Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν πρόσθεσε στα αποθέματά της για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας για τους επενδυτές, δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS Switzerland AG.

Ο χρυσός υποχώρησε μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του σε διάστημα τριών μηνών, με τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και τις ευρωπαϊκές μετοχές στο επίκεντρο. Ο χρυσός διαπραγματευόταν κοντά στα 2.359 δολάρια ανά ουγγιά μετά από ράλι σχεδόν 3% την περασμένη εβδομάδα.

Πώς το δημογραφικό επηρεάζει την Κίνα

Ενώ η τιμή του χρυσού μειώθηκε σήμερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν τις απώλειές τους καθώς οι traders έρχονταν αντιμέτωποι με το απροσδόκητο αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία.

Κατά την προετοιμασία, οι επενδυτές ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς ανάληψης εξουσίας με την πιθανότητα σημαντικών αλλαγών στην πολιτική. Υπάρχει όμως κάποια ανακούφιση, καθώς ένα ασαφές αποτέλεσμα περιορίζει ενδεχομένως την επιρροή τόσο του αριστερού συνασπισμού όσο και του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 1,4% στα 2.358,95 δολάρια ανά ουγγιά. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρουσίασε μικρή μεταβολή, όπως και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων. Η πλατίνα, το ασήμι και το παλλάδιο σημείωσαν επίσης πτώση.

Η Κίνα βάζει αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία των σπάνιων ορυκτών

Κανόνες για την εξόρυξη, την τήξη και το εμπόριο των κρίσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων από μαγνήτες σε ηλεκτρικά οχήματα έως καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, παρουσίασε η Κίνα με στόχο την προστασία των αποθεμάτων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Οι κανονισμοί, που εκδόθηκαν από το Κρατικό Συμβούλιο (ή υπουργικό συμβούλιο) το Σάββατο, λένε ότι οι πόροι σπάνιων γαιών ανήκουν στο κράτος και ότι η κυβέρνηση θα επιβλέπει την ανάπτυξη της βιομηχανίας γύρω από τις σπάνιες γαίες – μια ομάδα 17 ορυκτών, των οποίων η Κίνα έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ο κυρίαρχος παραγωγός στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 90% της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής.

Η παγκόσμια βιομηχανική τους σημασία είναι τέτοια που βάσει νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, η ΕΕ έθεσε φιλόδοξους στόχους για το 2030 για την εγχώρια παραγωγή ορυκτών ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση – ιδίως των σπάνιων γαιών λόγω της χρήσης τους στους μόνιμους μαγνήτες που τροφοδοτούν τους κινητήρες των ηλεκτρικών οχημάτων και την αιολική ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα