Παρά τα σοβαρά μακροοικονομικά προβλήματα των Δυτικών Οικονομιών -όπως είναι για παράδειγμα το υπερβολικό χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών – όλοι οι αντίστοιχοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ένα φαινόμενο που για πρώτη φορά το βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες στις χρηματιστηριακές αγορές!

Οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον των μετοχικών τίτλων, και οι αμφιβολίες τους ενισχύονται από τις απόψεις και παρεμβάσεις γνωστών οικονομολόγων και αναλυτών ότι οι μετοχές στην Δύση είναι τεράστιες φούσκες και ότι θα δούμε σύντομα μια δραματική πτώση των τιμών τους.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον μια παραδοσιακή επένδυση αντιστέκεται και φαίνεται να προσελκύει ξανά τους επενδυτές: ο χρυσός, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει κάνει αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ τιμές!!!

Πιο συγκεκριμένα σήμερα(4/7/2024),η τιμή του χρυσού έχει φτάσει τα δολάρια 2357,5 ανά ουγκιά.

Σκοπός τού άρθρου αυτού είναι η παρουσίαση και σύγκριση έξι σημαντικών επενδύσεων σε όρους απόδοσης /κινδύνου , του bitcoin, του χρυσού, του Dow Jones, του Χρηματιστηρίου των Αθηνών (ATHEX), του ασημιού (SILVER) και του αργού πετρελαίου (Crude oil) για την περίοδο 01-01-2020 – 01-04-2024.

Να σημειωθεί ότι το Bitcoin και ο Χρυσός ασκούν μια μοναδική γοητεία στους επενδυτές για διαφορετικούς φυσικά λόγους. Ιδιαίτερα ο χρυσός ασκεί μια μόνιμη γοητεία στους πολίτες εδώ και έξι χιλιάδες χρόνια!!!!

Στον πίνακα 1 παρουσιάζουμε την διαχρονική πορεία των έξι εναλλακτικών επενδύσεων για την εξεταζόμενη περίοδο.

Για την περίοδο αυτή την υψηλότερη συνολική απόδοση την σημείωσε το bitcoin με 868%, στη συνέχεια ακολουθεί το Χρηματιστήριο των Αθηνών με 49.76%, αμέσως μετά ο χρυσός με 46.7% , το ασήμι με 38.842%, ο δείκτης του Dow Jones με 37.057% και τελευταίο το αργό πετρέλαιο με 36.825%.

Στον Πίνακα 2 παρουσιάζουμε τις μέσες μηνιαίες αποδόσεις των επενδύσεων και τους αντίστοιχους κινδύνους (τυπική απόκλιση). Το Bitcoin έχει και πάλι τη μεγαλύτερη μέση μηνιαία απόδοση με 6,7% αλλά και τον μεγαλύτερο κίνδυνο με τυπική απόκλιση 21.3%. Την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη απόδοση την έχει το αργό πετρέλαιο με 2% με κίνδυνο της τάξης του 16.6 % . Τρίτη καλύτερη απόδοση έχει το Χρηματιστήριο των Αθηνών με 1.2% απόδοση και τυπική απόκλιση 8.8%. Στη συνέχεια έρχεται το ασήμι με 1.1% απόδοση ,αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς έχει 10.4% τυπική απόκλιση. Ο χρυσός και το χρηματιστήριο του Dow Jones έχουν 0.8% απόδοση αντίστοιχα αλλά ο χρυσός είναι μια πιο ασφαλής επιλογή καθώς έχει χαμηλότερο κίνδυνο με 4.3% τυπική απόκλιση.

Στον αμέσως επόμενο πίνακα 3 κατατάσσουμε τις εξεταζόμενες επενδύσεις με βάση τον συνδυασμό απόδοσης /κινδύνου χρησιμοποιώντας το γνωστό από την Στατιστική μέτρο του Συντελεστή Μεταβλητότητας (Coefficient of Variation).

CV= μ/σ (Τύπος Συντελεστή Μεταβλητότητας)

Το Bitcoin έχει την μεγαλύτερη απόδοση ανά μονάδα κινδύνου με 0.314 συνεπώς με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα αποδείχθηκε η καλύτερη επένδυση ανάμεσα σε όλες. Το ασήμι από την άλλη μεριά είχε την χειρότερη επίδοση από όλες τις εξεταζόμενες επενδύσεις.

Συμπεράσματα

Στην παρόν άρθρο εξετάσαμε 6 ( έξι) εναλλακτικές γνωστές επενδύσεις .Χρησιμοποιώντας μηνιαία στοιχεία της περιόδου 01-01-2020 έως 01-04-2024 υπολογίσαμε τη μέση και τη συνολική απόδοση, τον κίνδυνο καθώς και τον συντελεστή μεταβλητότητας κάθε μίας από τις εξεταζόμενες επενδύσεις.

Ένα από τα ευρήματα του άρθρου, είναι ότι ο χρυσός παρά την διαδεδομένη άποψη ότι είναι μια ασφαλής επένδυση παρουσιάζει παρόμοιο κίνδυνο με τον δείκτη Dow Jones.

Ένα δεύτερο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι επιβεβαιώθηκε η υψηλή μεταβλητότητα (κίνδυνος) του Bitcoin. Πιο συγκεκριμένα ο κίνδυνος του Bitcoin σε μηνιαία βάση είναι 21.3 % ή τέσσερις φορές τον αντίστοιχο του Dow Jones.

Ένα τρίτο εύρημα είναι ότι ο κίνδυνος του Χρηματιστηρίου των Αθηνών τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί εντυπωσιακά!! Σύμφωνα με παλιότερα ευρήματα ο κίνδυνος του Χρηματιστηρίου των Αθηνών ήταν 4 φορές περισσότερο από τον αντίστοιχο του Dow Jones – αυτές τις ημέρες έχει μειωθεί στο μισό!

Ένα τέταρτο εύρημα είναι ότι τόσο η συνολική, όσο και η μηνιαία απόδοση του bitcoin είναι πολλαπλάσια από κάθε άλλη απόδοση των εξεταζόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, σε όρους απόδοσης με βάση τον κίνδυνο τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: το Bitcoin βρίσκεται στην πρώτη θέση, με δεύτερο τον χρυσό, στην τρίτη θέση ο Dow Jones, στην τέταρτη το Χρηματιστήριο των Αθηνών, στην πέμπτη το αργό πετρέλαιο και στην τελευταία θέση το ασήμι!

Αν κάποιος αναζητά να αποκτήσει γρήγορα κέρδη με παράλληλη ανάληψη κινδύνου απώλειας περιουσίας, το Bitcoin αποτελεί σίγουρα μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση. Αν αντίθετα κάποιος επιθυμεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του χωρίς το ίδιο ρίσκο, ο χρυσός φαίνεται ότι αποτελεί μια διαχρονικά καλή επιλογή δεδομένου ότι βρίσκεται ακόμα πολύ κοντά στα επίπεδα της τιμής του του 1977 σε πραγματικούς όρους !!

*Νικόλαος Θεόδωρος Φίλιππας, Τεταρτοετής φοιτητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Euro 2024: Οι προβλέψεις για τη φάση των «8» – Τι δείχνουν τα στατιστικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Euro 2024: Οι προβλέψεις για τη φάση των «8» – Τι δείχνουν τα στατιστικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι εκτιμήσεις για το Euro 2024 με βάση τη συνεργασία του AUEB Sports Analytics Group και της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Τεργέστης