Mέσα στο 2024, ενδεχομένως περί το φθινόπωρο, το Thess INTEC θα μπει σε τροχιά υλοποίησης με τις μπουλντόζες να μαρσάρουν ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει πραγματικότητα το πάρκο που θα «βολτάρει» η καινοτομία στην Θεσσαλονίκη.

Logistic centers: Στα σκαριά επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ποια projects τρέχουν

Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα αφού τρέξουν οι διαγωνισμοί για τα απαραίτητα έργα υποδομής στοχεύει να πατήσει γκάζι (πιέζεται και από τις προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης), καθιστώντας την Θεσσαλονίκη φάρο τεχνολογίας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, χώρους πρασίνου αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο προβλέπουν τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC  με την πρωτοπορία να ρίχνει τον σπόρο, σπέρνοντας ανάπτυξη, όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Thess INTEC: Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για αρχή

Στο πλαίσιο αυτό, επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να τρέξουν μέχρι το 2027 στο πάρκο της καινοτομίας με εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς να αναζητούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Tο Thess INTEC, που οραματίστηκε ο πρόεδρος και CEO του φορέα υλοποίησης του project και πρώην πρόεδρος του ΣΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί να αποτελέσει τον game changer για την περαιτέρω ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην περιοχή, μετατρέποντας την Κεντρική Μακεδονία σε έναν ελκυστικό προορισμό για επιχειρήσεις, επενδυτές και ερευνητική κοινότητα.

Οι πρόδρομες εργασίες του έργου έχουν ήδη ξεκινήσει, αναμένεται, δε, σταδιακά να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίες, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας (άνοδος κατά 2%).

Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και περί τα 20 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.

500 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου

Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Πυλώνες του Thess INTEC oι Ισραηλινοί επενδυτές

To Thess INTEC στηρίζει την αναπτυξιακή του στρατηγική και στις κτιριακές υποδομές αλλά και στην προσέλκυση τμημάτων διεθνών, καινοτόμων επιχειρήσεων από το Ισραήλ και την Αμερική, όπως και στην καίρια συνεισφορά ισραηλινών κεφαλαίων.

Το fund JTLV, σε συνεργασία με την Innovation Base Camp, εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, καλοβλέπουν το εγχείρημα συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξή του. Οι Ισραηλινοί, που έχουν έρθει πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη, έχουν υπογράψει προσύμφωνο με την «ΕΑΝΕΠ Thess INTEC AE» το οποίο προβλέπει την απόκτηση, από την πλευρά τους, δικαιώματος για να κτίσουν έως 70.000 τ.μ. σε βάθος 10ετίας αποκτώντας το δικαίωμα (option) για επιπλέον 40.000 τ.μ., από το σύνολο των 250.000 τ.μ. της χτισμένης έκτασης του Thess INTEC. Εάν το deal oλοκληρωθεί και επικυρωθεί με υπογραφές, εκτιμάται πως μόνο οι Ισραηλινοί, θα επενδύσουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ στο Thess INTEC, με σημερινές τιμές.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους Ισραηλινούς, επηρεασμένους ίσως και από την ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα, να κινούνται συντηρητικά στην αρχή κτίζοντας περί τα 10.000-15.000 τ.μ., δηλαδή επενδύοντας περί τα 20 εκατ. ευρώ και πλέον.

Υπό αυτό πρίσμα, χιλιάδες τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας εκτιμάται ότι θα καλύπτουν τα ερευνητικά εργαστήρια και οι καινοτόμες επιχειρήσεις από το Ισραήλ, που θα εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο.

ΕΚΕΤΑ και άλλοι

Αν και το Thess INTEC δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2027, τα πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν αναλάβει την υλοποίηση κρίσιμων projects στα πεδία των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων.

Υπό την ομπρέλα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ενταγμένο και το «ΕΚΕΤΑ 2.0», το μεγάλο πρόγραμμα των 34 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το ΕΚΕΤΑ, έχει από το 2021 συμφωνήσει με το Thess INTEC για την κατασκευή εργαστηριακών υποδομών του εντός του Πάρκου, αρχικά 11.000 τ.μ., με option για επιπλέον 5.000 τ.μ., επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τους Ισραηλινούς και το ΕΚΕΤΑ, ενδιαφέρον επιδεικνύουν και άλλες επιχειρήσεις έστω και σε πρώιμο στάδιο, ελληνικές και ξένες, που αναζητούν κατάλληλους χώρους για να στεγάσουν στη Θεσσαλονίκη ερευνητικές δραστηριότητες και μονάδες προηγμένων τεχνολογιών. Διακηρυγμένος στόχος του Thess INTEC είναι να «παντρέψει» ερευνητικούς φορείς και επιχειρήσεις, που δουλεύουν πάνω σε προηγμένες τεχνολογίες, σε πληθώρα κλάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
Μετρό: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή της Γραμμής 4
Κατασκευές |

Προχωρά η Γραμμή 4 του Μετρό - Πότε θα είναι έτοιμοι οι νέοι σταθμοί

Στον σχεδιασμό για την Γραμμή 4 του Μετρό περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για μελλοντικές διασταυρώσεις και επεκτάσεις και έχει διαστασιολογηθεί για επιβατικό φόρτο μεγαλύτερο αυτού που αναμένεται το 2050

Αττική Οδός: Τα 10 οφέλη από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης – Τι είπε ο Σταϊκούρας στη Βουλή
Κατασκευές |

Τα 9+1 οφέλη από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού - Τι είπε ο Σταϊκούρας στη Βουλή

Ο Σταϊκούρας είπε ότι το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει, αύριο, 3,27 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει εισπραχθεί ποτέ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ