Τα οριστικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία ενέχουν πολλαπλή μετάφραση.
Και αφήνοντας στην άκρη πολιτικές προεκτάσεις, οι χρηματαγορές έμειναν κυριολεκτικά άφωνες.
Διότι πολύ απλά, δεν ξέρει κανείς τι να κάνει. Να πουλήσει; Να αγοράσει;
Από τη μία, η Γάλλοι το ξανασκέφτηκαν και δεν επέτρεψαν “ακρότητες” που θα επέφερε (ή πιθανόν να επέφερε) η κυβέρνηση της ακροδεξιάς.
Αυτό απεδείχθη όχι τόσο από την αποστροφή των Γάλλων στη ΛεΠέν (τουναντίον, η Γαλλίδα ηγέτης πήρε τα ποσοστά της ως ανέμενε), αλλά από τη συσπείρωση στελεχών και πολιτών γύρω από τους αντιπάλους της.
Ώστε τελικά να αποδεκάτισαν τις ελπίδες της για “πρώτη φορά, ακροδεξιά”.
Παράλληλα όμως, καταρράκωσε και κάθε άλλο πιθανό αποτέλεσμα, καθώς η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε μια, άγνωστη για εκείνην, ακυβερνησία.
Κάτι που παραδοσιακά, δεν αρέσει στις χρηματαγορές.
Έως εδώ, η μικρή απομείωση των τιμών σε μετοχές και ομολογίες σε όλη την Ευρώπη (με πρωταγωνιστή τα γαλλικά επενδυτικά προϊόντα) δεν είχε να κάνει με προεξόφληση για ακυβερνησία (ή ακόμα χειρότερα, για κυβέρνηση Αριστεράς) στο αποτέλεσμα της Κυριακής, αλλά για κάτι το οποίο απέφυγε ξεκάθαρα ο επενδυτικός κόσμος.
Κι έτσι, μένει αναπάντητο το ερώτημα “από εδώ και πέρα;”.
Σε πρώτη φάση, οι αγορές δεν μπορούν να αναρρώσουν. Θα μπορούσαν, μόνο αν η απομάκρυνση της ΛεΠεν από την πρώτη θέση συνοδευόταν από μια αντικατάσταση αυτής από τους Κεντρώους του Ensemble. Και σίγουρα όχι από την αντικατάστασή της από τους Αριστερούς του NFP.
Αυτομάτως, αυτή η απροθυμία για νέες τοποθετήσεις ή υποστηρικτικές αγορές, ή εκ νέου επανατοποθετήσεις όσων ρευστοποίησαν αυτές τις εβδομάδες, λειτουργεί επιβαρυντικά, ελέω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Συν αυτώ, η μεγάλη πιθανότητα παρατεταμένης ακυβερνησίας ωθεί άλλους να ρευστοποιήσουν, ακόμα και στα τρέχοντα πιο “χαμηλά” επίπεδα, για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.
Τέλος, η -λανθασμένη, τελικά- προεξόφληση των λίγων συνεδριάσεων πριν τις εκλογές ότι θα επικρατήσει κάποιο καλό σενάριο, μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, καθότι θα υπάρξει επανατροφοδότηση της πτωτικότητας, κυρίως από όσους “μπήκαν’ στα πέριξ επίπεδα και θα “πετάξουν” χαρτιά όπου βρουν.
Ένα ακόμα στοιχείο ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, απότοκο της απροσδιοριστίας των πρώτων χρηματιστηριακών ωρών μετά τις εκλογές.
Επομένως, χρειάζεται υπομονή και αυξημένα αντανακλαστικά για κάθε πιθανό σενάριο. Αν επικρατήσει η λογική, είναι προτιμότερο να μπούμε ακόμα και σε υψηλότερες αποτιμήσεις για να ακολουθήσουμε την ανοδική (μάλλον) συνέχεια, αλλά με μια επιπλέον “ασφάλεια” ότι τα χειρότερα πέρασαν. Αν όμως τα πράγματα κλίνουν προς κάποιο αρνητικό σενάριο (κυβέρνηση ακραίων απόψεων ή ακυβερνησία), είναι προτιμότερο να απέχουμε.
Με άλλα λόγια, ας απαντήσει ο καθένας τι θα τον πειράξει περισσότερο: να “χάσει” μέρος της ανόδου, μην αγοράζοντας στα “χαμηλά” αυτών των ημερών, ή να εγκλωβιστεί στις αγορές που θα πλαγιοκοπηθούν, έχοντας αγοράσει σε αυτά τα “χαμηλά”.