν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πόλεμος εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά

Οι κρατικές δαπάνες έχουν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη λόγω του πολέμου, θέτοντας το Ισραήλ σε τροχιά για ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά του ελλείμματα αυτόν τον αιώνα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι το 12μηνο δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 7,6% του ΑΕΠ τον Ιούνιο, υψηλότερο από την εκτίμηση της κυβέρνησης για 6,6% για το πλήρες ημερολογιακό έτος του 2024.

Η αβεβαιότητα διαχέεται στις αγορές, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να φτάνει στο υψηλό 13 ετών του 5,2% αυτόν τον μήνα. Το σέκελ υποχωρεί κοντά στο 4% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Μαρτίου, μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ ενός καλαθιού 31 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

«Περιμένουμε από την Τράπεζα του Ισραήλ να είναι προσεκτική και να μην προσφέρει άλλες μειώσεις επιτοκίων φέτος», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Barclays Plc . «Ακόμη και σε ένα σενάριο γεωπολιτικής βελτίωσης, η πίεση του πληθωρισμού είναι πιθανό να εμποδίσει την τράπεζα να κάνει περικοπή».

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση κινείται με ρυθμό 2,8%, εντός του επίσημου εύρους στόχου, αλλά σε τροχιά υπέρβασης του ανώτατου ορίου του 3%. Η Bank Hapoalim βλέπει τον πληθωρισμό στο 3,3% τους επόμενους 12 μήνες και η Leader Capital Markets τον αναμένει έως και 3,4%, ανάλογα με το πως θα διαμορφωθεί η ισοτιμία  του σέκελ έναντι του δολαρίου.

Μια μεγαλύτερη αναμονή για την μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ πιθανότατα θα καθυστερήσει την προοπτική νομισματικής χαλάρωσης στο Ισραήλ, καθώς μια ευρύτερη διαφορά επιτοκίων θα απειλούσε τις εισροές κεφαλαίων και θα μπορούσε να υποτιμήσει το τοπικό νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες από τον περασμένο Ιούλιο.

«Αυτές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν μείωση των επιτοκίων», ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές του χρηματοοικονομικού τμήματος της Bank Hapoalim. «Σε ένα θετικό σενάριο υποθέτοντας την παύση των εχθροπραξιών, η μείωση των επιτοκίων θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη προς το τέλος του έτους, αλλά μόνο αφού η Fed των ΗΠΑ αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή