Σε ba2 από ba3 προηγουμένως, αναβάθμισε την Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) της τράπεζας Πειραιώς η Moody’s, ενώ αναβάθμισε και τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από το Baa2. Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) της τράπεζας αναβαθμίστηκαν σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3 και οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) επιβεβαιώθηκαν σε Baa3(cr) /P-3(cr).

Όπως εξηγεί η Moody’s, το BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ba2 από ba3, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ενδυνάμωση του ισολογισμού της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, μετά την υλοποίηση του σχεδίου εκκαθάρισής της, σε συνδυασμό με αυξημένη κάλυψη NPE κατά 60,2%.

Εθνική Τράπεζα: Αναθαθμίζεται σε Baa2 από την Moody’s, θα διατηρηθούν τα επίπεδα κερδοφορίας

Η λειτουργική κερδοφορία και οι ευνοϊκές προοπτικές

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει το επιτυχημένο ιστορικό της τράπεζας στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού σε επίπεδα ανάλογα με τις τοπικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει περίπου 0,7 δισ. ευρώ καθαρές πιστωτικές απαιτήσεις από το ελληνικό κράτος που σχετίζονται με ληξιπρόθεσμα δάνεια με κρατική εγγύηση, τα οποία ταξινομεί ως άλλα περιουσιακά στοιχεία και δεν περιλαμβάνονται στο απόθεμα των NPEs (1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024). Η Moody’s αναμένει τη σταδιακή αποπληρωμή αυτών των δανείων από το Δημόσιο τα επόμενα 2-3 χρόνια, αν και εν τω μεταξύ είναι λογικό η τράπεζα να χρειαστεί να καλύψει τυχόν έλλειμμα προβλέψεων μέσω κεφαλαιακών κρατήσεων.

Η ισχυρή βασική λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση του BCA της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα έχει αποδείξει την ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία της, με τα κανονικοποιημένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε αναλογία κόστους προς βασικά έσοδα στο 29% τον Μάρτιο του 2024.

Ο οίκος σημειώνει επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η τράπεζα ενίσχυσε τις μετρήσεις κεφαλαίου της μέσω οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου, με δείκτη pro-forma Tier 1 (CET1) 13,7% τον Μάρτιο του 2024 σε σύγκριση με 12,2% τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, δεδομένου του σημαντικού επιπέδου αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων της τράπεζας (DTCs) ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 72% του κεφαλαίου CET1, η Moody’s πιστεύει ότι το αποθεματικό απορρόφησης απτών ζημιών παραμένει πιο αδύναμο στον ελληνικό κλάδο.

Τέλος, το ευνοϊκό χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας Πειραιώς, με τις καταθέσεις πελατών να αποτελούν το 76% των συνολικών υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων) και τον καθαρό δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 62% τον Μάρτιο του 2024, είναι επίσης υποστηρικτικό για το πιστωτικό της προφίλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις