Σιωπή!

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι «πολεμοχαρείς» δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλά και του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα της ακρίβειας έχουν συναντήσει την «σιωπή» της αγοράς. Και καλά ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με όλους σχεδόν τους μεγάλους λιανέμπορους, αλλά με την άλλη πλευρά – δηλαδή τη βιομηχανία – η συνάντηση ήταν απολύτως θεσμική. Μόνο με τον ΣΕΒΤ!

Μειώσεις

Να σας υπενθυμίσω ότι στον ΣΕΒΤ ανήκουν όλοι οι πολυεθνικοί όμιλοι των καταναλωτικών προϊόντων. Οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω την κίνηση τους την έκαναν. Οι μειώσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ήταν κατά βάση σε προϊόντα των πολυεθνικών. Ομως η πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζεται….

Παραχωρήσεις

Ρώτησα προ ημερών πηγή του χώρου με άριστη γνώση των πραγμάτων, αν η πλευρά των πολυεθνικών είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών σε έναν αριθμό βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Η απάντηση ήταν σαφής. «Φυσικά. Μεταξύ των χιλιάδων κωδικών που υπάρχουν στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, τι είναι η μείωση στις τιμές μερικών δεκάδων προιόντων»!

Μήνυμα ελήφθη, αλλά…

Θεωρώ εν προκειμένω ότι το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το Μέγαρο Μαξίμου – ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος είναι ο «παραγωγός» αυτής της πολιτικής – και φαίνεται πως οι αποδέκτες το έχουν λάβει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι θα περιοριστεί σ΄ αυτά τα επίπεδα. Το περίπου 25% στην πρόθεση ψήφου, που σύμφωνα με την Metron Analysis, που λαμβάνει πλέον η Νέα Δημοκρατία, διαμορφώνει ένα εξαιρετικά πιεστικό περιβάλλον….

Εχει δρόμο!

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η κυβερνητική πλευρά όχι μόνο θα «πανηγυρίσει» τις μειώσεις των τιμών, αλλά θα επιμείνει στην πίεση προς τις πολυεθνικές, προκειμένου να τις αναδείξει ως την σημαντικότερη αιτία της ακρίβειας! Ως εκ τούτου το παιχνίδι μόλις άρχισε κι έχει μέλλον….

—-

Ο SSM

Τα επινίκια των τραπεζιτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, των διανομών των μερισμάτων και των αναβαθμίσεων από οίκους δεν σταματούν…

Έχει, όμως, μεγάλη σημασία να μάθουμε και τι λέει ο επόπτης του, που δεν είναι άλλος από τον SSM.

Ικανοποίηση

Μαθαίνω λοιπόν ότι στον SSM είναι ικανοποιημένοι από το turnaround των τραπεζών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έκαναν την ολική επαναφορά, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους και ενισχύοντας τους αναγκαίους δείκτες τους. Αναφέρομαι στους δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητα. Ο SSM μου λέει άνθρωπος μου είναι ικανοποιημένος και από το πώς οι ελληνικές τράπεζες διαχειρίστηκαν τις απανωτές κρίσεις: Πανδημία και ενεργειακή

Ο αναβαλλόμενος φόρος

Στον SSM επίσης παρακολουθούν στενά το μερίδιο συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Μάλιστα είναι από τα κεντρικά σημεία αναφοράς στις αξιολογήσεις. Η εκτίμηση είναι πώς όσο θα μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής του τόσο περισσότερο θα σηματοδοτείται και η υγιής και κερδοφόρα πορεία των τραπεζών. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το πράσινο φως που άναψε για τη διανομή των μερισμάτων.

Απαιτήσεις

Πάντα, όμως, οι επόπτες είναι απαιτητικοί. Όποιοι κι αν είναι αυτοί και για ό,τι εποπτεύουν…

Έτσι, λοιπόν, και ο SSM για τις ελληνικές τράπεζες. Έχει απαιτήσεις για δύο θέματα. Πέραν των επιχειρησιακών τους πλάνων που ζητά να είναι ρεαλιστικά θέτει επίσης ως ύψιστης σημασίας τις άμυνες απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τις πηγές μου, ο SSM θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κινούνται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και για το δεύτερο θέμα που βάζει ψηλά τον πήχη είναι η εταιρική διακυβέρνηση.

Και για τα δύο ζητήματα ο SSM θα εξαντλεί την αυστηρότητα του…

Κλιματική κρίση και αγορά

Και αφού αναφέρθηκα για την κλιματική κρίση και τις τράπεζες, να σας πάω και σε έναν άλλον τομέα που επηρεάζουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, τις οποίες βιώνουμε έντονα και ανησυχητικά από τον Ιούνιο. Αναφέρομαι στην αγορά και στην πώληση των προϊόνων.

Εμφιαλωμένα νερά

Μου λένε εταιρείες εμφιαλωμένων νερών, πώς τρέχουν να προλάβουν να ικανοποιήσουν τις παραγγελίες τους. Σε leader της αγοράς οι πωλήσεις τρέχουν με +30%. Και δεν ξέρω, αν αληθεύει, αλλά μου το λένε από τις ίδιες τις εταιρείες: Δεν μπορούν να βρουν φορτηγά για να μεταφέρουν τα νερά στα σημεία πώλησης. Οπότε μην αποκλείεται κάποια μικρή ανωμαλία… στην αγορά… Εννοώ σε ελλείψεις από τα ψυγεία, οι οποίες θα καθυστερούν να αναπληρώνονται…

Κλιματιστικά

Ανάρπαστα γίνονται και τα κλιματιστικά. Αν και όχι όπως πέρυσι τέτοια εποχή. Να σας θυμίσω ότι τον Ιούνιο του 2023 έτρεχε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», για το λόγο αυτό οι πωλήσεις φέτος είναι κάτω τουλάχιστον 50%. Ωστόσο, σε συνδυασμό και με τις προσφορές των αλυσίδων τα κλιματιστικά έχουν αυξημένη ζήτηση. Κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τις καθυστερήσεις των συνεργείων να εγκαταστήσουν τις συσκευές… Το 20ημερο παίζει στο νερό…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories